Rezultati iskanja za iskalni niz "sadje in zelenjava"

1000 zadetkov

V kolikšni meri sadje in zelenjava podaljšajo življenje?
  • Novice
  • torek, 20. oktober 2015

Koliko v resnici vnos sadja in zelenjave vpliva na nižjo smrtnost in razvoj različnih bolezni? Ameriški in kitajski znanstveniki so to skušali dognati na podlagi analize 16 različnih raziskav, ki so zajele več kot 800 tisoč ljudi, starih od štiri do …

Paradižniki iz veleblagovnic

Zanima me zakaj ima sadje in zelenjava, ki jo kupim v veleblagovnnici tako "voden" okus? Še posebno zanič je paradižnik. Slišala sem, da je ta pridelan na popolnoma umeten način (pod lampicami) in pravzaprav sploh ni več paradižnik. Ima kdo kakšne …

Sadje in zelenjava ne vplivata na raka debelega črevesa
  • Novice
  • sobota, 30. oktober 2010

Na splošno velja, da je uživanje sadja in zelenjave zdravo in priporočljivo. Žal to ne velja pri raku na debelem črevesu. Večletna ameriška študija, ki je spremljala prehranjevalne navade 90 tisoč žensk in 47 tisoč moških, dokazuje, da imajo tisti, ki …

Sadje, zelenjava in zdravila
  • Novice
  • torek, 25. avgust 2020

Vsi vemo, da sta sadje in zelenjava zdrava hrana. Toda ali veste, da vam nekatere vrste lahko povzročijo težave, še zlasti v kombinaciji z nekaterimi zdravili in boleznimi?

Jejmo v barvah

Večina ljudi se zaveda dejstva, da bi v svojo prehrano morali vključiti več sadja in zelenjave. Toda poleg tega, da je treba pojesti od pet do devet kosov sadja in zelenjave na dan (torej približno kilogram), je za trdno zdravje pomembno tudi to, da …

Koliko sadja in zelenjave bi res morali jesti?

Če povečamo število obrokov sadja in zelenjave s pet na deset, bomo zmanjšali tveganje za številne bolezni, predvsem za srčne in raka, ob tem pa bomo podaljšali tudi svojo življenjsko dobo, je odkrila študija londonskega Imperial Collegea.

Polifenoli v sadju in zelenjavi

S fenoli bogata živila, predvsem sadje in zelenjava, so bila v mnogih raziskavah prepoznana kot ključne sestavine prehrane, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek kroničnih bolezni, vključno s sladkorno boleznijo tipa 2, inzulinsko rezistenco, srčno-žilnih …

Sadje in zelenjava z največ pesticidi
  • Novice
  • četrtek, 26. marec 2015

Eden od najpogostejših razlogov, zaradi katerih se ljudje odločajo za ekološke pridelke, je, da se želijo izogniti škodljivim kemikalijam, ki jih uporabljajo pri konvencionalni pridelavi hrane. Pesticide povezujejo s številnimi zdravstvenimi težavami, …