Gensko spremenjena hrana je sestavni del naše prehrane. Ne glede na to, v kakšni meri ji nasprotujemo in se je bojimo, tukaj je, med nami, bodisi kot osnovno živilo bodisi kot sestavina hrane, predvsem pa tako, da se ne zavedamo njene prisotnosti. Po …
Društvo študentov mikrobiologije je organiziralo Mikrobiološko poletno šolo, kjer so se letos posvetili gensko spremenjenim organizmom. Dogodek se je odvijal na Biotehniški fakulteti in trajal kar štiri dni, od 23. do 26. septembra 2015. Šole se je …
Veliko je o teh genetskih sprememb napisanega, vendar premalo pa je razprav o škodljivosti takšne hrane za človeka in živali! Same živali so že pred človekom opazile neugodno razliko npr. med koruzo naravno in gensko spremenjeno, ko kokoši niso hotele …
Znanstveniki, ki so opravili preizkus so povedali, da je še prezgodaj za daljnosežne sklepe o nevarnostih GSO za zdravje. Vztrajajo pa, da je potrebno izvesti celovite raziskave. V Rusiji se je začela tradicionalna vsakoletna prireditev Dnevi obrambe …
Okoljski odbor Evropskega parlamenta je zavrnil predlog Evropske komisije, da bi na trgu Evropske unije dovolili hrano iz kloniranih živali in njihovega potomstva. Ker ni zakonodaje, ki bi preprečevala uvoz teh živil, je takšno meso že lahko na evropskem …
Dolga leta je veljalo prepričanje, da alergije sprožijo sestavine iz hrane, pelod, prah, pršice in podobno, zato so znanstveniki dolgo iskali in identificirali sestavine, ki izzivajo alergijske reakcije (lecitin, laktoza, gluten ...). Toda vse več je …
Razdrobljenost in pomanjkljivost moderne znanosti je biokibernetika in preučevalca sistemskega delovanja živih sistemov Viktorja Kotolupova ter druge znanstvenike spodbudila k celostnemu pogledu na delovanje vseh živih bitij. Gre za revolucionarna …
Evropska komisija je tri gensko spremenjene koruze, za katere proizvajalci želijo pridobiti dovoljenje za gojenje oziroma uporabo v EU, vrnila Evropski agenciji za varnost hrane (EFSA), da natančneje pregleda njihovo varnost. To pomeni, da v EU v …