Nutricionisti se radi pošalijo, da bi jabolko na dan, ki naj bi po starem reklu pregnalo zdravnika stran, lahko zamenjali z banano. Banana je namreč odličen vir esencialnih aminokislin, vlaknin, kalija in vitamina C, poleg tega vsebuje prebiotike – …
Že pol žličke cimeta vsebuje blagodejne količine kalcija, železa, mangana, vlaknin, vitaminov C in K ter močnih antioksidantov flavonov. V telesu deluje protivnetno ter dokazano ustavlja rast škodljivih bakterij in glivic (tudi kandide). Vlaknine …
Beluši spadajo med najbolj zdrave vrste zelenjave. Vsebujejo celo bogastvo aminokislin, vitaminov (A, B, C in K), mineralov (kalcij, magnezij, kalij, cink, mangan in selen) ter vlaknin. Vlaknine in aminokisline razstrupljajo telo, odvajajo pa tudi …
Ne glede na to, po kateri vrsti posežete, je sir odličen vir beljakovin, vitaminov B, selena in kalcija. Zaradi velike vsebnosti kalcija ohranja zdrave kosti in zobe ter lajša simptome osteoporoze, migrene in predmenstrualnega sindroma. Zaradi bogastva …
Češnje niso samo zelo okusne, temveč tudi nadvse zdrave. Delujejo izrazito protivnetno, s čimer preprečujejo nastanek različnih bolezni. Obenem so bogat vir antioksidantov in melatonina, zaradi česar upočasnjujejo učinke staranja in pomagajo pri …
Ananasov encim bromelain deluje izrazito protivnetno: pospešuje zdravljenje modric, ran, izpahov, izvinov in okrevanje po operativnih posegih, lajša simptome artritisa, zagotovo pa se boste razveselili novice, da je njegovo uživanje priporočljivo pri …
Bazilika ponuja nezgrešljiv okus Sredozemlja. Si sploh lahko predstavljate svež paradižnik in mocarelo brez bazilike? Bazilika je (poleg česna, pinij, olivnega olja in parmezana) ključna sestavina klasične italijanske hladne omake pesto in tudi tako …
Ko gre za zdravje, je kava dolgo vzbujala protislovja. Še pred dvajsetimi leti je veljalo, da je škodljiva, vendar je pozneje več tisoč študij pokazalo, da njene koristi daleč presegajo škodljive učinke. Zmerno pitje kave, od dve do tri skodelice na …