Jabolko, ki je po prepričanju mnogih prišlo naravnost iz raja, je simbol zdravja in večne mladosti. Ne po naključju, kajti gre za eno od najbolj zdravih in koristnih živil. Njegova prehranska odličnost se skriva v raznolikosti ter razmerju hranilnih …
Nerafiniran riž vsebuje veliko vitaminov B, kalcija, mangana, magnezija in selena ter vlaknin in fitohranil. Riž odlikuje kopica koristnih učinkov:: znižuje krvni tlak, preprečuje poapnenje žil, uravnava raven krvnega sladkorja, zmanjšuje raven slabega …
Maslo je naravni "koncentrat" mlečne maščobe, saj je vsebuje več kot 80 odstotkov. Seveda ne čudi, da gre za zelo kalorično živilo (10 dag vsebuje kar 758 kcal). Ker vsebuje tudi holesterol, morajo po njem previdno posegati ljudje s srčno-žilnimi …
Prehranska vrednost semen jedilne konoplje, ki ne vsebujejo snovi THC in posledično tudi nimajo psihoaktivnih učinkov, je neprekosljiva. Njihova kemična sestava je namreč edinstvena. Semena konoplje so bogat vir beljakovin, saj jih vsebujejo kar trikrat …
Jogurt je bogat vir beljakovin, kalcija, kalija in vitaminov iz skupine B. Povrhu je lahko prebavljiv, saj dodane kulture razgradijo laktozo, zaradi česar ga lahko uživajo tudi vsi, ki so občutljivi na mleko. Probiotiki imajo številne druge …
Olive so živilo, polno maščob, vendar zdravih, nenasičenih, poleg tega pa še neverjeten vir v maščobi topnega vitamina E. Takšna edinstvena kemična sestava prispeva tudi k neverjetnemu protivnetnemu učinkovanju. Olive nevtralizirajo delovanje prostih …
Dnevno uživanje 20 g soje naj bi po petih tednih zelo zmanjšalo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Soja znižuje raven holesterola v krvi in krvni tlak, zelo dobro se obnese tudi v prehrani diabetikov, saj učinkovito uravnava raven krvnega …
Čokolada ni samo vrhunska sladkarija, na katero prisegajo največji gurmani, pač pa tudi zdravo in zdravilno živilo, saj vsebuje vrsto fitokemikalij in antioksidantov s številnimi koristnimi učinki. Bogata je z minerali, predvsem s fosforjem, magnezijem, …