Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

prof. dr. Ervin Podgoršak, profesor na Univerzi McGill v Montrealu, svetovno znani medicinski fizik


(stran 2 od 3)

   
Marsikdo si niti ne predstavlja, kaj je medicinska fizika. Kaj obsega ta razmeroma nova znanstvena veja?
Medicinska fizika je zdaj posebna panoga fizike. Ukvarja se z uporabo fizike v medicini, predvsem z uporabo ionizirajočega sevanja za diagnosticiranje bolezni s slikanjem z rentgenskimi oziroma gama žarki ter z uporabo ionizirajočega sevanja za zdravljenje rakastih obolenj. Govorimo torej o diagnostični radiologiji, jedrski medicini in radioterapiji.

Kako konkretno poteka delo medicinskega fizika?
Medicinski fizik dela v tesni povezavi z zdravniki specialisti in s tehnologi, saj so tehnike in naprave, ki so v rabi za zdravljenje bolezni s sevanjem, zelo zapletene in zahtevne, zaradi česar je sodelovanje znanstvenega specialista nujno. Če poenostavim: gre za izrazito skupinsko delo, pri katerem sodelujejo zdravnik, fizik in tehnolog. Zdravnik ugotovi bolezen, postavi diagnozo in predpiše dozo sevanja, ki naj bi bila dovolj visoka za uničenje tumorja in obenem varna za bolnika. Fizik umerja aparature in pripravi optimalen obsevalni načrt, ki osredotoči sevalno dozo na tumor. Zdravnik ta načrt odobri, nato pa tehnolog predpisano dozo posreduje bolniku. Večina medicinskih fizikov se torej ukvarja z uporabo sevanja pri diagnostičnem slikanju in zdravljenju raka. Obstajajo pa tudi druge veje medicinske fizike, pri katerih ne gre za uporabo ionizirajočega sevanja; v teh primerih za pridobitev diagnostične slike uporabljamo druge fizikalne kvantitete.
 
Mednarodna organizacija za delo je medicinsko fiziko šele pred dvema letoma uvrstila med priznane poklice.
Res je in tudi to dokazuje, kako mlada je ta panoga. Tudi število medicinskih fizikov je zelo majhno, trenutno jih je v svetu približno 18 tisoč, kar pomeni, da na milijon ljudi v povprečju prideta le 2,5 medicinska fizika. Seveda v svetu obstajajo velike razlike, ko gre za število medicinskih fizikov na prebivalca: medtem ko v številnih nerazvitih deželah tega poklica sploh še ne poznajo, imajo razvite države približno 15 medicinskih fizikov na milijon prebivalcev,

Je to premalo? Bi jih potrebovali več?
V razvitih deželah je število medicinskih fizikov za zdaj uravnovešeno. Res pa je, da se ta poklic hitro širi, študentov je vse več, saj je delo medicinskih fizikov zanimivo, zaposlitvene možnosti pa so – zaradi vse večjih potreb in vse številnejših novih metod – velike. Poleg tega v nerazvitih deželah vlada čedalje večje zanimanje za moderne zdravstvene metode, potrebe po tehničnem kadru v zdravstvu pa naraščajo iz dneva v dan.

Veliko se ukvarjate z obsevalnimi tehnikami zdravljenja raka. Le redki so tumorji, ki jih je mogoče obsevati, ne da bi pri tem obsevali tudi okoliško tkivo. Zdravniki in znanstveniki zato nenehno iščete nove tehnike, s katerimi bi povzročili čim manj škode na zdravem tkivu. Kakšni so najnovejši dosežki na tem področju?
Dejstvo je, da z dovolj visoko dozo sevanja uničimo rakaste celice – toda če pri tem bolniku povzročimo tolikšno škodo, da ima zaradi tega težave ali da obsevanju celo podleže, je to brez smisla. Veliko vprašanje je torej, kako uničiti samo rakaste celice, ne da bi pri tem poškodovali zdravo tkivo. S tem vprašanjem se ukvarjajo cele ekipe strokovnjakov, od zdravnikov do kliničnih fizikov. Na našem oddelku smo v zadnjih desetletjih razvili kar nekaj tehnik, med njimi novo metodo za stereotaktično obsevanje možganskih lezij z linearnim pospeševalnikom, ki zdaj sodi med rutinske tehnike za obsevanje možganov z majhnimi polji. Pri tej metodi se bolnik na mizi in pospeševalnik med obsevanjem vrtita; tako se doza sevanja osredotoči v lezijo, s čimer se minimalizira doza sevanja okoliškega tkiva. Zdaj imamo v ta namen pospeševalnike na robotski roki, tako da je postopek še natančnejši.
Članek se nadaljuje »


Galerija

prof. dr. Ervin Podgoršak Diana Anđelić

prof. dr. Ervin Podgoršak Diana Anđelič

prof. dr. Ervin Podgoršak Diana Anđelić

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd