Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Cepiti se ali ne

Je to sploh še dilema?

V medijih lahko pogosto spremljamo soočanja zagovornikov cepljenj, medicinskih strokovnjakov in nekaterih, ki se jim neizprosno zoperstavljajo. Povsem razumljivo in sprejemljivo je, da imamo ljudje glede številnih vprašanj različna stališča. Toda − včasih vendarle razpolagamo z znanstvenimi dokazi o pravilnosti tega ali nasprotnega stališča. Že dolgo si želim slišati ali prebrati stališče nasprotnikov cepljenja do tega vprašanja: če je torej vsako cepljenje tako zelo nepotrebno oziroma celo škodljivo, kako smo, po njihovem mnenju, z zemeljske oble zbrisali črne koze?

Črne koze – samo še spomini na grožnjo …

Naš kratek sprehod po nekaterih cepljenjih (obseg članka onemogoča natančno ukvarjanje z vsemi) lahko začnemo na samem koncu. Pri črnih kozah. Izredno nevarna, smrtna bolezen, ki je v drugi polovici prejšnjega stoletja, bilo je konec šestdesetih let, zasejala hud strah tudi v naši neposredni okolici. Rojeni pred letom 1965 se morda še spominjate mini epidemije v Beogradu in vseh omejitev pri prehodu čez državno mejo, rumenih knjižic itn. Skupni napori vseh zdravstvenih oblasti na svetu so omogočili, da s(m)o črne koze iztrebili. To pomeni, da strokovnjaki v skrbno varovanem laboratoriju v ZDA hranijo le še vzorce virusa, sicer pa bolezni ne zaznamo več, zato niti cepljenje ni več potrebno. 

Tista ovalna brazgotinica z nekoliko zobatim robom, ki jo imate na levem ali desnem ramenu, je vaš edini spomin na cepljenje. (Zdajšnji najstniki nimajo več takšnih brazgotinic.) Prav zasluga tega postopka, cepljenja, je, da črnih koz ni več. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), si je bila do leta 2000 zastavila tudi druge cilje, ki jih večinoma uspešno uresničuje: »do leta 2000 na evropskem območju ne bi več smelo biti avtohtone otroške paralize, davice, tetanusa pri novorojenčkih, ošpic, mumpsa in prirojenih rdečk (te pomenijo obvezno deformacijo možganov in živčevja, op. p.), prav tako bi morali nenehno omejevati pojave in škodljive posledice drugih nalezljivih bolezni, zlasti okužbe s HIV«.

Kako je pri nas – in kako v svetu?

S ponosom lahko povemo, da v Sloveniji mineva štirideset let od zadnjega primera davice in trideset let od zadnjega primera otroške paralize. Od zadnjega primera prirojenega tetanusa je minila že vrsta let. Ošpic, rdečk in mumpsa skoraj ne poznamo več (v moji generaciji smo te bolezni še vsi preboleli, manjkali smo v šoli in povzročali skrbi staršem, ki so bili večinoma v službah …). Vse naštete bolezni lahko povzročijo tudi zelo hude zaplete, ne le izpuščaja in vročine …

Nedavna epidemija davice v Sovjetski zvezi pri nas ni povzročila nobenih posledic prav zaradi visoke precepljenosti. (Idealno je namreč cepiti od 90 do 95 odstotkov ciljne skupine; pri nas dosegamo ta odstotek za večino obveznih cepljenj). Znane so negativne posledice (pre)nizkega deleža cepljenih in nepremišljenega opuščanja cepljenja. Na Japonskem so leta 1975 začasno odpravili cepljenje proti oslovskemu kašlju, že čez nekaj let pa je za to boleznijo umrlo 118 ljudi. V Angliji in na Švedskem je zaradi podobnih, nasprotujočih si mnenj v javnosti, precepljenost padla z 90 odstotkov na 30 odstotkov; nekaj let pozneje je v Angliji 26 otrok umrlo za oslovskim kašljem, na Švedskem pa so morali hospitalizirati 2300 ljudi, od tega so trije umrli. Povsem nepotrebne žrtve. Po nekaj letih sta obe državi – z opisanimi posledicami – znova vzpostavili zaupanje v cepljenje. V verski skupini na Nizozemskem, kjer cepljenje ni obvezno, so se konec devetdesetih let pojavljale epidemije otroške paralize, ki je pri nas nismo diagnosticirali že trideset let.

Članek se nadaljuje »


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

posledice , cepljenje , cepivo , hpv , gripa , humani papiloma virus , tetanus , otroška paraliza , mumps , klopni meningitis , črne koze , davica , ošpice , rdečke

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.