Algi spirulina in chlorella

(Foto: Diana Anđelić)

Naravna pomoč pri shujševalnih dietah in postu

O koristnosti alg spiruline in chlorelle, teh naravnih dodatkov k prehrani, ki vsebujeta velike količine beljakovin, esencialne aminokisline, klorofil, bogastvo vitaminov in mineralov ter nenasičene maščobne kisline, smo pisali že v prejšnji številki. V Sloveniji ju lahko kupite v lekarnah in trgovinah z zdravo hrano. Tokrat si oglejmo, zakaj ju lahko kot koristno in dobrodošlo pomoč uporabljamo tudi pri shujševalnih dietah in postu.

Pomoč pri shujševalnih dietah
Spirulino in chlorello je mogoče zaradi njune hranilne polnovrednosti ter majhne kaloričnosti s pridom uporabljati tudi pri shujševalnih kurah.
Hitro hujšanje s strogimi dietami ali ob pomoči tablet ima lahko neželene učinke. Izguba teže je največkrat samo začasna in ko se teža spet poveča, je maščobe v telesu sorazmerno več kot pred dieto. Najučinkovitejše je hujšanje, s katerim spremenimo prehrambne navade. V prehrano vključimo naravne, sveže, nemastne in z vlakninami bogate jedi. Z rednim gibanjem bomo shujšali hitreje in povrhu utrdili mišice. Najboljši način za zmanjšanje in vzdrževanje telesne teže je količinsko omejevanje hrane, ki pa mora biti pestra. Številnim ljudem se takšno hujšanje zdi prepočasno, zato se odločijo za drastične diete, ki pa organizmu ne zagotavljajo dovolj vitaminov, mineralov, koristnih maščobnih kislin in beljakovin. Ker telesu primanjkuje teh snovi, z občutkom lakote išče nadomestilo v obilnejšem prehranjevanju in kilograme spet pridobimo nazaj.
Če uživamo naravne dodatke k prehrani, kot sta algea in chlorella, organizmu zagotovimo vse potrebe po biološko aktivnih snoveh. Tako lahko med dieto in po njej preprečimo napade lakote. Alge je najbolje uživati zjutraj na tešče, skupaj s precej tekočine. Čez dan jih uživamo eno uro pred obrokom ali malico. Za začetek vzamemo dve tableti, odmerek pa lahko pozneje povečamo do šest tablet naenkrat. Presnova deluje pri vsakemu človeku drugače, zato se tudi izguba telesne teže razlikuje od človeka do človeka. Več tednov nadzorujemo svojo težo - če želimo strožji program, počasi povečujemo količino alg in zmanjšujemo obroke. Zelo pomembno pa je, da redno uživamo polnovredne obroke.
Zaželeno je, da hujšamo počasi in stalno. Z uravnoteženimi obroki, gibanjem in preoblikovanjem prehranskih navad bomo dosegli trajen uspeh.

Prebava
Ljudje s povečano telesno težo pogosto trpijo za zaprtjem, ki je običajno povezano s premalo gibanja. Vzroki za zaprtje so lahko še psihični stresi, nepravilna prehrana, ki vsebuje premalo vlaknin, in sedeče delo. Naravno praznjenje črevesa dosežemo s hrano, ki je bogata z vlakninami, in uživanjem dovolj tekočine. Ugoden učinek dosežemo tudi z vsakodnevnim uživanjem spiruline ali chlorelle, saj vsebujeta tudi snovi, ki spodbujajo naravno krčenje črevesja in redno iztrebljanje Blagodejni učinek se pokaže že po nekaj dneh. Izkušnje so pokazale, da redno jemanje alg ne povzroča odvisnosti in ni škodljivo.

Razstrupljanje telesa
Ljudje, ki so na shujševalni dieti, pogosto tožijo, da se po telesni vadbi slabo počutijo. Telo se na povečane telesne napore odzove s fiziološkimi zakonitostmi: v večji meri kot običajno porablja in razgrajuje "zaloge", zato nastaja več telesu škodljivih presnovkov. Če se jih telo ne zmore pravočasno znebiti, je slabo počutje čedalje pogostejše. Ker algi vežeta nase škodljive snovi, lahko pripomoreta k izboljšanju počutja. Poleg presnovkov, ki nastajajo pri izvajanju shujševalnih diet, algi razbremenita organizem tudi drugih škodljivih snovi, kot so sledovi težkih kovin, kemikalij in alkohol.
Algi ovirata absorpcijo strupenih snovi iz črevesa, ker jih vežeta nase, obenem pa pospešujeta ritmično krčenje črevesa in tako pomagata, da se izločijo z blatom. Spodbujata in ščitita delovanje jeter, ki so glavni razstrupljevalni organ v telesu. Tako pomagata tudi pri razgradnji alkohola ter nikotina in drugih strupenih snovi, ki jih vsebuje cigaretni dim.

Post
Čedalje več ljudi se odloča za zdravilni post. Pravilno izveden post, med katerim od tri do sedem dni ali dlje ne uživamo trdne hrane, telesu omogoči, da se prečisti in obnovi. Tudi dan posta na teden blagodejno vpliva na organizem.
Pri postu lahko uporabimo tudi omenjeni algi, saj sta dober vir hranilnih snovi, pomagata očistiti prebavila in sproščata gladke mišice prebavil. Spirulina in chlorella sta nizkokalorični in lahko prebavljivi, ker pa telesu zagotavljata nujno potrebne hranilne snovi, je post z njima učinkovitejši. Post s spirulino ali chlorello, ki ju vmešamo v sadni ali zelenjavni sok, je popolnoma naravna oblika spiranja telesa s tekočinami in klorofilom, ne da bi mu odrekli hranila, ki so potrebna za polno in učinkovito presnovo.

Bodite pozorni
Na začetku uživanja spiruline ali chlorelle lahko pride do reakcij, ki pa niso škodljivi neželeni učinki, marveč odzivi, ki so posledica prilagajanja organizma na "terapijo" z algami. Lahko pride do povečanega nastajanja plinov v črevesu, nepravilnosti v gibanju črevesa, slabosti in povečane telesne temperature. Ti simptomi se pojavijo zelo redko in običajno izginejo po dveh do treh dneh. Zaradi izločanja odvečnega klorofila se lahko črevesne vsebine obarvajo zeleno. V primeru alergije se lahko pojavijo akne, izpuščaji ali ekcemi. Simptomi so prehodne narave in kažejo, da telo pospešeno izloča strupene presnovke in poskuša vnovič vzpostaviti notranje ravnovesje
Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki