Zgodba o hujšanju - Mile

(Foto: Shutterstock)

Adijo okrogel trebušček

"Okrogel trebušček, zasoplost, hitra utrujenost, telesna in duhovna mlahavost, ne nazadnje pa tudi pripombe, predvsem žensk, na sodček, ki sem ga prenašal s seboj – vse to me je na pobudo prijateljice Tončke pripeljalo do zdravnice. Nisem več mlad, zato sem si rekel, da je skrajni čas, da se posvetim sebi in naredim nekaj zase!"

Tako odločno mi je gospod Mile odgovoril na navidez preprosto vprašanje, zakaj se je odločil shujšati. Do želje po hujšanju namreč življenje vsakogar pripelje po drugi poti, izid pa je največkrat pomlajen duh v pomlajenem telesu, kot bi rekel gospod Mile.

Nastopil je trenutek, ko se je začel ozirati v minula leta: nekoč je bil vitek, gibčen in iskrivega duha, še pred letom dni pa trebušast, okoren, lenobnega duha. Čeprav je odvečne kilograme prenašal s seboj kar petindvajset let nekoliko prej je namreč opustil kajenje , je nekako obstal takrat, ko se je upokojil. Dolgi zajtrki, prebiranje časopisa  in dan je minil povsem brez gibanja. Poleg tega pred leti še ni bilo toliko govora o pravilnem prehranjevanju, zlasti moške to ponavadi sploh ni zanimalo. "S staranjem se videz že tako ali tako spremeni, če pa zanemarimo še telesno dejavnost in se nepravilno prehranjujemo, so rezultati kaj klavrni. Veliko ljudi misli, da to spada k staranju, da tako pač je. Sam sem prišel do spoznanja, da kljub letom lahko spremenim način življenja, da to celo moram storiti. Da moram spremeniti prehranjevalne navade in se odločiti za ustrezno telesno dejavnost. Verjamem, da oboje pomembno vpliva na upočasnitev staranja. V to me je prepričal pokojni Leon Štukelj, čeprav je bil on res nekaj posebnega. Verjamem v rek o zdravem duhu v zdravem telesu, saj vsi vemo, da sta telesna lenobnost in prehranjevalna zanemarjenost le odskočna deska do umske nedejavnosti."

Gospod Mile je do spoznanja, da je ravnal prav, prišel že v dveh tednih po prvem obisku pri zdravnici. Pravi, da mu ni bilo prav nič težko, saj si je zastavil jasen cilj in si priznal, da sam ne bi zmogel. "Marsikdo misli, da shujšati ni tako težko, da se je pač treba držati diete in gre. Toda na lastni koži sem občutil, da je težje, kot se sliši, predvsem pa si z napačnim hujšanjem lahko narediš več škode kot koristi. Zdravnik te nadzoruje, usmerja, svetuje ter ti pri tem nudi pomoč in oporo. Še posebno navdušen sem nad fitnesom. V zadnjih letih sem zanemaril gibanje, ker pa sem v mladosti plesal pri folklorni skupini, mi je občutek gibanja vseeno domač in sem ga pogrešal. Poleg tega rad hodim v hribe, to pa je bilo z odvečnimi kilogrami malo težje, saj sem imel težave s koleni in hrbtenico."

Gospodu Miletu se vendarle zdi najpomembnejši duševni vidik: človek si dokaže, da zmore shujšati, izboljša se njegov zunanji videz, to pa vodi k večji samozavesti in krog je sklenjen tudi pri sebi je opazil, da je bolj umirjen, strpen in razumevajoč ter manj napet.

Spet lahko obleče obleke malce starejšega datuma, ki so tako rekoč kot nove. Konfekcijska številka je spet prava, in ker se moda vrača, je oblečen po zadnji modi!

Opis zdravljenja in zdravniško mnenje

Ob prvem pregledu pacienta v Internistični kliniki v Ljubljani sem ugotovila povečano telesno težo in povečano količino maščobe v telesu, ki je za deset odstotkov presegala normalno. Imel je patološko povečane vrednosti škodljivega holesterola in trigliceridov v krvi, varovalni holesterol je bil znižan. Ugotovili smo tudi povečano količino maščobe v jetrih. Skupaj sva sestavila program hujšanja in si zastavila realne cilje. Zdravljenje je potekalo brez težav in ob vestnem sodelovanju pacienta. Vmes je hujšanje za tri mesece prekinil, zaradi operacije sive mrene na enem očesu. Telesno težo vzdržuje že pol leta; teža občasno zaniha za tri do štiri kilograme, vendar jo pravočasno korigira. Pri tem mu je v veliko pomoč telesna dejavnost, saj je reden obiskovalec naše telovadnice. Pacient prepričljivo dokazuje, da za pozitivne spremembe nikoli ni prepozno.

Izkaznica hujšanja

Ime: Mile
Poklic: ekonomist
Starost: 69 let
Najvišja začetna teža: 102,3 kg, BMI 31,57
Dosežena idealna teža: 82,8 kg, BMI 25,55
Čas trajanja hujšanja: 1. del (15 kilogramov) 7 tednov; 2. del (4,5 kilograma) 1 mesec

Povprečna hitrost hujšanja: hitri del 2 kilograma na teden, počasni del 1 kilogram na teden

J. Tina Sentočnik, dr. med.
Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki