Zgodba o hujšanju - Andraž

(Foto: Shutterstock)

Potrebna je motivacija!

Andraž se je v življenju kar precej ukvarjal s svojo težo. Dvakrat je celo uspešno shujšal, in to kar sam. "Ja, če imaš pri sedemnajstih letih sto kilogramov, te to pač moti. Vem, da so me kilogrami v resnici ves čas motili," začenja svojo pripoved.

Pravi, da mu je uspelo shujšati samo s tem, da se je več gibal in telovadil. Toda življenje z vsemi obveznostmi, ki ga je čakalo v odrasli dobi družina, ureditev doma, služba ga ni ravno spodbujalo, da bi se spopadal še s težo oziroma da bi sploh razmišljal o njej. Razmišljal je že, ni pa imel tiste nujno potrebne energije, ki bi mu omogočila, da bi pridobljeno težo tudi ohranjal. Z leti je pridobil vse izgubljene kilograme.

Toda moral je počakati na trenutek, ko je začutil, da se bo lahko za dalj časa posvetil samo sebi, ko bo sebi lahko namenil več časa kot običajno. "Moralo je biti izpolnjenih kar nekaj pogojev, da sem se lahko resno odločil za hujšanje: odločitev je morala biti trdna, imeti sem moral čas in skoraj nujna je bila strokovna pomoč. Vsekakor bi bilo brez ženine podpore vse skupaj še veliko težje. Nisem si mislil, da bom na začetku potreboval toliko časa in energije samo zase, ampak zdaj vem, da sem bil uspešen prav zato. Hujšanje je proces, ki se mu moraš, vsaj na začetku, stoodstotno posvetiti, sicer ne gre. Z dieto in s povečano telesno dejavnostjo je hujšanje uspešno in hitro dobiš potrebno motivacijo.

Če bi šlo počasneje, bi se tega zagotovo vsakdo naveličal." Poleg tega se je zavedal bolezni, ki jih imajo v njegovi družini, in spoznal, da je pravzaprav zadnji čas, da poskrbi zase. Tako je hujšanje vzel kot svoj naslednji življenjski projekt. Družina, hiša, kilogrami. Da bi tudi to opravil kar najbolje, se je lotil prebiranja nekaterih knjig o tej temi (na primer Montignacove) in spoznal, ZAKAJ ima težave s težo.

"Neustrezno kombiniranje hrane in slaba presnova," pravi. "In seveda premalo gibanja. Jedel sem namreč predvsem hrano, po kateri sem bil še bolj lačen. Mislim, da veliko ljudi na hrano še vedno ne gleda na tak način. Rečejo si: pa saj sem pravkar jedel! To je že res, toda nihče ne pomisli, KAJ je pravkar pojedel &" Andraž je navdušen nad vsem, kar je dosegel.

Spoznal je tudi precej jedi, za katere si prej ni niti predstavljal, da jih je mogoče pripraviti tako okusno. Malce ga sicer skrbi, ali bo kos vzdrževanju teže. "Saj," pravi, "med dieto si navdušen in motiviran, toda treba se bo spopasti z vsakdanjim življenjem. Konec koncev je v življenju še toliko drugih stvari, hkrati pa ne smeš zanemariti sebe!"
Andraž se zdaj počuti veliko bolje, tudi spi bolje. Pravi, da ženske, ki spremenijo svojo podobo, morda res požanjejo večje odobravanje okolice, pri moških to ni tako očitno, seveda pa je najpomembnejše njegovo osebno počutje.
Članek se nadaljuje »


Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki