Zgodba o hujšanju - Aleksandra

(Foto: Shutterstock)

Kilogrami pridejo, ko volja gre

Rodila se je z izjemno redko boleznijo, ki ima številne simptome – eden od njih je močno poslabšan vid. Aleksandra loči le svetlobo in temo. Do šestega razreda je obiskovala običajno osnovno šolo, nato je bil njen vid vse slabši. Prav Aleksandra je "kriva", da se je za hujšanje odločila tudi Suzana; skupaj sta prehodili to dolgo pot.

Aleksandra je bila že ob rojstvu krepak dojenček, saj je tehtala kar 4,5 kilograma. Zaradi izpaha kolkov je morala prvi dve leti preživeti v "šincah". Ob drugem rojstnem dnevu je tehtala že 30 kilogramov. Zdravniki so odkrili njeno bolezen in že takrat napovedali, da ji bo teža povzročala preglavice.

"Res je bilo tako," pripoveduje Aleksandra. "Vse življenje sem bila 'okrogla', tehtnica je pokazala celo 170 kilogramov. To je bilo pred nekaj leti in takrat sem se prvič odločila za hujšanje pri zdravnici. Pri zdravnici zato, ker sem vedela, da mi bo uspelo shujšati le pod nadzorom. Kot najstnica sem hujšala v bolnišnici, a sem izgubila le nekaj kilogramov, in to je bilo vse. Pred leti mi je pod vodstvom zdravnice uspelo izgubiti kar 70 kilogramov, toda zaradi očetove bolezni mama ni imela časa, da bi me vozila na kontrole. Tudi sama sem zaradi družinske situacije izgubila voljo, kilogrami pa so se spet začeli nabirati."

Toda telo je Aleksandro opozarjalo, da bo morala kaj ukreniti. Bolel jo je hrbet, težko je hodila. Vedela je, da bo morala biti izjemno vztrajna, saj ima zaradi bolezni težave s hormoni, ki včasih hujšanje ustavijo. Lansko pomlad se je odločila, da spet obišče zdravnico.

"Vedela sem, da me ljudje na cesti gledajo. Tudi sošolci so se norčevali iz mene, toda z leti mi je postalo vseeno. S tem sem se sprijaznila. No, pravzaprav sem se prepričala, da sem se sprijaznila, da sem pač takšna. Nikoli nisem nikomur zamerila, tudi oče me je vedno branil pred drugimi. Opazke sem kar 'preslišala', vendar priznam, da me je to mučilo, še posebno, ko sem bila sama. Ker tako rekoč ne vidim, sem se ljudem smilila. Tudi sama sem se sčasoma navzela takšne miselnosti: "Ah, saj nič ne morem." Ustvarila sem si svoj svet svet med posteljo in mizo. V tem začaranem krogu nisem videla izhoda, pravzaprav ga niti nisem iskala. Končala sem šolo za telefoniste in opravila prakso. Službe nisem dobila, invalidsko so me upokojili. Ostala sem doma. Šele zdaj vem, da sem bila manj družabna kot danes, bolj zaprta, depresivna. Delala sem se, da mi je vseeno, a mi ni bilo!"
Najbrž je bila Aleksandrina odločitev, da shujša, prav zato toliko bolj trdna in resna. Morala je sprejeti tudi vse težave, ki so se pojavile na tej poti da se zaradi hormonskih težav hujšanje včasih ustavi in da vse ne gre vedno po načrtu, ki si ga je zastavila skupaj z zdravnico. Toda bila je prepričana, da mora narediti nekaj zase in da ji bo ta odločitev samo koristila. Ne le zaradi zdravja, tudi zaradi duševnega počutja. "Kljub vsemu vsak najprej pogleda, kakšen si!"

"Zdaj vem, da sem opravila veliko delo. Ja, hujšanje je delo, in če kdo tega ne verjame, naj kar poskusi. Po prvih štirinajstih dneh sem namreč skoraj obupala. Čeprav sem poznala zdravnico, si nisem mislila, da mi bo že na začetku tako težko. Začela sem z resnično strogo dieto, zdelo se mi je, da vsega tega nikoli ne bo konec, toda vztrajanje je bilo poplačano. Jedilnik je kmalu postal znosnejši, volja se je krepila. Imeti moraš močno voljo, kajti en sam greh ti lahko podre odločitev. Dieta in volja to je moj recept za hujšanje. Seveda moram imeti močno voljo tudi zdaj, čeprav mi je po letu in pol že veliko lažje. Lažje se odpovem določenim jedem, o njih ne razmišljam več toliko, preprosto rečem ne. Seveda sem pogosto na preizkušnji, saj marsikdo ne razume, da ponujenih piškotov pač ne bom vzela, saj menijo, da 'en piškot pa že ne bo naredil škode'. Gre za nekaj drugega za spremenjen način prehranjevanja, ki se ga moram držati, to pa pomeni tudi nekoliko drugačen življenjski slog."

Aleksandra gre zdaj večkrat na sprehod, rada plava in vozi sobno kolo. Veliko posluša radio in knjige na kasetah ter se nasmehne ljudem, ki njeno mamo sprašujejo: "Ja, kaj pa je z vašo punco, je kaj narobe?"

Lucija Fatur


Opis zdravljenja in zdravniško mnenje

Aleksandra je v moji ambulanti prvič hujšala leta 1994. Takrat je tehtala 169 kilogramov, bila je težko pokretna in povsem odvisna od pomoči drugih. V ambulanto je prišla z mamo. Pri Aleksandri gre za tako imenovano sekundarno debelost, pri kateri je debelost pridružena drugi bolezni, ki je z njo v vzročni povezavi. Od vseh ljudi s povečano telesno težo je sekundarnih debelosti le za 1 odstotek. Pri vseh drugih gre za tako imenovano primarno debelost, ki je posledica povečanega vnosa kalorij, ne pa tudi organske okvare.

Aleksandrina bolezen je prirojena in se imenuje Laurence-Moon-Biedelov sindrom. Poleg drugih znakov (okvare na prstih rok in nog, okvara vida, spremembe na gonadah) je prisotna tudi debelost, ki je običajno zelo izrazita, saj so vsi bolezenski znaki posledica okvare hipotalamusa, dela možganov, v katerem so centri za apetit oziroma občutek lakote ter centri za občutek sitosti. Aleksandra je edina bolnica s to boleznijo, ki sem jo srečala v dolgoletni praksi zdravljenja bolnikov s povečano telesno težo. O njej bi lahko napisala veliko. Pa ne zato, ker bi Aleksandra veliko govorila. Nasprotno. Spregovorila je šele, ko je tehtala manj kot sto kilogramov. Koliko truda, odpovedovanja in discipline je zmožen človek, ki ga je narava obsodila na slepoto in ga zaradi te in drugih težav potisnila v temačnost. Koliko ljubezni, pozornosti, žrtev in razumevanja je zmožna Aleksandrina mama, ki jo je teden za tednom in nato mesec za mesecem spremljala v ambulanto, ji pripravljala obroke, jo bodrila, ji pomagala pri telesni dejavnosti ter ves čas verjela vanjo!

Leta 1994, po prvem hujšanju, ko je Aleksandra izgubila približno 60 kg, smo se prvič odločili za abderoplastiko, s katero je kirurg plastik odstranil odvečno kožo s trebuha. Zdaj bodo potrebne korektivne operacije kože na trebuhu in podbradku, nato pa še (verjetno laserska) epilacija dlak na obrazu, ki so posledica osnovne bolezni oziroma hormonskih motenj. Aleksandra bo zmogla tudi to.

Zelo vesela sem, ko jo ob kontrolah vidim povsem spremenjeno. V učbenikih interne medicine namreč piše, da bolniki s to boleznijo ne morejo shujšati, da so torej obsojeni na debelost. Toda pri Aleksandri se potrjuje pravilo, da je mogoče s pravilnim prehranjevanjem in z novimi vedenjskimi vzorci obvladati povečano telesno težo tudi, ko gre za tako hudo stanje, kot je okvara centra za apetit.

Vloženi trud se je bogato poplačal tudi pri Aleksandri. S staro težo je bila namreč resna kandidatka za številne bolezni, ki spremljajo debelost, predvsem za sladkorno bolezen in motnjo v presnovi maščob. Popolnoma se je spremenila tudi kakovost njenega življenja, saj se zdaj lahko giba, hodi in sklepa prijateljstva.

Izkaznica hujšanja

Ime: Aleksandra
Poklic: telefonistka, invalidsko upokojena
Starost: 34 let
Začetna teža: 148,2 kg (april 2000) BMI 49,51
Končna teža: 80,6 kg (november 2001) BMI 26,93
Najvišja teža (l. 1994): 168 kg, BMI 56,46
Skupna redukcija teže: 88,4 kg
Čas trajanja hujšanja v letu 2000 in 2001: od aprila 2000 do novembra 2001
Prvi, hitrejši del: od aprila 2000 do januarja 2001 (9 mesecev): 46 kg.
Povprečna tedenska hitrost hujšanja: 1, 27 kg.
Drugi, počasnejši del: od februarja 2001 do novembra 2001: 21, 6 kg.
Povprečna mesečna hitrost hujšanja: 2,4 kg.

J. Tina Sentočnik, dr. med.
Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki