Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Ste stalno na dieti? Premislite še enkrat

Dieta je ena najpogosteje iskanih gesel na internetu.
Dieta je ena najpogosteje iskanih gesel na internetu. (Foto: Shutterstock)

Zagotovo ste se že vprašali, zakaj se kilogrami, ki jih izgubite med shujševalno dieto, tako hitro spet vrnejo nazaj. Tu je odgovor.
Dieta je ena najpogosteje iskanih gesel na internetu, saj globalna epidemija debelosti v kombinaciji s poskusi dvigovanja zavesti o potrebi po zdravem načinu življenja kar sili ljudi, da se spravijo hujšati. Toda vsi vemo, kako se večina teh poskusov konča – dieta je delno uspešna, shujšamo nekaj kilogramov, obupamo in po nekaj tednih smo nazaj na izhodiščni točki, ko spet iščemo novo, učinkovitejšo dieto in tako naprej v začaranem krogu.

To seveda ne more biti dobro, da pa je tudi nezdravo, je dokazala enajstletna raziskava, katere rezultati bi morali zaskrbeti vse oboževalce različnih shujševalnih diet. Pogosti poskusi hujšanja, ki jih spremlja vračanje začasno izgubljenih kilogramov, slabo vplivajo na srce. Med spremljanjem skoraj 160 tisoč žensk v menopavzi so raziskovalci ugotovili, da tako imenovane jo-jo diete za 3,5-krat povečajo tveganje za nenadno smrt zaradi srčne kapi ter za 66 odstotkov za smrt zaradi drugih bolezni srca. Najmanj ogrožene so bile ženske, ki niso veliko nihale v teži, zato pozor – hujšanje vam lahko življenje celo skrajša, namesto podaljša.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

shujševalna dieta

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.