Hujšanje z zeleno kavo

(Foto: Shutterstock)

Med naravnimi sredstvi, ki nam lahko pomagajo pri hujšanju, ima posebno mesto zrnje zelene kave.
Izvleček rastline Coffeacanephora je bolj znan kot izvleček zelenega kavnega zrna. Ime zelena kava pomeni, da zrnje ni praženo, pač pa ga zmeljejo že takoj po sušenju. V čem se zelena kava razlikuje od običajne kave? Zeleno kavno zrnje vsebuje sestavine, ki raztapljajo telesno maščobo, praženje pa te sestavine večinoma uniči. Znanstvene raziskave potrjujejo, da samo izvleček nepraženega kavnega zrnja prispeva k izgubi telesne teže, in sicer s tem, da krepi presnovo glukoze. Ker je uživanje te kave naravna pomoč pri hujšanju, je vse bolj priljubljeno.

Kako deluje?

Pri hujšanju ali vzdrževanju zdrave telesne teže zelena kava pomaga tako, da zmanjšuje hlepenje po hrani, spodbuja izgorevanje maščob in pospešuje delovanje presnove, zlasti glukoze. Obenem spodbuja telo k sproščanju in pretvorbi prihranjene energije (telesna maščoba). Z uživanjem zelene kave se izboljša indeks telesne mase ter uravna razmerje med mišicami in telesno maščobo.

Zdravju prijazna izbira

Uživanje zelene kave ni le naravna in zdrava pomoč pri hujšanju – izboljša tudi splošno počutje in daje energijo. Hkrati deluje proti staranju, saj vsebuje obilo antioksidantov, ki zavirajo nastanek nekaterih bolezni. Zrnje zelene kave v obliki kapsul se hitreje vsrka, ni diuretik in ni nadomestilo za kavo, saj ne vsebuje kofeina, zato ga lahko uživajo tudi mladostniki in osebe z visokim krvnim tlakom. Raziskave so dokazale, da lahko klorogenska kislina v zrnju zelene kave zmanjša koncentracijo krvnega sladkorja. Pri izbiri izdelkov z zeleno kavo  bodite previdni, saj so v nekaterih našli nevarno sestavino subitramin.

Uživanje

Kapsule zelene kave se običajno uživa pred obrokom. Zaradi pomanjkljivih kliničnih raziskav uporaba tega izdelka ni priporočljiva med nosečnostjo in v obdobju dojenja.

Seveda lahko strajnim uspehom pri hujšanju in vzdrževanju zdrave telesne teže računate le, če boste spremenili prehranjevalne navade in v svoj vsakdan uvrstilitelesno gibanje. Pri tem so vam lahko v dodatno pomoč tudi prehranski dodatki, kot so kapsule z zrnjem zelene kave.

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki