Nataša Tič Ralijan, igralka

Nataša Tič Ralijan
Nataša Tič Ralijan (Foto: Diana Anđelić)

Usoden vpliv bolezni

Nataša vsako jutro najprej popije pet tablet beljakovin in jih poplakne z oživljeno vodo iz Švedske, ki posnema strukturo vode z ledenikov, nato so na vrsti še alge. Zjutraj ne pije kave, ampak raje poskuša dan začeti zdravo, saj potrebuje energijo, da prečisti telo.

Takšnega režima se drži vse od bolezni naprej. Bolezen je sploh zelo ugodno vplivala na njeno prehrano, ki je bila prej zelo neredna. "Po bolezni si pozornejši na to, kaj in kdaj ješ. Zaveš se, kako pomembno je prehranjevanje. Meni se sicer zdi naporno vsak dan 'zares' jesti in kuhati, sama bi to počela le enkrat do dvakrat na teden, toda zdaj sem se kar navadila," pravi priljubljena Mariova Analiza.

Dieta

Ko se je vrnila iz bolnišnice, je obiskala zdravnika tradicionalne kitajske medicine, ki je posebej zanjo pripravil dieto. "To pomeni, da pri nas doma kuhamo zame posebej. Zdaj, ko je Tosja že večji, tudi on ve, kaj so sladkarije, tako da tudi on ne jé več moje hrane."

V jutranjih tabletah so beljakovine iz stročnic, ki ne obremenjujejo prebavnega sistema. Dieta, ki ji sledi, pravi, da ne sme mešati beljakovin in ogljikovih hidratov, izogibati se mora tudi kombinaciji sladkega s hrano, ki vsebuje kis ali kvas. Nataša je zato močno omejila uživanje sladkorja, soli in mlečnih izdelkov, z izjemo masla. Zato pa pojé veliko sadja, ki ga uživa predvsem zjutraj, in zelenjave. Meso je skoraj opustila, če ne šteje pršuta, in še ta mora biti domač.

Posebej zanjo

Obožuje tudi vseh sedem vrst žit. "Pri otrocih sem do njunega prvega, drugega leta zelo pazila, kaj sem jima dajala jesti. Večji, Gal, ima zdaj pet let. Potem pa ti to uide iz rok, predvsem ko otrok pri drugih otrocih ugotovi, kaj pomeni sladko." Na razvajanje s hrano se odpravijo k babici v Koper. Gašperjeva starša za Natašo pripravita posebno kosilo - zanjo zelenjavno juhico, zanje govejo, zanjo zelenjavno lazanjo, zanje mesno. "Srečo imam, da me podpirajo in razvajajo," iskreno prizna.
Rada vidi, če ji postrežejo, hrano pa si rada pripravlja tudi sama - in večinoma si jo res. "Zase rada kaj pripravim, nisem pa kaka posebna kuharica. V tem, da bi v kuhinji eksperimentirala in raziskovala, ne vidim kakega posebnega užitka."

V njeni torbi ...

Ker ji delavniki ne ponujajo dovolj časa za ustrezen obrok, prigrizke nosi s seboj. Torbo ima polno oreščkov, tudi kak kos svežega in kak krhelj suhega sadja pade vanjo, pa kruhek brez kvasa in bele moke. Le redko jo boste zalotili pri klasični hitri hrani. "Otrokoma ne težim in ju ne omejujem. Potrudim se le, da pojesta dovolj sadja in zelenjave. S hrano se ne obremenjujemo pretirano, jaz še najbolj kompliciram."

Nataša jé zelo počasi, tako da je drugim kar sitno; če še posebno uživa, prime hrano v roko.


Pomembne kombinacije

V hladilniku je veliko stvari, največ svežih, včasih pa se najde tudi kaka stara stvar, odvisno od tega, koliko dela imata z Gašperjem. Le redko zmanjka zelene solate in masla, otroka pa imata rada zeliščno skuto. Nataša pravi, da odkar uživa hrano z manj soli in sladkorja in odkar se ta ne "utoplja" v olju in smetanovi omaki, stvari veliko bolj okuša, tudi sadje in zelenjava imata polnejši okus. Navduši jo zgolj osnovni okus. "Pazim na kombinacije. Včasih sem pojedla skoraj vse, razen mesa ali salam, čeprav sem tudi te sem in tja poskusila. Sirček, ki je rumen, pa paradižnik, ki je rdeč ... pojém tudi peteršilj, ki je bil mišljen kot okras, rada imam rukvico. Včasih mi prijajo bučke in jajčevci. Pravzaprav zelo rada jém, a sem tudi hitro sita. Morda zato, ker imam majhen želodec," med smehom razmišlja Analiza.

Mešanica semen

Zelo rada ima različna semena, sončnična, bučna, pinije ... Tudi stročnice ima rada, od fižola in boba do graha, leče in soje. Obožuje lešnike, čeprav se jim mora med januarjem in marcem izogibati, ker ima alergijo na lesko. Omejuje se pri orehih in arašidih, ker niso prijazni telesu; tako ji je svetoval zdravnik kitajske medicine. Sicer pa si najraje pripravi mešanico.

Zajtrk - obvezno!

Nataša obvezno zajtrkuje. Poleg beljakovinskih tablet, ki nadomeščajo meso, si pripravi še stročnice, maslo s kruhom brez kvasa in bele moke ter oreščke. Za zajtrk pojé tudi nekaj sadja, čeprav se nad njim ne navdušuje; prepričati se mora, da je to koristno, pa ji gre.

Njena ljubezen oziroma šibka točka je čokolada, ki zagotovi hiter vnos energije. "Pri drugih stvareh se še nekako zadržim, čokoladi pa se težko odrečem. Všeč mi je močnejša, z manj mleka, rada imam tudi tisto s celimi lešniki ali mandeljni in riževo. Tudi čokolada s posušenimi višnjami ali z meto mi je všeč. Brez sladoleda bi zlahka preživela, ampak čokoladni je pa 'zakon', sploh z nastrganimi mandeljni," priznava nekdanja boljša polovica dua Hrepenenje.

Oh, polenta

Čeprav ne uživa veliko njokov in testenin, ji okus Sredozemlja najlažje leže na dušo; italijansko kuhinjo naravnost obožuje. "Blizu mi je to bogastvo začimb ..." Sicer pa je Nataša velika ljubiteljica polente, ki jo zabeli z nekaj na šalotki popečenih jurčkov.

Voda, voda

Po bolezni se ni naučila paziti samo na hrano, gleda tudi, kaj in koliko popije. "Sem kot ptič in bi lahko ves dan preživela brez vode, vendar vem, da to ni zdravo, ker telo črpa iz rezerv. Če bi mi nekoč kdo rekel, naj na tešče spijem tri požirke vode, mislim, da bi bruhala. Ampak potem se človek navadi in sčasoma se zjutraj oblikuje potreba po tekočini. Zdaj imam ta obred in zame je zelo dobro, da sem se naučila piti - tega sem se morala prav naučiti. Še zdaj se moram potruditi, da spijem dober liter vode na dan. Razum mi pravi, da je to dobro zame, in temu sledim. Ne pa temu, da bi spila tri kakave. Kljub tej skrbi za hrano pa nikomur ne težim - ne otrokoma, ne Gašperju. Otrok se mora naučiti samostojnega odločanja, sam mora upravljati s tem. Ti ga pa navadiš, da sam odloči, da bo pojedel dva bonbona namesto petih. Toda to je včasih težko, tako kot je biti starš težko, a tudi lepo."
Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki