Jan Plestenjak, pevec

Jan Plestenjak
Jan Plestenjak

Kruha zmanjka, pršuta nikoli

Čeprav je hladilnik Jana Plestenjaka zelo velik in ima zamrzovalnik, ki ga nikoli ne uporablja, je navadno precej prazen. Hrane namreč nikoli ne kupuje na zalogo, prav tako nikoli ne ve vnaprej, kaj mu bo teknilo.

Njegovo prehranjevanje je podobno njegovemu življenja, torej nenačrtno, kot pravi. "Živim spontano, inertno. Enako je s hrano. Lovim lepe trenutke, tako v življenju kot v hrani, sploh pa so najlepši prav trenutki ob hrani." Všeč mu je, da zna uživati v hrani, tako sam kot v družbi - ob dobrem narezku se pogovor hitro sprevrže v žur, saj hrana pričara tudi vzdušje.

Fritaja

Kruha mu pogosto zmanjka, pršuta nikoli. Zjutraj si Jan, če le ima čas, pripravi fritaja, umešana jajca s koščki pršuta in slanine, čez katera nastrga tartufe. Tako pričara zajtrk, ki ga je mogoče pojesti tudi brez kruha. Na zajtrk se rad odpravi v Portorož, toda ker navadno vstaja opoldne, so zajtrki pravzaprav kosila. Za hrano si je treba vzeti čas, je prepričan tudi Jan. Najbolj sovraži divjanje z nastopa na nastop, ko je ves čas na poti in se je prisiljen na hitro najesti kar na bencinski črpalki. "Čeprav jem zelo hitro, mizi rad posvetim čas. Pomemben je ves obred, od začetnega aperitiva in hrane do cigare na koncu."

Vse, razen žabjih krakov

Ni izbirčen, razlikuje samo med dobro in slabo pripravljeno hrano. Rad ima vse, no, skoraj vse - razen žabjih krakov. Kot fantič se je namreč zelo bal žab in posledice tega strahu občuti še danes. Je eden tistih, ki včasih jedo tudi z očmi, to pa utegne biti nevarno, saj prinaša odvečne kilograme. Seveda ni zadovoljen, če mora na sebi nositi kaj "odvečnega", čeprav nepriljubljeni "šlauf" okoli pasu (ki ga seveda nismo opazili) imenuje "dolce vita guba" in je prepričan, da telo veliko pove o značaju.
Prehranjevanje odseva navade ljudi, zato se Jan rad prilagodi navadam ljudi, ki živijo tam, kjer se je znašel. "Šele ko poskusiš njihovo hrano, doživiš življenjski utrip, zato vedno jem krajevne specialitete in se poskušam prilagoditi okolju."

"Sproščena" hrana

Primorci so nekoliko bolj sproščeni od ljudi, ki živijo na celini, in tudi hrana je taka. Veliko je sveže zelenjave, čeprav ima Jan zelo rad tudi meso. Pršut po njegovem okusu mora biti narezan bolj na debelo, tudi pri mortadeli mu je ljubši italijanski način rezanja, torej na kocke ... No, meso, to pa mora biti mehko, topiti se mora v ustih, v lastnem soku. Zelo rad ima solate, praviloma z olivnim oljem, čeprav mu včasih tekne začinjena z bučnim oljem in z balzamičnim kisom. Za spremembo mu je všeč tudi avstrijsko začinjanje solate; Avstrijci solato sladkajo - toda to je tam.

Ombola z zeljem

Kuha bolj malo, večinoma za psičko Ajo. Čeprav ga zadnje čase vleče, da bi se naučil kuhati, prizna, da mu je še vedno ljubše obiskati dobro lokalno oštarijo, kjer si med druženjem z domačini polni baterije. "Najrajši imam lokalno sceno, kjer je vse intimno, domačini igrajo karte, natakarica pa pove, danes smo pripravili ombolo z zeljem, jaz rečem, super, saj vem, da bo dobro. Po svoje mi je to pomanjkanje izbire všeč. Zanimivo je opazovati, kako ljudje jejo. Že moja prababica, ki je imela gostilno, je nove natakarice preizkušala tako, da jim je dala jesti in jih od daleč opazovala, kako so jedle. Če človek brska in razmetava po hrani, je verjetno takšen tudi v življenju.

Rospa in morska žaba

Jan ni ravnodušen do dobrot iz morja. Še posebej obožuje dve vrsti rib, rospo, morsko žabo v pečici s krompirjem, in sardelice, ki so najboljše na lesenem meču. Enkrat na teden so na Janovem jedilniku ribe ali pa veliki jadranski lignji. V lokalni gostilni, v katero zahaja skoraj vsak dan in kjer ga dobro poznajo, vedo, da ga bodo razveselili, če mu bodo pripravili divje šparglje z jajci in s panceto.
Jan popije veliko kave, rad ima vodo in vino, rdeče vino, konjak.Od hitre hrane ima najraje burek, čeprav ni povsem imun niti na jedi iz McDonaldsa, pico in Coca-Colo.

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki