Peter Poles, televizijski voditelj

Peter Poles
Peter Poles (Foto: Diana Anđelić)

Sladki greh na koncu jezika

Od začetka in vse do zmage v Zvezdah, ki plešejo je priljubljeni televizijski voditelj Peter Poles s soplesalko cele tri mesece treniral vsak dan. V tem obdobju je shujšal kar za šest kilogramov! Ples je torej skupaj z drugimi oblikami telesne dejavnosti Petrova skrivnost do prave postave.

Peter je že kot mladinec resno treniral, in sicer atletiko (400 metrov z ovirami), zato mu trdo delo in trening nista tuja. Vseeno nam je priznal, da je tedaj, ko je med napornimi pripravami opazoval plesalce, ki so se pripravljali na svetovno tekmovanje v Blackpoolu, kjer morajo v enem dnevu odplesati tudi po trideset plesov in med tekmo izgubijo po cel kilogram, začel povsem drugače gledati na ples.

Še med treniranjem atletike mu je oče svetoval, naj uživa hrano, ki jo telo zahteva, saj prav to potrebuje. Potem je resda začel uporabljati tudi različne dodatke za hitrejšo obnovo mišic, vendar se očetovega načela v večji ali manjši meri drži še zdaj.

Usekalo!

Atletsko kariero je prezgodaj presekala poškodba. Zredil se ni takoj, pozneje pa je kar nenadoma "usekalo", vendar ni trajalo dolgo, kajti Peter rad živi dinamično in se ukvarja s športom. Pridobil je licenco za fitnes inštruktorja, na Akademiji za fitnes in aerobiko se je tudi seznanil s pravili pravilne prehrane ter se naučil, zakaj in kako je treba jesti. Peter je prepričan, da uspeh hujšanje ni toliko odvisen od odrekanju hrani, ampak v povečanju telesne dejavnosti.

Uživati!

Vedno je rad jedel, pozimi še malo bolj, ali pa se takrat bolj pozna to, da se s kolesom ne more tako hitro voziti, sicer pa je bila letošnja zima v tem smislu izjema. Prehranjevanje se mu zdi mali fetiš, prava stvar, če znaš v tem uživati, in ker mu zadnjem času primanjkuje časa, skuša toliko bolj uživati.

Čeprav Peter ni kak kuharski mojster, rad prebira kuharske knjige, ki jih ima doma. "Pri kuhanju je, podobno kot pri plesu, pomemben občutek. Pravi mojster si takrat, ko skuhaš dobro, tudi če nimaš dovolj sestavin." Peter že nekaj časa živi z dekletom Niko in kuha tisti, ki je bolj lačen.

Tortilje, čokolešnik in sir

Peter obožuje piščančje tortilje z vsemi možnimi dodatki, še najbolj pa na zelju pečene kareje z dodatkom fižola, ki ga v pekaču speče njegova mama. Oče dobro speče meso na žaru. Sploh je meso Petru kar pri srcu. Rad si pripravi tudi čokolešnik, v zadnjem času poskuša z dodajanjem semen. Rad ima tudi nenavadne kombinacije okusov, saj si je nekoč poleg evrokrema odprl še pločevinko tune, zraven pa dodal še malo salame in sira. Peter je velik ljubitelj sira, ki mu tekne v številnih kombinacijah, če le ni preveč luknjast. "Že se veselim hrane v Grčiji, predvsem solat s feta sirom."

Ulična hrana

Rad se loteva tudi ulične hrane, predvsem v dneh, ko se dan zavleče v noč. Kot otrok je oboževal hot dog, in sicer takrat, ko so vsi drugi oboževali hamburger. Hot dog si je privoščil tudi vsakič po Mariovi oddaji. Burek ima rad sirov in mesni, zato s punco kupita oba in si ga nato razdelita, obvezno pa mora biti zraven tudi jogurt. Nekoč je imel dekle, ki je bila vegetarijanka, a se ni obneslo, nemara tudi zato, razmišlja Peter, ker je tudi v hrani treba uživati skupaj.

Namesto ribe - žganci

Kot otrok je nekoč jedel slabo pripravljene ribe, kar je uničilo ljubezen do morske hrane, tako da v restavraciji namesto ribe raje naroči žgance in pivo.

Ne mara riževega narastka, ker je po njem že bruhal, in tudi drobovina mu ne diši, saj pravi, da ima vsa čuden okus − razen vampov, ki jih dobro pripravi njegova mama. Večinoma poje vse, kar mu dajo, saj ima že od takrat, ko je treniral atletiko, velik tek, a tudi vzgojili tako, tako da pogosto "pospravi" še za dekletom.

Igra okusov

Zelo rad se igra z okusi, čeprav prizna, da lahko hitro tudi kaj "zamočiš". Za izboljšanje okusa Peter priporoča kapre, ki lahko obogatijo marsikatero jed.

Peter ni ravno sladkosned, vseeno pa obožuje baklavo s koščki mandljev ali lešnikov.

Olive je vzljubil šele pred šestimi leti, zdaj pa bi jih lahko pojedel cel kozarec, kar si razlaga s tem, da se njegov okus pač spreminja. Obožuje okus po svežem, od začimb pa peteršilj, origano in baziliko ("zelo fino, da jo imamo kar v lončku"). Rad doda tudi poper, zlasti zeleni, ampak ker ga Nika ne mara, ga uporablja bolj malo. "Upam, da se mi bo okus spreminjal vse življenje, ker bom tako lahko ves čas odkrival kaj novega."

Najmočnejšo vez med hrano in erotiko Peter vidi v sladkem grehu, ki mu najbolj prija na koncu jezika.

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki