Estetska ginekologija

Mariusz Kosi, dr. med., specialist ginekologije in porodništva se je še dodatno specializiral za konzervativno, predvsem operativno zdravljenje uroginekoloških bolezni in težav s popuščanjem medeničnega dna. Končal je tudi šolo akupunkture v Zagrebu in opravil tečaje s področja estetske ginekologije.
Mariusz Kosi, dr. med., specialist ginekologije in porodništva se je še dodatno specializiral za konzervativno, predvsem operativno zdravljenje uroginekoloških bolezni in težav s popuščanjem medeničnega dna. Končal je tudi šolo akupunkture v Zagrebu in opravil tečaje s področja estetske ginekologije.

Obnova himna in povečanje točke G

Estetska ginekologija zajema vrsto posegov za izboljšanje videza in privlačnosti ženskih zunanjih genitalij ter poprave spolne funkcije. Estetski postopki vodijo k boljši samopodobi, privlačnosti in dobremu počutju ženske, kar pa je zelo pomembno tudi za izboljšanje podobe ženske v očeh njenega partnerja.

Kandidatke za zdravljenje za estetsko ginekologijo?

Veliko žensk ni povsem zadovoljnih z videzom svojega zunanjega spolovila, še posebej tiste, pri katerih gre za prirojene nepravilnosti zunanjega splovila (asimetrija sramnih ustnic), ki so večkrat rodile, doživele travmatični porod ali občutijo slabo spolno udobje. Estetska ginekologija omogoča korekcijo, izboljšanje videza in delovanja ženskih spolnih organov. Dolgoletne izkušnje na področju estetske ginekologije odpirajo široke možnosti za preoblikovanje in spremembo videza intimnih delov, vendar pa je končni obseg operacij odvisen predvsem od pacientkine želje in pričakovanj.

Labioplastika

Male sramne ustnice sta kožni gubi, ki obkrožata vhod v nožnico. Večina žensk si želi, da bi bile njihove male sramne ustnice manjše in da se skrijejo pod velikimi sramnimi ustnicami. Pretirana velikost malih sramnih ustnic ali njihova asimetrija ni le pogost vzrok za slabo samopodobo, ki je povezana s strahom o privlačnosti lastne intimne sfere, ampak je lahko tudi vzrok za nelagodje, povezano z vsakodnevno telesno dejavnostjo, spolnim življenjem ali pri nošenju tesnega perila in oblačil.

V nekaterih primerih se lahko ženske s povečanimi malimi sramnimi ustnicami upravičeno bojijo bolečine pri spolnih odnosih. Problem ni redek, pogosto pa je še vedno tabu in ženske se o tem nerade pogovarjajo. Pogosto so povečane male sramne ustnice prirojene, medtem ko druga skupina žensk opaža spremembe kot posledico poškodb, predvsem po porodih ali v povezavi s fiziološkim staranjem telesa. Nekatere ženske se lahko počutijo neprivlačno in želijo izboljšati svoje spolne izkušnje s kirurško korekcijo pomanjkljivosti intimnega dela telesa. Poleg tega so pogosto pretirano prevelike sramne ustnice lahko vzrok za zadrego in sram pred spolnim partnerjem.
Labioplastika je zato eden od najpogosteje opravljenih posegov na področju estetske ginekologije.

Kdo so najboljše kandidatke za korekcijo malih sramnih ustnic? To so predvsem ženske, ki čutijo nelagodje med spolnimi odnosi ali so v zadregi zaradi velikosti ali asimetrije svojih malih sramnih ustnic. Zdravljenje vključuje kirurško odstranitev odvečnega tkiva s pomočjo laserja ali pa kirurško, robovi ran pa se zašijejo s posebnimi šivi, ki se sami raztopijo. Zdravljenje je primerno za ženske, ki imajo velike, deformirane ali asimetrične male sramne ustnice. Postopek izvajamo ambulantno v lokalni, regionalni ali splošni anesteziji, sama operacija pa traja približno od pol do ene ure.

Po postopku lahko pride do manjšega nelagodja, povezanega s po-operativno oteklino in celjenjem ran, ki izgine po približno enem tednu do dveh. Kirurško celjenje ran poteka po navadi brez zapletov, brez vidne brazgotine.
Pred operacijo so potrebne osnovne diagnostične preiskave: določanje krvne skupine, morfologija in parametri strjevanja krvi ter EKG pri bolnicah, ki so dopolnile 50 let. Na dan posega naj bolnica vsaj šest ur pred anestezijo ne je in ne pije. Pacientkam priporočamo, da v naslednjih dveh, treh tednih po operaciji ne izvajajo intenzivnih telesnih aktivnosti, odsvetujemo jim, da bi preživele veliko časa v sedečem položaju, odsvetujemo kopanje in priporočamo spolno abstinenco za štiri tedne.

Povečanje velikih sramnih ustnic

Velike sramne ustnice lahko povečamo, popravimo asimetrijo ali jih napnemo in učvrstimo z lastnimi maščobnimi celicami, ki jih pridobimo z liposukcijo, druge možnosti pa vključujejo minimalno invazivne tehnike z uporabo različnih tkivnih polnil, proizvedenih na osnovi hialuronske kisline. Postopek izvedemo v lokalni anesteziji. Na sodoben način injiciramo polnila v velike sramne ustnice z namenom, da jih učvrstimo in s tem izboljšamo videz velikih sramnih ustnic. Po operaciji se lahko pacientka takoj vrne k vsakodnevnim aktivnostim.

Obnova himna (himenoplastika)

Postopek izvedemo v lokalni ali splošni anesteziji in vključuje šivanje preostalega dela himna tako, da se naredi rekonstrukcija himenalnega roba v celoti ali pa samo poškodovanega dela.
Pred operacijo so potrebne osnovne diagnostične preiskave: določanje krvne skupine, morfologija in parametri strjevanja krvi ter EKG pri bolnicah, ki so dopolnile 50 let. Na dan posega naj bolnica vsaj šest ur pred anestezijo ne je in ne pije.

Pacientkam priporočamo, da v naslednjih dveh, treh tednih po operaciji ne izvajajo intenzivnih telesnih aktivnosti, odsvetujemo jim, da bi preživele veliko časa v sedečem položaju, odsvetujemo kopanje in priporočamo spolno abstinenco štiri tedne.

Odstranjevanje ali zarezovanje himna (himenotomija)

Postopek poteka v lokalni ali splošni anesteziji in vključuje rezanje predebelega dela himna, tako da naredimo normalen in funkcionalen prehod v nožnico, kar omogoča normalne spolne odnose.
Pred operacijo so potrebne osnovne diagnostične preiskave: določanje krvne skupine, morfologija in parametri strjevanja krvi ter EKG pri bolnicah, ki so dopolnile 50 let. Na dan posega naj bolnica vsaj šest ur pred anestezijo ne je in ne pije. Pacientkam priporočamo, da v naslednjih dveh ali treh tednih po operaciji ne izvajajo intenzivnih telesnih aktivnosti, odsvetujemo jim, da bi preživele veliko časa v sedečem položaju, odsvetujemo kopanje in priporočamo štiritedensko spolno vzdržnost.

Lifting vagine (zožitev vhoda v nožnico) in vaginoplastika

Posegi za lifting vagine so namenjeni vsem ženskam, ki imajo občutek prekomerno razširjenega vhoda v nožnico, zaradi česar je njihov spolni užitek manjši. Težava je običajno posledica številnih porodov, odpravimo pa jo lahko s posebnimi šivi, imenovanimi Happylift. Postopek izvajamo v lokalni ali splošni anesteziji. Pacientkam priporočamo, da dva do tri tedne po operaciji ne izvajajo intenzivnih telesnih aktivnosti, odsvetujemo jim, da bi preživele veliko časa v sedečem položaju, odsvetujemo kopanje in priporočamo štiritedensko spolno vzdržnost.


Povečanje točke G

Točko G najdemo na sprednji steni nožnice v globini približno 3-5 cm. Ne leži neposredno v steni nožnice, temveč v njeni bližini za sečnico. Ženska sečnica je v tem predelu obdana s tkivom, ki ima podobno sposobnost nabrekanja in otrdevanja kot penis pri moškem.

Nekatere ženske lahko doživijo orgazem izključno s stimulacijo točke G, pri nekaterih pa nastopi celo „ejakulacija“ (žleze ob sečnici izločijo majhne količine tekočine, ki priteče iz sečnice). Orgazem, ki nastopi izključno s stimulacijo točke G, se razlikuje od orgazma ob draženju ščegetavčka. Razlog je različno oživčenje omenjenih področij.
Povečanje točke G je sodoben način širitve, krepitve in učvrstitve točke G.

Zdravljenje vključuje vbrizgavanje na pravo mesto na steni vagine hialuronske kisline (Desirial Plus). Mesto, kamor vbrizgamo preparat, je občutljivo na dražljaje, ki obkrožajo točko G, in z uporabo te snovi omogoča začasno povečanje spolnega užitka. Učinek zdravljenja traja približno eno leto. Postopek traja okoli 30 minut in poteka pod lokalno anestezijo. Po operaciji se lahko pacientka takoj vrne k vsakodnevnim aktivnostim.

Estetske operacije intimnih delov telesa pri ženski:
  • plastična kirurgija malih sramnih ustnic in klitorisa (labioplastika, brizganje maščobe, lipofilling),
  • povečanje velikih sramnih ustnic,
  • obnova himna (himenoplastika),
  • odstranjevanje ali zarezovanje himna (himenotomija),
  • lifting vagine (zožitev vhoda v nožnico) in plastična kirurgija vagine (vaginoplastika),
  • povečevanje točke G.Mariusz Kosi, dr. med., specialist ginekologije in porodništva se je še dodatno specializiral za estetsko medicino in anti-aging, je član Poljskega in Evropskega združenja za estetsko medicino in anti aging. Za več informacij obiščite spletno stran www.doktorkosi.com, ali pa pišite na info@doktorkosi.com oziroma pokličite 040 724 342.
Galerija

Mariusz Kosi, dr. med., specialist ginekologije in porodništva se je še dodatno specializiral za konzervativno, predvsem operativno zdravljenje uroginekoloških bolezni in težav s popuščanjem medeničnega dna. Končal je tudi šolo akupunkture v Zagrebu in opravil tečaje s področja estetske ginekologije.

Estetska ginekologija omogoča korekcijo, izboljšanje videza in delovanja ženskih spolnih organov. Dolgoletne izkušnje na področju estetske ginekologije odpirajo široke možnosti za preoblikovanje in spremembo videza intimnih delov, vendar pa je končni obseg operacij odvisen predvsem od pacientkine želje in pričakovanj. Shutterstock

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki