Suha nožnica - tabu med ženskami

(Foto: Shutterstock)

Številne ženske v perimenopavzi, menopavzi in pomenopavzi se srečujejo s težavo, o kateri zelo nerade govorijo. Več kot 45 odstotkov jih namreč doživlja bolj ali manj izrazite simptome pomanjkanja hormonov, ki pripelje do suhosti nožnice. Ženske nerade spregovorijo o tem, da med spolnim odnosom doživljajo bolečino in pekočino, da jih srbi, zaradi česar težko sedijo, stojijo in vadijo, poleg tega pa imajo težave pri uriniranju. Potrebno je le nekaj poguma, da se o težavah posvetujejo z zdravnikom, rešitev, ki jim bo pomagala, pa lahkopoiščejo tudi same.

Suha nožnica lahko povzroči težave pri spolnosti oziroma prepreči spolni užitek, zaradi česar je za mnoge ženske in tudi zdravnike še vedno tabu tema. Kožo ob vstopu v nožnico sestavlja večplastna povrhnjica, ki vsebuje dlake ter lojne, znojne in vonjalne žleze. V podkožnem tkivu so tudi žleze, ki vlažijo nožnico in s tem ščitijo sluznico. V nožnici je vedno prisoten tudi vaginalni izcedek ali vaginalna flora. Na količino in lastnosti izcedka vpliva delovanje hormonov.

Ko se ravnovesje poruši

Vsaka celica, vsako tkivo in organ za svoje delovanje potrebuje ravnovesje med delovanjem hormonov in lokalnih celičnih mehanizmov. To ravnotežje se pri ženskah začne rušiti okrog štiridesetega leta starosti, zlasti zaradi neravnovesja med estrogeni in progesteroni, kar pripelje do vrste neprijetnih simptomov in kliničnih znakov. Hormonsko neravnovesje najpogosteje nastopi v perimenopavzi, menopavzi ali pomenopavzi, povzroči pa ga ugašanje delovanja jajčnikov ter izločanja estrogenov in progesteronov. Posledica so različni simptomi, med katerimi je tudi manjša vlažnost nožnice. Zaradi manjšega izločanja estrogena propada epitelij, prekrvavljenost nožnice pa je slabša. Povrhnjica nožnice se tanjša, suši in bledi, kar ima za posledico boleče spolne odnose, srbež in pekočino.

Do podobnih sprememb lahko pride tudi pri mlajših ženskah, ki so jim zaradi bolezni operativno odstranili jajčnike ali pa so prestale ginekološko obsevanje in/ali kemoterapijo. Pomembno je, da o težavi spregovorijo, saj se suha nožnica med spolnim odnosom utegne poškodovati, kar povzroči vnetja.

Pomoč je na voljo

K sreči je zdravljenje teh težav lahko zelo preprosto. Poleg zdravega življenjskega sloga, ki obsega uravnoteženo prehrano in nego intimnih predelov z nežnimi sredstvi, zdravnik suhost nožnice najpogosteje zdravi z estrogeni, ki se nanašajo lokalno, in sicer v obliki gelov, krem ali tablet. Ta zdravila sluznico vlažijo in hkrati povečujejo tudi njeno prožnost. Zdravnik pa lahko oceni tudi, da je potrebna nadomestna hormonska terapija. Od naravnih rešitev je priporočljiva prehrana, ki vsebuje izoflavone in lignane, saj ti posnemajo naravne hormone– vsebujejo jih soja, zelena zelenjava, oreščki, jabolka, zelena, češnje in laneno seme.

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki