Kaj so humani papiloma virusi

  • TK
  • petek, 15. oktober 2010

Humani papiloma virusi (HPV) so obsežna skupina virusov, med katere prištevamo več kot sto različnih genotipov HPV. Vsem HPV je skupno, da se prenašajo s kože na kožo in ne s telesnimi izločki, kot so slina, kri, urin in sperma.
Pomembna skupina HPV so anogenitalni ali sluznični HPV.

Glede na to, kakšne spremembe povzročajo, anogenitalne HPV delimo v dve skupini: nizkorizične, ki pri ženskah in moških povzročajo genitalne bradavice ali kondilome (najpogostejša sta HPV 6 in HPV 11), ter visokorizične, ki povzročajo nastanek predrakavih sprememb in raka materničnega vratu, a tudi nekatere oblike rakov zunanjega spolovila, penisa in anusa.

Najpogostejša predstavnika te skupine sta HPV 16 in HPV 18, ki povzročata več kot 70 odstotkov hujših predrakavih sprememb in raka materničnega vratu. HPV se najlažje in najpogosteje prenašajo pri spolnih odnosih, zato je s HPV okuženih kar 30 do 60 odstotkov žensk, mlajših od trideset let. Kondom ni zanesljiva metoda zaščite pred okužbo, saj se HPV prenaša s kože na kože.

Z visokorizičnimi HPV naj bi bilo okuženih 15 odstotkov žensk. V 85 odstotkih primerov okužba s HPV v osmih do dvanajstih mesecih izzveni in ne pusti trajnih posledic. V približno 15 odstotkih primerov, ko imunskemu sistemu ne uspe premagati okužbe, se razvije latentna okužba s HPV, ki lahko traja več let. Samo latentne okužbe z visokorizičnimi HPV povzročajo nastanek blagih in nato hujših predrakavih sprememb ali celo raka materničnega vratu.


Koristni povezavi:
KALA, društvo za boj proti okužbam s HPV in raku materničnega vratu

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije
Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki