Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Menopavza


(stran 2 od 2)

Diagnoza
V večini primerov lahko diagnozo menopavze postavimo že na osnovi simptomov in znakov. V posameznih primerih, ko sumimo na prezgodnjo menopavzo ali pa so pri ženski prisotne neznačilne težave, preverimo koncentracijo estrogena, folikel stimulirajočega hormona (FSH) in lutenizirajočega hormona (LH) v krvi. Če je koncentracija FSH in LH povišana, koncentracija estrogena pa znižana, lahko potrdimo nastop menopavze. Smiselno je preveriti tudi koncentracijo ščitničnih hormonov v krvi, kajti zmanjšano delovanje ščitnice lahko povzroči podobne težave, kot so značilne za menopavzo.

Hormonsko nadomestno zdravljenje …
… je namenjeno ženskam v menopavzi in pomenopavzalnem obdobju. Osnova hormonskega nadomestnega zdravljenja (HNZ) je dodajanje estrogena in progesterona oziroma sintetične oblike, imenovane progestin. S tem nadomestimo hormona, ki sta jih jajčnika prenehala proizvajati. Za večino težav in simptomov, povezanih z menopavzo, je kriv padec koncentracije estrogena. Toda ker je pri ženskah, ki imajo maternico, estrogen povezan z večjo verjetnostjo razvoja raka maternice, ga nadomeščamo skupaj s progesteroni. Pri ženskah z odstranjeno maternico lahko nadomeščamo samo estrogen, brez progesterona. HNZ predpisujemo v obliki tablet, ki jih ženska zaužije, v obliki injekcij v mišico ali v obliki obližev, ki delujejo skozi kožo. V obliki vaginalete ali kreme lahko estrogen vnesemo neposredno v nožnico, s čimer pozdravimo poškodovano sluznico in odpravimo težave. Drugje po svetu so na voljo tudi estrogenski obročki, ki jih zdravnik vstavi okrog materničnega vratu in nato tri mesece sproščajo estrogen. 

Da odstranimo težave, kot so vročinski navali in nočno znojenje, je običajno potrebno nekajletno zdravljenje. Če z NHZ preprečujemo osteoporozo in srčno-žilno bolezen, je potrebno dolgotrajnejše zdravljenje. Znano je, da je NHT najučinkovitejše zdravljenje že razvite oblike osteoporoze. 

Kot vsako zdravljenje ima tudi NHZ neželene stranke učinke. Mednje spadajo nožnična krvavitev, občutljive in povečane dojke, slabost, glavobol in sprememba razpoloženja. Neželeni učinki so odvisni tudi od načina aplikacije hormonov. Pri uporabi obliža lahko nastopita rdečina in draženje na mestu obliža. Nekajletna uporaba NHZ za odstranjevanje in lajšanje menopavznih težav ni sporna in je nenevarna. Pri več kot desetletnem zdravljenju pa se poveča verjetnost za nastanek raka dojk. Raziskave so pokazale, da pri ženskah, ki se zdravijo z NHZ, pogosteje pride do venske tromboze in pljučne embolije, zato NHZ odsvetujemo ženskam s prebolelo in akutno obliko venske tromboze in s pojavljanjem tromboze v družini.

Samopomoč
Številni simptomi in težave so začasne in jih lahko ženske same odpravijo ali vsaj omilijo. Vročinske navale pogosto sproži alkohol, začinjena hrana ali vlažen zrak, zato se je smiselno izogibati tem dejavnikom tveganja. Uporaba lubrikantov in redni spolni odnosi ohranjajo nožnico vlažno in omilijo nelagodje in občutljivost. Sprostitvene tehnike in izogibanje kofeinu v večernih urah omogoči boljši spanec in prežene nespečnost. Krepitev medeničnih mišic ob pomoči Keglovih vaj zmanjša verjetnost nastanka urinske inkontinence. Uravnotežena prehrana, ki vsebuje raznoliko sadje in zelenjavo ter omejuje vnos maščob in sladkorja, ter jemanje 1200 do 1500 mg kalcija in 800 IE (internacionalnih enot) vitamina D na dan uspešno preprečujeta osteoporozo in koronarno bolezen. Kajenje je dejavnik tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni, osteoporoze, raka in številnih drugih bolezni. Ni treba posebej poudarjati, da je opustitev kajenja ključnega pomena. Telesna vadba ohranja telo in duha mladega.

Perimenopavza: obdobje, ko se pojavijo menopavzne težave, mestrualna krvavitev je neredna, vendar prisotna. Jajčnika se skrčita, koncentracija estrogena in progesterona niha. To obdobje lahko traja od pet do deset let. V tem času ženska še vedno lahko zanosi, vendar je to le malo verjetno. 

Pomenopavza: ko je od zadnje menstrualne krvavitve minilo dvanajst mesecev, govorimo o menopavzi. Jajčnika proizvajata veliko manj estrogena in nič več progesterona, zato se jajčna celica ne more več sprostiti. Leta, ki sledijo, imenujemo pomenopavza. Ženska ne more več zanositi.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd