Pred odločitvijo o cepljenju proti HPV

»Morda pa me bo čez deset let mlado dekle vprašalo, zakaj me niste cepili, zdaj pa imam ginekološke težave,« opozarja šolska zdravnica Janja Schweiger Nemanič, dr. med., iz ZD Ljubljana Šiška.
»Morda pa me bo čez deset let mlado dekle vprašalo, zakaj me niste cepili, zdaj pa imam ginekološke težave,« opozarja šolska zdravnica Janja Schweiger Nemanič, dr. med., iz ZD Ljubljana Šiška. (Foto: Osebni arhiv)

HPV je kot nekakšna ruska ruleta. Je ena najbolj razširjenih okužb, in skoraj vsi smo se nekoč v življenju srečali s tem virusom, nihče pa ne ve, zakaj bo pri nekomu okužba izzvenela, ne da bi se tega sploh zavedal, pri drugemu pa privedla do razvoja raka, bodisi materničnega vratu, spolovil, zadnjika ali glave in vratu, ki se lahko končajo tragično.

Srečo imamo, da živimo v času, ko te hude bolezni v prihodnosti lahko preprečimo s cepljenjem danes. To je sporočilo za starše, ki bodo v naslednjih tednih in mesecih pred odločitvijo glede cepljenja svoje hčere.

Cepljenje proti HPV v okviru nacionalnega programa poteka v Sloveniji že osmo leto in se starši šestošolk zanj prostovoljno odločajo ob sistematskem pregledu. Zato smo pred začetkom šolskega leta zaprosili šolsko zdravnico ter ginekologinjo za nekaj pojasnil o okužbi in zaščiti pred HPV s cepljenjem, da bodo lažje sprejeli pravo odločitev za zdravo prihodnost svojih otrok.

Ker gre za razmeroma novo cepivo, je razumljivo, da so bili starši sprva zadržani, vendar šolska zdravnica Janja Schweiger Nemanič, dr. med., iz ZD Ljubljana Šiška pojasnjuje, da se stanje vendarle izboljšuje, z novimi dokazi, spoznanji in milijoni razdeljenih odmerkov. Cepivo proti HPV je prvo cepivo, ki ne ščiti pred nalezljivimi boleznimi v otroštvu, temveč je cepivo proti raku, da se ne pojavi v odrasli dobi.

Deklice in dečke je potrebno zaščititi, preden postanejo spolno aktivni, kajti do okužbe običajno pride že v prvem letu spolne aktivnosti, zato v nacionalnem programu cepijo deklice v šestem razredu. Od lanskega leta cepijo z najnovejšim, 9-valentnim cepivom, ki ima še širši spekter zaščite (proti tipom 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58), ščiti pred predrakavimi spremembami, rakom materničnega vratu, zunanjega spolovila, nožnice, zadnjika ter genitalnih bradavic.

Kljub temu veliko staršev ostaja zadržanih. Eden od razlogov je tudi ta, da imamo v današnjem času veliko možnosti dostopa do informacij, ki pa so, zlasti na internetnih forumih, pogosto nepreverjene in tudi zavajajoče. Proticepiteljski lobi je kar precej močen in glasen.

Potrebno je nenehno izobraževanje

Za uspeh v zgodbi o HPV so potrebni štirje pogoji, in sicer strokovno izobraževanje, prenos informacij, dobra komunikacija in zaupanje. Potrebno in pomembno je nenehno izobraževanje, tako izvajalcev zdravnikov kot tudi uporabnikov, staršev, šolarjev, dijakov in učiteljev, je prepričana sogovornica.

S tem namenom zdaj že nekaj let v začetku šolskega leta v Monsu poteka Strokovno srečanje, na katerem se šolski zdravniki in zdravnice seznanijo z novostmi o HPV in cepljenju ter seveda s primeri dobre prakse. Osnovnim šolam nato ponudijo možnost, da staršem problematiko cepljenja proti HPV predstavijo na predavanju.

Za najboljši način se je izkazalo, če ga pripravita skupaj šolski zdravnik in ginekolog. Starši nato teden dni pred vsakim sistematičnim pregledom v pisni obliki dobijo Obvestilo o sistematičnem pregledu, ki vsebuje tudi informacijo o cepljenju, in ga morajo v vsakem primeru podpisati. Podpišejo torej tako v primeru, da se s cepljenjem strinjajo, kot tudi, če se ne. Izjava predstavlja zdravstveni dokument in mora biti sestavni del zdravstvene kartoteke.


Tabuji počasi padajo

»Morda pa me bo čez deset let mlado dekle vprašalo, zakaj me niste cepili, zdaj pa imam ginekološke težave,« opozarja sogovornica. Ob tem doda, da ko starši pridejo z deklico zaradi bolezni, pogosteje sprašujejo glede cepljenj, ki jih čaka. Z letošnjim letom je na voljo nova zloženka ABC o HPV, ki so jo izdali Zveza slovenskih društev za boj proti raku, Ministrstvo za zdravje in farmacevtska družba MSD. Tudi če se bo deklica cepila šele čez dve leti, imajo starši čas, da razmislijo in se doma malo pogovorijo.

Počasi v slovenskem prostoru tabuji padajo, pogovori med starši in mladostniki so bolj sproščeni in s tem se tudi odgovornost mladih povečuje. Starši so se začeli bolj zavedati resnosti problema, opaža sogovornica, saj že sprašujejo, kdaj bo možno cepljenje tudi za dečke.


Med regijami velike razlike

V Sloveniji se cepi približno 50 odstotkov deklic, predpreteklo šolsko leto še nekoliko manj (44 %), v teh dneh pa bodo znani rezultati za šolsko leto 2016/2017. Med regijami so velike razlike. Čeprav ljubljanska regija res ni vzor, ni najslabša, najboljše rezultate pa dosegajo v severovzhodni Sloveniji; na Ravnah denimo se cepi 79 odstotkov deklic. Poleg tega imajo tudi posamezne šole svojo filozofijo in pogled na vsa cepljenja, ne le proti HPV, in teh šol je več v ljubljanski regiji.

To je trd oreh, pravi sogovornica. Poleg tega, da so ljudje v urbanih naseljih precej odtujeni, manj je neposrednih komunikacij, je tudi zaupanje v zdravnika manjše. Morda je kriva velika dostopnost do zdravnika, ki jo imajo ljudje v mestu. Na podeželju ne gredo za vsako malenkost k zdravniku, ne želijo takoj antibiotika ali napotnice. »Kolegice iz koroške, prekmurske in idrijske regije imajo zavidljivo precepljenost. Ker so to manjši kraji, jim je uspelo lokalne župane prepričati, da so del denarja iz občinskega proračuna namenili za cepljenje dečkov. To je seveda smiselno, saj je prenos bolezni obojestranski, zato je prav, da cepimo deklice in dečke.

S tem je zmanjšana incidenca bolezni, ki jih povzroča okužba s HPV, bolje zaščitimo tvegane skupine in zagotovimo enakost spolov,« je prepričana Janja Schweiger Nemanič. Ob tem doda, da potekajo začetni pogovori o možnosti pridobitve sredstev za cepljenje dečkov v Ljubljani, kajti starši že sprašujejo o cepljenju dečkov. Naša soseda Avstrija že cepi dečke, enako Liechtenstein, Švica, Hrvaška, nekateri predeli Italije, da ne govorimo o Angliji, ZDA in Avstraliji, kjer oba spola cepijo že vrsto let.


Tudi po koncu osnovne šole imajo deklice možnost brezplačnega cepljenja

Srednješolkam je na voljo posodobljen vprašalnik na sistematičnem pregledu. Po 15. letu starosti se namreč dekleta lahko sama odločijo o cepljenju, vseeno pa je potreben podpis staršev oziroma skrbnikov. Morda pa je to priložnost, da se ponovno pogovorijo o tej temi in se odločijo drugače, kot so se pri 12. letih. Nikar ne pozabimo, poudarja sogovornica, da je cepljenje dobrina, ki naj bo dostopna vsem slovenskim otrokom, deklicam in dečkom. Zavedajmo se je, dokler jo imamo.
Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki