Hormonska kontracepcija nekoč in danes

Značilnost hormonske kontracepcije je učinkovitost, varnost, enostavnost uporabe in malo neželenih učinkov.
Značilnost hormonske kontracepcije je učinkovitost, varnost, enostavnost uporabe in malo neželenih učinkov. (Foto: Pixabay)

Kontracepcija obstaja tako dolgo kot človeštvo samo. Odnos žensk do kontracepcije je odvisen od številnih dejavnikov (kulturnih, verskih, socioloških). Žal je ponekod zaradi predsodkov, strahu in neznanja raba kontracepcije slabo sprejeta.

Glede na organiziranost našega zdravstvenega sistema (izbrani osebni ginekolog) ter veliko izbiro učinkovitih in varnih kontracepcijskih metod, bi morala biti zaščita pred neželeno nosečnostjo nekaj samoumevnega. Pa žal ni. Izkušnje kažejo, da veliko žensk, kljub dobremu kontracepcijskemu svetovanju s strani strokovnjaka-ginekologa v ambulanti, ne uporablja nobene zaščite. Nevednost?« Meni se to ne more zgoditi!« Nekatere ženske samovoljno prenehajo uporabljati eno metodo in je žal ne nadomestijo z drugo – ustrezno.

Prva kombinirana hormonska tabletka se je pojavila na tržišču leta 1960, najprej z namenom urejanja menstruacije, šele kasneje pa za kontracepcijsko rabo. Danes se hormonska kontracepcija ne uporablja le za preprečevanje neželene nosečnosti, temveč nudi ženskam tudi številne ne-kontraceptivne prednosti. Znižuje število umetnih prekinitev nosečnosti in s tem tudi število obolenj, povezanih z neželeno nosečnostjo. Ženski omogoča svobodno odločanje o številu in rojstvu otrok. V Evropi uporablja hormonsko kontracepcijo 28 odstotkov žensk, največ v Franciji, najmanj pa v Španiji.

Od tabletke do obročka

Pred pojavom hormonske kontracepcijske tabletke so pari pogosto uporabljali naravne metode preprečevanja zanositve (metoda ugotavljanja plodnih in neplodnih dni), pregradne metode (kondom, diafragma,maternični vložek)in sterilizacijo. V svetu so danes na voljo različne oblike hormonske kontracepcije (kombinirana hormonska tabletka, kontracepcijski obliž, vaginalni obroček, »mini tabletka«, podkožni vsadki, depo injekcije).

Danes varnost boljša

Prva kontracepcijska tabletka je vsebovala kombinacijo dveh hormonov (estrogena in progestagena) v visokih odmerkih. Od takrat do danes so opravili številne raziskave in izsledki teh raziskav so nove oblike hormonske kontracepcije; zmanjšal se je odmerek estrogena (do petkrat), razvile so se nove oblike progestagenov, kar je izboljšalo varnost tabletk, zmanjšalo neželene učinke in zvečalo njihovo sprejemljivost. »Mini tabletko« sestavlja le ena vrsta hormona iz skupine progestagenov in jo uporablja velik del žensk, ki jim različna obolenja in dejavniki tveganja ne omogočajo uporabe kombinirane tabletke. Druga vrsta tabletke iz te skupine pa je« nujna kontracepcija«, ki jo ženska uporabi čim prej po nezaščitenem spolnem odnosu in tako prepreči neželeno nosečnost.

Značilnost hormonske kontracepcije je učinkovitost, varnost, enostavnost uporabe in malo neželenih učinkov. Po prekinitvi uporabe hormonske kontracepcije se hitro povrne možnost zanositve. Ne smemo pozabiti na dodatne ugodne ne-kontraceptivne učinke hormonske kontracepcije, in sicer zdravljenje nekaterih bolezenskih stanj, kot so bolečine pred menstruacijo in med njo, obilne in močne krvavitve s slabokrvnostjo, endometrioza, pri pelvični vnetni bolezni, aknah. Zmanjšuje pa tudi tveganje za nastanek raka na maternični sluznici, jajčnikih in debelem črevesu.

Tveganje?

Ker je večina uporabnic kontracepcije zdravih, lahko varno uporabljajo katerokoli kontracepcijsko metodo. Varnost je odvisna od vrste hormonske kontracepcije, vrste hormonov, odmerka in načina uporabe. Kombinirana hormonska kontracepcija poveča tveganje za nastanek krvnih strdkov, ki zamašijo žile in lahko povzročijo vensko trombozo, možgansko ali srčno kap, pljučno embolijo. Tveganje je odvisno od vrste in odmerka hormonov, prisotno pa je pri ženskah s srčno žilno boleznijo, z družinsko nagnjenostjo k nastajanju strdkov, kadilkah po 35. letu, ki pokadijo več kot petnajst cigaret na dan, ženskah s povišanim krvnim tlakom, povišanimi maščobami v krvi, s sladkorno boleznijo ali ženskah s prekomerno telesno težo. Izsledki raziskav kažejo, da je bilo največje tveganje za nastanek krvnih strdkov pri kontracepcijskem obližu, pri vaginalnem obročku pa je podobno kot pri kombinirani hormonski tabletki. Izsledki raziskav pri »mini tabletki« pa večjega tveganja za nastanek venskih krvnih strdkov niso dokazali. V številnih raziskavah niso našli nobene povezave med rakom na dojkah in jemanjem hormonske tabletke. Še vedno skušajo ugotoviti, ali je večje tveganje za raka dojk pri mlajših ženskah in tistih, ki še niso rodile.

Neželene učinke povzročata oba hormona

 Med pogostimi neželenimi učinki so slabost, glavobol, občutljivost dojk, otekanje, spremembe razpoloženja, pridobivanje telesne teže, upad spolne sle. Novejše tabletke z manjšim odmerkom in novimi vrstami hormonov povzročajo manj neželenih učinkov. V raziskavi so ženske, ki so uporabljale vaginalni obroček, imele manj neželenih učinkov v primerjavi z ženskami, ki so uporabljale kombinirane tabletke. Pri uporabnicah mini tabletke je zaradi nižje vsebnosti hormona manj navedenih neželenih učinkov (slabost, glavobol, ...), več pa je vmesnih krvavitev in izostankov mesečnih krvavitev. Pri ženskah, ki uporabljajo hormonsko kontracepcijo, postanejo mesečne krvavitve redne, šibkejše, krajše in neboleče. Omilijo se težave predmenstrualnega sindroma. Zmanjša se možnost zunajmaternične nosečnosti ter vnetja rodil. Pri številnih uporabnicah hormonske kontracepcije se zazna ugoden učinek na kožo in zmanjšanja nastajanja aken.

Priporočamo najmanjši možni odmerek hormonov

Ginekologi, ki delamo v ambulantah, s svojim znanjem in bogatimi izkušnjami lahko vsakodnevno svetujemo in ženski ponudimo ustrezno kontracepcijsko metodo. Metodo ji moramo znati približati tako dobro, da jo bo redno in v skladu z navodili tudi uporabljala. Pri tem je potrebno prisluhniti tudi ženski, njenim željam in pričakovanjem, ki jih ima glede kontracepcije. Preden ženski svetujemo ustrezno kontracepcijo, je nujen natančen pogovor o boleznih v družini, o preteklih boleznih, zdravstvenemu stanju, dejavnikih tveganja . Priporočamo najmanjši možni odmerek hormonov ter takšno vrsto in obliko hormonov, ki imajo čim manj neželenih učinkov.


Najbolj razširjena oblika hormonske kontracepcije so kombinirane hormonske tabletke. Glede na sestavo, vrsto in odmerke hormonov se razlikujejo tudi v režimu jemanja in neželenih učinkih. Do sedaj je bil najpogostejši režim uporabe 21 dni uporaba hormonskih tabletk ter sedemdnevni premor. V novejšem času se je za zmanjšanje neželenih učinkov raba hormonskih kontracepcijskih tabletk podaljšala v režim 24+4 oziroma 26+2. V tujini je znan režim neprekinjene rabe tri mesece in tedenskim premorom.

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki