Seznam eko-kmetij - v samem srcu narave

  • KoMa
  • ponedeljek, 29. marec 2010
(Foto: Shutterstock)

Naravno, pestro, razgibano

Za vse, ki jih zanima drugačno preživljanje prostega časa, čim bližje neokrnjeni naravi in ob uživanju ekološko pridelanih dobrot, objavljamo seznam izbranih slovenskih ekoloških kmetij s kratkim opisom. Slovenija je zelo primerna za ekološko kmetovanje zaradi svojega položaja in geografskih značilnosti, če pa k temu prištejemo naravno dediščino, gozdove, reke, travnike, jezera in hribe, dobimo zmagovalno kombinacijo za sodobne ekoturiste.

V nasprotju z množičnim turizmom, na kmetiji ni čakanja v vrsti ali gneče. Podeželje ponuja idealne možnosti za različne dejavnosti in sprostitev v naravi, spoznavanje naravnih in kulturnih znamenitosti, ljudskega izročila, predvsem pa možnost uživanja v kulinaričnih dobrotah slovenske tradicionalne kuhinje, odličnem vinu ter naravno pridelani hrani. Preživljanje časa na kmetiji, sredi domačnega, gostoljubnega okolja, pomeni biti tudi v sozvočju z naravo in z vesoljem. In človek lahko spet začuti svoje pravo bistvo.


Turistična kmetija Kranjc
Na svoj račun pridejo ljubitelji neokrnjene narave in zdravega načina življenja ter vsi, ki bi radi doživeli drugačna jutra. Gostom ponujamo udobno namestitev v šestih na novo opremljenih sobah in dveh apartmajih, zdravo hrano z domačega vrta in tradicionalne jedi (zajtrk ali polpenzion).  Bogate naravne danosti nudijo pestro ponudbo športnih aktivnosti in doživetij v neposrednem stiku z naravo.

Koseč 7, Kobarid
Tel.: (05) 384 85 62
info@turizem-kranjc.si
http://www.turizem-kranjc.si


Ekohotel Kmetija Koroš
Turistična kmetija Koroš spremenjena v manjši ekohotel z desetimi sobami, poleg udobnega bivanja nudi izvirne ekološko pridelane jedi. Koroš je svojevrsten center za gorsko kolesarjenje in druge aktivnosti, kot so pohodništvo, smučanje, namizni tenis, kopanje v odprtem bazenu, kolesarjenje in kegljanje, ki se odvijajo tudi v okoliških gozdovih in gorah, na bližnjih travnikih in v gozdovih lahko nabirate tudi zdravilna zelišča, gobe, borovnice, jagode.

Več informacij tudi na www.mtbpark.com.
Jamnica 10, Prevalje
Tel: (02) 870 30 60, (041) 764 059
koros@mtbpark.com


Ekološka turistična kmetija Lešnik     
Ekološka turistična kmetija Lešnik, ki je 5 km oddaljena iz Slovenj Gradca, je prijazna do družin z otroki, ohranja tradicijo, ljudske običaje in ljudsko pesem. Ponujamo apartma (1/4 + 2) in sobe (1/3, 1/4) ter ekološko pridelano hrano manjšim najavljenim skupinam. Na kmetiji je bogata naravna in kulturna dediščina, v okolici pa mnogo možnosti za krajše in daljše izlete. Animiramo tudi zelo male in velike otroke, goste pa zabavata tudi hči na citrah, sin pa s frajtonarico, trobento in kitaro. Na kmetiji imamo tudi prijazne kužke, zajčke, živino in prašiče.

Golavabuka 24, Šmartno pri Slovenj Gradcu
Tel.: (02) 885 36 01, (041) 453 326, (041) 453 324
irma.javornik@guest.arnes.si
http://users.volja.net/tk-lesnik/index.htm


Turistična kmetija Ramšak
Tišina zelenega Pohorja, zdravo in čisto okolje, gostoljubje in prijaznost pohorskih ljudi, vse to in še več vas čaka na kmetiji Ramšak. Imamo 15 ležišč, zato lahko pridete tudi v večjih skupinah. Kot na vseh okoliških kmetijah, so tudi pri naši krožniki zvrhano polni najrazličnejših dobrot, od mesa do zelenjave, od suhomesnatih in mlečnih izdelkov do jagodne marmelade. Vsa hrana je ekološko pridelana. Lahko se sprehajate po Pohorju, pozimi smučate na Rogli in se vse leto kopate v Termah Zreče.

Padeški vrh 2, Zreče
Tel.: (03) 752 08 23
tkramsak@siol.net
www.kmetija-ramsak.si


Turistična kmetija Repovž
Našim gostom ponujamo domače dobrote, pirin kruh in pirino pecivo, saj pridelujemo piro, ajdo, krompir in zelenjavo. Naša kmetija se ukvarja z ekološko pridelavo jabolk, češenj, hrušk, ukvarjamo pa se tudi z vinogradništvom. V vinogradu imamo kar nekaj dobrih sort vina, Cviček, Sauvignon, Chardonnay, Frankinjo, ki je letos prvak sorte na Dolenjskem in še nekaj drugih sort. Ukvarjamo se tudi s kmečkim turizmom – nudimo 3/2, 2/1 in apartma v zidanici. Vse sobe so opremljene (TV, tuš, WC). V gostilni nudimo domačo kulinariko pripravljeno na sodoben način.

Šentjanž 14, Šentjanž
Tel.: (07) 81 85 661, (041) 732 970
www.gostilna-repovz.si
gtm.repovz@siol.net


Ekološka turistična Kmetija Žibovt
Kmetija leži le 3 km od mejnega prehoda Pavličevo sedlo s prekrasnim razgledom na Savinjske Alpe. Sestavljajo jo nova hiša, zgrajena v značilni kmečki arhitekturi, stara hiša in gospodarski objekti ter sušilnica sadja, mlin na kamen in stara žaga na vodni pogon. Gostje, ki si želijo miru in sožitja z naravo, se tega lahko naužijejo v veliki meri, na svoj račun pa lahko pridejo tako tisti, ki jim zadostuje le sprehod po bližnji okolici, kot taki, ki si obujejo planinske čevlje in nadenejo nahrbtnik ter jo mahnejo na celodnevno turo. Nudimo nočitev z zajtrkom ali polpenzion ter ekološko pridelano hrano, doma narejene sire, skuto, jogurte, kislo mleko – tako rekoč vse, kar prinesemo na mizo.

Logarska dolina 24, Solčava
Tel.: (03) 58 47 118
kmetija.zibovt@gmail.com


Ekokmetija Hribar
Tradicija, stari recepti, ročna izdelava, nobenih umetnih dodatkov, tudi ekološke sestavine, so rdeča nit Peciva Hribar, ki smo jih začinili z ljubeznijo, pozitivno naravnanostjo, odličnostjo in predanostjo kupcem. Ponujamo piškote, sveže pecivo, slane krekerje, muffine, gibanico, vegansko pirino potico z nadevom s suhimi slivami ali s suhimi  hruškovimi krhlji ali s suhimi jabolčnimi krhlji, kamutovo vegansko potico nadevano z orehovim ali makovim nadevom ali pehtranom, več vrst hruha in torte.

Vidrga 6, Vače
Tel.: 041 419 815
info@pecivo-hribar.si
 

Ekološka kmetija Kastelic
Kruh (pirin, polbeli ali beli, ržen, koruzni, zmesni kruh, pirine in polbele štruce, mali hlebčki raznih vrst, žemlje iz pirine in polbele moke) pečemo po tradicionalni metodi – v krušni peči, na drva. Za dobro spanje nudimo tudi  pirine blazine iz pirinih luščin. Iz ekomoke izdelujemo ržene, pšenične, 100 % ajdove in 100% koruzne testenine. Nekaj posebnega pa so naše sladice, ki so prav tako ekološke, mnoge tudi brez jajc, sladkorja, vzhajala in mleka.  
                  
Škocjan 24, Škocjan
Tel.: 051 268 429
kastelic.so@gmail.com
 

Ekovrt zdravilnih zelišč in zelenjave, Metka Maček
Na Metkinem vrtu, ki ga ustvarja na  permakulturni način, raste več kot 300 različnih zeliščnih in zelenjavnih rastlin za dušo, okus, lepoto in oči. Sodelovala je tudi na mednarodnem festivalu 2006 Mesta žensk s farmakopejsko tržnico in v letu 2008 s permakullturno delavnico za mladostnike. Svoje znanje posreduje mladim in starejšim na vrtu, kjer lahko spoznajo rastline, alternativne opraševalce in okusijo zelišča. Zavzema se za kulturno dediščino saj je prenesla skedenj iz leta 1856.

Mali  Kal, Šentvid pri Stični
Tel.: 041 242 285
 

Ekokmetija Mimi in Marjan Fister
Na naši kmetiji redimo krave, ovce, pujse, kokoši – vse na njim prijazen ekološki način. Pridelujemo žita, vrtnine, sadje in pečemo štiri vrste odličnega kruha v stari kmečki peči. Lahko si ogledate še zbirko starega kmečkega orodja na kozolcu toplarju ali prespite na senu. Po dogovoru vam pripravimo ekološko pojedino. Naši proizvodi so dragoceni, saj v vsakega vložimo osebno energijo in mnogo ljubezni do Zemlje.

Ovsiše 55, Podnart
Tel.: (04) 533 02 80, ( 031)  514 006


Ekokmetija Novak
Družina Novak iz Zagorice pri Dobrniču že devet let kmetuje na ekološki način. Na 5,5 ha obdelovalne zemlje pridelamo krmo za govejo živino, konja, kokoši ter zajce. Imamo tudi 55 dreves orehov. Po predhodnem naročilu pridejo kupci na dom po pirino zrnje, moko, pirine blazine, orehe, krompir ter občasno tudi goveje meso. Ker sva oba zaposlena, delo na kmetiji opravlja šest članov naše družine, in sicer vsak po svojih zmožnostih.

Zagorica pri Dobrniču 17, Dobrnič
Tel.: 031 690 677
novak.janez3@siol.net
 

Čebelarstvo Pavlin
Družinsko čebelarstvo Pavlin ima 60-letno tradicijo čebelarjenja in proizvodnje najrazličnejših vrst slovenskega medu in ostalih čebeljih pridelkov (cvetni prah, matični mleček, propolis, medene pijače). Deset let smo tudi vključeni v ekološki način čebelarjenja in imamo za svoje vrste medu certifikat o ekološki pridelavi. Pripravljamo tudi degustacije čebeljih pridelkov in predavanja o čebelah za organizirane skupine.

Sela 8, Semič,
Tel::031 636 205
bojan@cebelarstvo-pavlin.com
www.cebelarstvo-pavlin.com

Ekokmetija Škander
Ekološka kmetija Škander  se ukvarja z rejo mlečne drobnice,  in sicer ovce slovenske avtohtone pasme Bovška ovca in koze Slovenska srnasta pasma. V svoji sirarni izdelujemo ovčji sir, ki je geografsko zaščiten z imenom Bovški sir ter albuminsko skuto. Pridelava sira na kmetiji poteka od aprila do septembra, sir pa se lahko kupi na več tržnicah po Sloveniji ali doma od maja pa tja do decembra oz. prodaje zalog. Poleg drobnice na kmetiji redimo konje za prirejo žrebet za zakol ter kokoši nesnice za jajca.

Klanc 43, Bovec,
Tel.: 040 756 598
eko.kmetija.skander@gmail.com
 

Ekokmetija Šlibar
Nedaleč od Tržiča, v vasi Kovor, stoji povsem navadna, a ekološka kmetija, s sadovnjaki, vinogradom, njivami z zelenjavo, žitna in krompirjeva polja, prostornim hlevom z dvajsetimi glavami goveje živine, jato petdesetih kokoši. Z ekološkim kmetovanjem smo začeli v letu 2001. Naša ponudba je pestra: sadje (jabolka, hruške, slive, češnje, grozdje), suho sadje, sok, marmelada, kis, žganje, zelenjavo (stročnice, fižol, soja, krompir …) in še veliko drugih dobrot.

Kovor pri Tržiču
Tel: 031 512 199
info@kmetija-slibar.eu
www.kmetija-slibar.eu
 
Ekološka kmetija Šmalčič, Podsreda 74, Podsreda, 041 220 339,  www.ekoturizem.tk, ekoturizem@gmail.com
Na naši, turistični kmetiji, ki jo boste našli v središču Podsrede, v centru Kozjanskega parka, vas bomo razvajali z domačo, ekološko pridelano hrano. Uživali boste v odličnih juhah, pripravljenih po starih receptih, postregli vam bomo s pečenko, domačo kokošjo, piščancem, cmoki, žličniki in mlinci, več vrstami kruha iz naše moke. Očarali bomo tudi vegetarijance. Organiziramo tudi voden ogled kmetije, peljemo vas na ogled nasada aronije, vam predstavimo zeliščni vrt in zelišča.

Podsreda 74, Podsreda
Tel: 041 220 339
www.ekoturizem.tk
ekoturizem@gmail.com


Ekokmetija Dobro
Kmetija deluje po načelih miroljubnega kmetovanja. Proizvodi so pripravljeni z ekološkima hladno stisnjenima oljčnim in sončnim oljem, uporablja pa se še nerafinirana himalajska sol. Proizvodi so: čemaž, bazilika, rukola, peteršilj in drobnjak v olju, čemaževa in koriandrova tinktura, smrekovi vršički, konopljina omaka in pražena konopljina semena. Dobite jih lahko v večini bio trgovin, na ekoloških tržnicah, v trgovinah Tuš, kupite jih lahko preko spletne strani. Vsi izdelki so veganski.

Predenca 22a, Šmarje pri Jelšah
Tel.: 031 876 803, (040) 624 412
biodobro@gmail.com 
Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki