Preživite dopust na ekološki kmetiji

(Foto: Dreamstime)

Postanite ekoturist

Ste naveličani običajnega preživljanja dopusta, ste zgroženi ob hordah obiskovalcev najbolj obljudenih turističnih točk? Vam gredo bliskavice skupin japonskih turistov pošteno na živce? Bi si radi v času zasluženega dopusta zares odpočili od hrupa in vsakdanje naglice? Vas je groza opustošenja, ki ga za seboj pušča turistično udejstvovanje? Za vas imamo dobro novico. Dopust lahko preživite tudi drugače, v objemu narave, tesnem stiku z rastlinami in živalmi ter ob domači, ekološko pridelani hrani. Iz dolgoletne tradicije turizma na kmetijah se je razvil eko-agro-turizem, edinstvene počitnice na kmetijah z ekološko pridelavo.

Turizem je pomemben gospodarski vir dohodkov za številne države, tudi Slovenijo. Turisti “odkrivajo” svet ob pomoči agencij, ki vsako leto predstavljajo nove destinacije, pogosto v državah v razvoju. Toda kot pravi ljudski pregovor: “Kjer osel leži, tam dlako pusti.” Sledi, ki jih takšen turizem in turisti puščajo v naravnem, socialnem in kulturnem okolju, so pogosto hude, celo uničujoče. To ni slabo le za državo, pač pa tudi za samo turistično panogo, ki se muči z vprašanjem, kako zadovoljiti vse več želja strank po vedno novih, avtentičnih in neokrnjenih točkah. Rešitev iz te zagate ponuja trajnostni turizem oziroma ekoturizem. Gre za nov koncept, ki zadovoljuje pričakovanja turistov, toda ne na račun, pač pa v prid lokalne skupnosti.

Za ohranitev biološke raznolikosti in pestrosti kulturne dediščine

Ekoturizem je način potovanja sodobnih in ekološko ozaveščenih turistov, ki stremijo k ohranitvi naravnega okolja in kulturne dediščine v sodelovanju z lokalno skupnostjo. Čeprav ga delno omadežuje marketinški pridih, gre vendarle za novo obnašanje turistov, ki so se poimenovali ekoturisti. Ti ekološko ozaveščeni posamezniki in skupine skušajo s svojim delovanjem zmanjšati učinke tako imenovanega množičnega turizma na okolje. Za ekoturiste je glavni čar nekega kraja tamkajšnje rastlinstvo, živalstvo in lokalna kultura, v času svojega obiska pa si prizadevajo za ohranitev biološke raznolikosti in pestrosti kulturne dediščine. Za razliko od običajnega obiskovalca narave ekoturist ustvarja še korist za lokalno prebivalstvo v ekološkem, kulturnem in ekonomskem smislu. Ekoturist se bo na opazovanje ptic odpravil tako, da bo najel lokalnega vodiča, se nastanil v lokalnih namestitvenih objektih (ecolodge) in tako prispeval k lokalnemu gospodarstvu.  


Ljubezen do gibanja in ekološke prehrane

Za razliko od “starih” turistov, ki so iskali sonce, sledili množicam, se navduševali nad atrakcijami in jedli v hotelskih restavracijah, novi turisti iščejo izkušnje, želijo se odločati sami, ljubijo šport in naravo ter jedo domačo, organsko pridelano hrano. Prav ekološko pridelana hrana je tisto, s čimer se lahko pohvali slovenski eko-agro-turizem in žanje navdušenje tudi pri številnih eko-gostih. Nič čudnega, saj je ekološko pridelana hrana poleg imenitnega okusa predvsem zdrava. Ima veliko višjo prehransko vrednost, bistveno več vitaminov in mineralov od industrijsko pridelane hrane, predvsem pa ne vsebuje škodljivih kemikalij. Zagovorniki ekološke hrane celo pravijo, da njena posebna vitalna energija krepi imunski sistem in je koristna v boju proti različnim boleznim.
 

Ekokmetije nadzorovane

Hitrejši razvoj ekoturizma zavirajo nekatere omejitve, kot so nizka raven ekološke zavesti ter želja za hitrim dvigom življenjskega standarda. Pri tem so v pomoč jasna merila in uredbe, po katerih kmetija, ki se ukvarja s turizmom, lahko pridobi certifikat “ekološka kmetija”. Takšno potrdilo je mogoče pridobiti po končanem programu, ki temelji na izobraževanju in zagotavljanju določenih standardov pri opravljanju dela. Certifikat zagotavlja, da si kmetje do večjega pridelka ne pomagajo s kemičnimi snovmi, strogo prepovedana sta uporaba gensko spremenjenih organizmov in dodajanje kemičnih sredstev za zaščito rastlin, kar pristojne ustanove redno preverjajo.

Slovensko podeželje ponuja odlične možnosti

Na srečo je Slovenija zaradi svojega položaja in značilnosti primerna za ekološko kmetovanje, če pa k temu prištejemo razmeroma neokrnjeno naravno dediščino, gozdove, reke, travnike, jezera in hribe, dobimo zmagovalno kombinacijo za sodobne ekoturiste.
V nasprotju z množičnim turizmom, na kmetiji ni čakanja v vrsti ali gneče. Podeželje ponuja idealne možnosti za različne dejavnosti in sprostitev v naravi, spoznavanje naravnih in kulturnih znamenitosti, ljudskega izročila, predvsem pa možnost uživanja v kulinaričnih dobrotah slovenske tradicionalne kuhinje, odličnem vinu ter naravno pridelani hrani. Preživljanje časa na kmetiji, sredi domačnega, gostoljubnega okolja, pomeni biti tudi v sozvočju z naravo in z vesoljem. In človek lahko spet začuti svoje pravo bistvo.

Prednosti preživljanja časa na kmetiji
  • Počitnice stran od podivjanih množic, v pravem in resničnem miru.
  • Občutek domačnosti in gostoljubnosti.
  • Spoznavanje domačih živali v stiku z njimi, spoznavanje kmečkih opravil v vseh letih časih, seznanjanje z ekosistemi, zaščitenimi rastlinskimi in živalskimi vrstami ter zdravilnimi zelišči.
  • Spoznavanje tradicije in kulturnega izročila (vsakdanjega življenja, navad in običajev gostiteljev in lokalnih prebivalcev, ohranjenih domačih obrti, prireditev na podeželju, ljudskega izročila ipd.).
  • Dobro izhodišče za izlete, obisk naravnih in kulturnih znamenitosti Slovenije, izhodišče za sprehode, pohodništvo, kolesarstvo, jahanje, vodne športe, lokostrelstvo).
  • Odlična kulinarična ponudba slovenske tradicionalne kuhinje (iz domačih pridelkov) ter odlična vina (posebna doživetja v povezavi z vinom so degustacije v vinski kleti, sodelovanje pri trgatvi ali pretakanju vina, martinovanje itd.).
  • Uživanje ekološko pridelane hrane.
  • Udobna namestitev za ugodno ceno.

Kaj je ekoturizem?
Izraz ekoturizem je skoval Hector Ceballos-Lascuren, mehiški arhitekt in ekolog. Opredelil ga je kot ekološko odgovorno potovanje oziroma bivanje v razmeroma ohranjenih področjih zaradi uživanja v naravi (ter spremljajočih kulturnih posebnostih iz preteklosti in iz sedanjosti), ob spodbujanju varovanja narave, majhnem negativnem vplivu obiskovalcev in koristnem dejavnem vplivu na lokalno prebivalstvo.

Slovenske ekološke turistične kmetije (lokacija, ponudba) najdete na naslovu:
Združenje turističnih kmetij Slovenije (03 491 64 80/81): ztks@siol.net
in na uradnem slovenskem turističnem portalu Slovenske turistične organizacije.
Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki