Z vrta v službo

Je domača in kakovostnejša hrana res predraga? Ni nujno, če le najdeš pravo pot do nje. Skupinski odkup brez posrednikov v projektu Z
vrta v službo omogoča, da so cene pridelkov – sploh če upoštevamo zgoraj naštete prednosti ter pridelavo z manjšo uporabo škropiv in
gnojil – zelo konkurenčne.
Je domača in kakovostnejša hrana res predraga? Ni nujno, če le najdeš pravo pot do nje. Skupinski odkup brez posrednikov v projektu Z vrta v službo omogoča, da so cene pridelkov – sploh če upoštevamo zgoraj naštete prednosti ter pridelavo z manjšo uporabo škropiv in gnojil – zelo konkurenčne. (Foto: Grega Žunič)

Hrana, ki združuje

Projekt Z vrta v službo potrošnike v mestu neposredno povezuje z lokalnimi pridelovalci hrane. Z vrta v službo nekoliko spominja na sindikalni odkup hrane, ki smo ga včasih zelo dobro poznali. Zdaj uspešno poteka že drugo sezono, zanimanje za to obliko kupovanja hrane pa je vse večje. Ljudje se vanj vključujejo, ker dobijo preverjeno lokalno pridelano hrano, preprosto naročanje in prevzem pa jima prihranita čas, ki bi ga prebili med čakanjem v trgovini.

Zgodba o hrani je namreč zgodba o užitku, spoštovanju in zaupanju, spoštujemo in zaupamo pa tistemu, ki ga poznamo – in ki izpolni svoje obljube. Prav to smo imeli v mislih, ko smo v Zavodu Viva snovali projekt Z vrta v službo.

Seveda je najpomembnejša od vsega kakovost hrane, saj je neprimerljivo okusnejša, predvsem pa je vedno sveža in bolj zdrava, saj je manj onesnažena s kemikalijami. Neposredni stik ustvarja zaupanje med kupci in pridelovalci, ki je temelj vzajemnega spoštovanja in dolgoročnega sodelovanja. Zaradi skupinskega naročanja ter kratke prehranske verige brez posrednikov in prodajnih marž je tudi cena konkurenčna, kar v teh časih še kako vpliva na to, kaj in kje bomo kupili. S ceno so zadovoljni tako kupci kot kmetje.

Želimo si, da bi kmetije, s katerimi sodelujemo, pa tudi na stotine drugih slovenskih kmetij preživele in uspevale. Mnoge so namreč v velikih težavah. Kmetje delajo trdo in komaj preživijo. Mnogi, s katerimi se pogovarjamo, morajo za preživetje imeti še druge zaposlitve. Z vrta v službo je naš prispevek, da bi se to spremenilo. Zavedamo se, da je to zahtevna naloga. Vložiti bo treba veliko truda, zavzetosti in časa. Kljub temu vztrajamo, preprosto moramo. Vsak dan na svojo stran pridobimo kako novo stranko. Širimo sporočilo in se učimo drug od drugega.

Premislimo o tem, od kod in kako se je hrana znašla na našem krožniku. Obenem je to priložnost, da obudimo spoštovanje do njenih pridelovalcev – in se vprašamo, kako lahko prispevamo h krajšanju prehranskih verig, ki bi dolgoročno vodilo k boljšim prehranjevalnim in nakupovalnim navadam, k boljšemu gospodarskemu položaju Slovenije, k ohranjanju življenja in bioraznolikosti podeželja ter k čistejšemu okolju za nas in prihodnje rodove.

"Skupaj s sodelavci že več kot leto dni, od samega začetka projekta, hrano kupujem od naših partnerskih kmetov. Seveda predvsem zato, ker sem nad njenim okusom preprosto navdušena. Zelo vesela sem tudi, da se lahko pogovorim s pridelovalci, od katerih kupujem dobrote, ki jih nato prinesem domov kar iz službe, spotoma, in jih še isti dan z užitkom pojem. Zelo dobro se počutim, saj s tem, ko naredim nekaj dobrega zase in za svoje otroke, delam dobro tudi za nekoga drugega, podpiram slovenskega kmeta in prispevam k skupnosti, v kateri živim," z navdušenjem pripoveduje Manja, ki že drugo leto pristno, domačo slovensko hrano naroča v okviru projekta Z vrta v službo Zavoda Viva.

Verjamemo, da je projekt Z vrta v službo pravi korak proti temu cilju. Pridružite se nam!


V letu dni smo v samo enem podjetju zbrali 678 naročil, katerih skupna vrednost je presegla 14.000 €!

Kmetom smo pomagali prodati:
  • 220 kg sira
  • 350 l jogurta
  • 500 kg jabolk
  • 300 kg čebule
  • 900 kg krompirja
  • več kot 1500 jajc
  • 200 kg domačih klobas


Galerija

Je domača in kakovostnejša hrana res predraga? Ni nujno, če le najdeš pravo pot do nje. Skupinski odkup brez posrednikov v projektu Z vrta v službo omogoča, da so cene pridelkov – sploh če upoštevamo zgoraj naštete prednosti ter pridelavo z manjšo uporabo škropiv in gnojil – zelo konkurenčne. Grega Žunič

Karin Marter "V naši družini sta sadje in zelenjava pomemben del prehrane. Odkar nas je o pomenu pravilne izbire sestavin dodatno poučila prijateljica nutricionistka, smo toliko bolj pozorni, kje kupujemo in kaj zaužijemo, zato je akcija Zavoda Viva za nas zelo dragocena. Prej smo hodili na tržnico, zdaj pa tako rekoč vse, kar potrebujemo, kupimo v okviru tega projekta. Tako prihranimo čas in vedno vemo, da je vse resnično sveže: sadje je obrano v polni zrelosti, zelenjava narezana isti dan, ko je pripeljana. Enako velja za mlečne izdelke, ki so vedno povsem sveži. Dostavo hrane vsi družinski člani vsakič nestrpno pričakujemo. Tudi otroka zaznata razliko med zelenjavo in sadjem, slabše kvalitete, in tisto od kmeta ali pa pridelano na domačem vrtu. Če ajdovega kruha, ki ga vedno znova komaj dočakamo, niti ne omenjam. S to akcijo je Viva pokazala, da ne samo piše o pomenu prehrane za zdravje in o pomenu lokalne pridelave, ampak za to tudi resnično nekaj naredi. Zaposleni v Studiu Moderna imamo tako večjo možnost izbire, povrhu pa prihranimo čas. Vse, kar naročimo, nas čaka v kartonastih zabojčkih – mi samo še plačamo in kupljeno odnesemo iz službe." Grega Žunič

V znanju je moč, sodelovanje pa vliva pogum, ki je nujen za spremembo na bolje. Najboljši dokaz za to je primer, ko je projekt Z vrta v službo združil zaposlene večjega podjetja v Ljubljani s kmetijo Batagelj ter z ekološkima kmetijama Božeglav in Pr'Črnet. Septembra, na praznovanju prve obletnice sodelovanja, je bilo še posebno veselo. Grega Žunič

Primož Batagelj, kmetija Batagelj iz vasi Kamnje v Vipavski dolini "S projektom sem osebno zelo zadovoljen. Z neposredno prodajo potrošniku dobim večji delež prodajne cene. Ker svoje kupce osebno poznam, se zanje toliko bolj potrudim, predvsem za tistega, ki ni poniknil v poplavi trgovskih centrov in ceni pristen okus domače pridelane hrane. Rad bi se jim iz srca zahvalil, ker kupujejo naše pridelke, saj s tem dodajo svoj del v tako težko dosegljiv proračun naše kmetije. " Grega Žunič

Milivoj Božeglav, ekološka kmetija Božeglav, Štorje na Krasu "Pomembno je spoštovanje kupca. V okviru projekta jim ne ponudimo ničesar, kar ne bi ustrezalo našemu najstrožjemu merilu, torej ničesar, česar ne bi jedli tudi sami. Zagotovo pa je kakovost izdelkov odvisna tudi od predanosti temu, kar počneš. To so prepoznali tudi na mednarodnem živilskem sejmu v Gornji Radgoni, ki so naš navadni jogurt kot edini navadni jogurt v Sloveniji ovenčali z zlato medaljo za kakovost." Grega Žunič

Domačo in sezonsko zelenjavo kupujemo, ker je naravna, sveža in odličnega okusa. S tem podpiramo slovenske kmete, njihove družine in lokalno skupnost, ohranjamo pa tudi zeleno okolje. Domača hrana je živa in pridelana z ljubeznijo. Grega Žunič

Če bi vsako gospodinjstvo v Sloveniji na teden kupilo za vsaj 5 evrov v Sloveniji pridelane hrane, bi 3 milijoni evrov ostali v slovenskem kmetijstvu, namesto v žepih posrednikov in preprodajalcev. Premislite o tem. Odpravite se do najbližjega kmeta ali se pridružite skupnosti Zavoda Viva. Grega Žunič

Zelenjava, pobrana v času fiziološke zrelosti, vsebuje do 80 odstotkov več hranilnih snovi od tiste, ki jo odtrgajo nezrelo, nato pa dozoreva v tovornjakih, hladilnicah in na trgovskih policah. Projekt Z vrta v službo omogoča, da je hrana, ki je bila še včeraj na vrtu, danes že na krožniku. Grega Žunič

Projekt Z vrta v službo se pridružuje prizadevanjem za večjo samooskrbo, ki temelji na povezovanju skupnosti za družbeno dobro. Snovalci projekta verjamemo v pravično ceno, dostopnost storitve in v vračanje zaupanja med kupcem in kmetom. Grega Žunič

Tatjana Pokorn "Za nakup izdelkov Z vrta v službo sem se najprej odločila zaradi enostavnosti nakupa in prihranka časa. K poznejšim nakupom sta me dodatno prepričala kakovost ter okusnost kupljene zelenjave in sadja. Stik s pridelovalcem, ki domače izdelke pripelje, dodatno poveča zaupanje v svežo ter na zdrav način pridelano zelenjavo in sadje." Grega Žunič

Liljana Mervic

doc. dr. Liljana Mervic dr. med. spec. dermatovenerologije

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki