Sladkorna bolezen tipa 1 (Diabetes mellitus tip 1)

  • sreda, 13. januar 2010
(Foto: Dreamstime)

Kronična avtoimunska bolezen, pri kateri imunski sistem napade in uniči lastne beta celice pankreasa (trebušne slinavke), ki proizvajajo hormon inzulin. Ker je pomanjkanje inzulina absolutno, je človek s to boleznijo odvisen od »zunanjega« inzulina. 
Propadanje beta celic je počasen, kroničen proces; bolezen se klinično lahko izrazi šele čez leta, ko je uničenih 75 in več % celic.

Inzulin je ključni hormon (polipepidnega tipa) v regulaciji presnove ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin v telesu. Omogoča vstop glukoze v celice, s čimer jim zagotovi vir energije. Če ga primanjkuje, je glukoze v krvi preveč (hiperglikemija), v celicah pa je primanjkuje. Inzulin ima še druge naloge, npr. promocija sinteze lipidov in beljakovin ter zaviranje njihove razgradnje.

Latinsko poimenovaje sladkorne bolezni izhaja iz grške besede diabainen (sifon) in latinske mellitus (med), zaobjema pa enega glavnih simptomov sladkorne bolezni: pojav glukoze, enostavnega sladkorja, v urinu.
Za tip 1 ali od inzulina odvisen ali juvenilni diabetes je veljalo, da se pojavlja predvsem pri otrocih, a se tudi kasneje, v starostni dobi do 30 let, tako da se termin juvenilni opušča. Skupno gledano se diabetes tipa 1 pojavlja v 5-10 %, ostalo pa pripada diabetesu tipa 2.