Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

kaj bo danes za kosilo?

Citiraj
prosim za kakšen preprost recept za zdrav in okusen obrok, ki ne zahteva preveč časa, ko pride človek izžet iz službe... moji aduti so:
- pašta s tuno,
- velika skleda solate z raznimi dodatki (tuna!, kuhano jajce, olive),
- špinača in sojini polpeti v pečici,
bi bila zelo vesela in hvaležna še za kak predlog recepta preproste hrane, ki je gotova v 20 min. Hvala in dober tek!
S
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Pečen tofu v ponvi in skleda solate, po želji še kruh zraven. Vse skupaj max 10 min.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Hm, v teh predprazničnih dneh ali za nekatere že prazničnih, bo dobrodošlo lahko kosilo -če ga sploh potrebujemo..., jaz v prazničnih dneh kosila ne rabim, saj se vseskozi nekaj papca in pupca..., ko si na obiskih ali oni pridejo k tebi, se obdaruje, nazdravlja...

Če pa že kosilo, naj bo to lahka zelenjavna juhica, ki jo pripravimo v 10minutah:
steber pora
1 krompir
začimbe po okusu ( česen, kumina, poper, timijan, čili, curry, masala, lovor, žlička jabolčnega kisa....)
Količina je za 1 osebo, po potrebi prilagajajte...

Krompir narežemo na drobne koščke, damo v 1 dcl mrzle vode in kuhamo 5 minut po zavretju. Dodamo na drobno nasekljan por, dušimo še 5 minut in dodamo 0, 5 l vode in začimbe, po pol minute ugasnemo in zmiksamo ter dodamo 4 žlice kefirja ali dobrega probiotičnega jogurta, sirotke, kisave, kismilka iz tofuja itd...
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Sicer morda malo off topic, ampak danes sem si res vzel čas za pripravo prazničnega družinskega kosila, ki pa je bilo, kot se seveda povsem spodobi, povsem vegetarijansko :). Da mi ne bo treba pisati, sem za praženje in pečenje vedno uporabljal olivno olje. Začel sem z zelenjavno jušno osnovo:
- na majhnem ognju sem počasi prepražil dve drobno sesekljani čebuli (šalotka bi seveda bila boljša izbira)
- po cca 20 min počasnega praženja, ko je čebula že rahlo zarumenela, sem dodal narezano korenje, zeleno in korenino peteršlja
- cca 10 minut kasneje sem dodal še nasekljan česen (2 stroka), malo nasekanega melancana in 2 pelata iz konzerve brez soka in narahlo posolil vse skupaj
- po nekaj minutah sem vse skupaj prelil z vodo, dodal malo popra, timijana, lovorov list in majhen ščepec sveže nastrganega muškatnega oreščka in nekaj lističev sveže špinače
- vse skupaj je komajda zaznavno vrelo cca 45 minut (nekako se začne dogajati, da se začne okus zelene močneje čutiti in to je to)
- Po končani kuhi sem vse skupaj precedil in zelenjavo rahlo ožel skozi cedilo
Osnova mi je služila za nadaljno kuho


Sledila je priprava paradižnikove salse:
- Na drobno sem sesekljal eno manjšo čebulo, jo pražil na mahnjem ognju. Dodal sem malo na drobno sesekljanega korenčka, ki mi je ostal pri kuhanju osnove in dva stroka na drobno sesekljanega česna.
- Po krajšem praženju sem dodal pelate iz konzerve (če bi v tem času obstajal kvaliteten svež paradižnik, bi seveda uporabil tega), katerim sem prej odstranil peclje in ostanke kože in ga narahlo narezal.
- Dodal sem še malenkost zgoraj omenjene osnove in narahlo kuhljal vse skupaj cca 10 minut, ob tem pa sem z lesenim batom vse skupaj pretlačil, da je bila zmes bolj enakomerna.
- Vse skupaj sem začinil z malo timijana, bazilke, origana, sveže mletega črnega popra, kancem cimeta in malo sladke paprike v prahu in malo čilija in kancem belega vina.
... Nadaljevanje sledi ...
Na vrh Sledi ZS Objavi Uredil Patrice Monroe Pustavrh dne 29. december 2010 ob 18:31
Citiraj
Nato sem si zaželel malo eksotike. Navdih za recept mi je bil recept za Ceviche (original najdete tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Ceviche ), vendar pa, ker ne z ženo ne jeva rib, sem se odločil za varianto s tofujem:
- na sesekljano čebulo (bi pa priporočil mlado čebulo, ki pa je žal nisem imel) sem stisnil sok 3 limet in 3 limon, dodal malo soli in popra in kanec olivca
- tofu sem narezal na tanke trakove in jih potopil v to zanimivo marinado
- vse skupaj sem mariniral 2 uri, kar se je izkazalo za premalo (priporočil bi 6-10 ur)
- morda ne bi bilo napak dodati ščepec ali dva currya - bom sprobal naslednjič
Zadeva je čudovito osvežilna in bi se znala izredno dobro prileči v poletnih dneh kot samostojen prigrizek.

Mehiško noto sem dopolnil z doma narejenimi tortiljami (za testo sem uporabil mešanico pšenične in koruzne moke, ki sem jo dopolnil z nekaj soli, vode in malo olivnega olja). Tortilje se peče na močnem ognju in precej razgreti ponvi, tako da se lepo napihnejo.
Na vrh Sledi ZS Objavi Uredil Patrice Monroe Pustavrh dne 29. december 2010 ob 18:46
Citiraj
Seveda nisem mogel mimo moje klasične tofujeve polivke (ki je v malo gostejši različici odličen nadomestek majoneze, v še malo gostejši pa je zelo hvaležna kot polnitev v burek). Recept je sledeč:
- sok ene limone
- 2 stroka česna
- malo belega vina (suho je najbolj primerno)
- 200 g tofuja
- malo vode
- sol in poper (beli, sveže mlet)
- vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom do gladke, homogene mase

Za glavno jed sem izbral pečen dimljen tofu s prilogami. Izbira kvalitetnega tofuja je pomembna (daleč najboljšega v Sloveniji boste dobili, če se boste povezali z društvom LEON na http://www.leon-drustvo.si/), ravno tako priprava marinade. Pa začnimo z marinado:
- malo sojine omake shoyu
- 2 stroka sesekljanega česna
- malo olivnega olja
- jušna osnova (glej 2 posta višje), cca 2 zajemalki
- črni poper v zrnu
- malo chilija (ščepec, nič več)
- žlička kakava (čistega, ne benkota)
- malo timijana
- sicer sem pozabil dodati, ampak kaka brinova jagoda prav paše
Tofu narežemo na 3-5 mm debele rezine in nekaj ur namakamo v marinadi
Vmes narežemo mlad krompir na kocke, namastimo v naoljen pekač in damo peči na 180 stopinj. 10 minut, predno je krompir pečen, dodamo tofu v pekač (krompir lahko odrinemo na stran, če ga ni preveč) nato pa tofu prelijemo z marinado. Med peko tofu nekajkrat prelijemo z marinado. Tik pred koncem pečenja prelijemo krompir in tofu še s kako zajemalko jušne osnove

Zraven se zelo priležejo šampinjoni na žaru, ki jih pečemo v na z olivnim oljem precej bogato naoljeni ponvi na visoki temperaturi, vmes pa ruknemo 2 z roko zdrobljena stroka česna (z lupino). Čez čas solimo, dodamo malo popra in ščepec timijana in popečemo do konca.
Na vrh Sledi ZS Objavi Uredil Patrice Monroe Pustavrh dne 29. december 2010 ob 19:57
Citiraj
Kot dodatna priloga pa se odlično prileže enostavna rižota. Popražimo eno na drobno sesekljano čebulo, čez čas pa še strok ali dva česna in seveda riž (riž in česen dodamo skupaj, čebulo na manjšem ognju pražimo, da lepo zarumeni, ne sme pa postati rjava). Vse skupaj zalijemo najprej s kozarcem vina, ko pa vse skupaj povre, rahlo posolimo, dodajamo po zajemalko jušne osnove in ob mešanju in dodajanju juhe počakamo, da se rižota počasi skuha. Ko je riž kuhan, vmešamo sveže nastrgan parmezan (lahko tudi grana padano, izogibajte pa se parmezanom v vrečki, ki so zanič) in mešamo toliko časa, da se sir raztopi, nato pa takoj odstavimo z ognja. Rižota se kuha na majhnem ognju in naj le narahlo vre, treba pa je imeti ustrezno posodo, sicer se prime.

Še časovno usklajevanje: Načeloma se krompir peče 40 minut, priprava rižote traja cca 20 minut, gob 15 minut, tofu 10-20 minut. Vse skupaj postane kar zabavno, a moram se pohvaliti, da sem vse te jedi uspel dokončati v roku 1-2 minut, tako da sem jih lahko postregel skupaj (uf, tole sem pa kr mal važen zdej).

Nič, širša družina je preživela, skritizirat itak ni smel nihče in vljudnostni hvala, dobro si skuhal mi je bil zagotovljen (jebiga, niso vegetarijanci tko k midva :D) No, malo heca, lepo je bilo videti, ko so uživali ob dobrih hrani :)
Na vrh Sledi ZS Objavi Uredil Patrice Monroe Pustavrh dne 29. december 2010 ob 20:20
Citiraj
Še malo o dimljenem tofuju (čeprav ni edini proizvod Ice Krebar), ki ga proizvajajo v društvu Leon: - kakor koli sem testiral, je ta tofu zdržal celo 2 dni na temperaturi nad 20 stopinj in je zelo primeren tudi kot vir beljakovin v hribih, kjer vegetarijanci skorajda ne moremo dobiti normalne hrane, ker je skorajda vse razen sladic pripravljeno z ocvirki (vegi bljaak, čeprav vem, da to drugim tekne).
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
tole je kar izčrpen menu in zveni kar slastno... sigurno bom sprobala kaj od opisanega in poročam, kako je ratalo.... sicer sem se že probala nekaj igrat s tofujem, ampak sem očitno dobila takega, ki ni bil prav kvaliteten in zatorej tudi nič preveč okusen... bomo sčekirali tega Leona
hvala, patrice, poročam, kako je šlo
pa srečno za novoletno mizo in tudi celo naslednje leto!!
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Sunsu: Tofu je kvaliteten, če je dovolj čvrst (razen, če ga misliš uporabiti v kakšnem miksu ali omaki, kot je recimo moja s tofujem). Je nevtralnega okusa, zato mu moraš pričarati ustrezni okus - slani ali sladki. In rad ima močne začimbe. Ampak dati mu moraš čas da vpije okus marinade, kar zna trajati od 5 minut do nekaj ur - najboljši bo, tik predno začne razpadat. Enostaven recept: Kvaliteten shoyu, olivno olje, timijan česen in malo čilija in vse skupaj samo preliješ in pustiš 5 minut. Isti preliv se dobro poda tudi k mocareli, kjer pa kak dodatek origana ne škodi.
Ja upam, da boš našla še kako izboljšavo (prepusti se intuiciji) in seveda, vse srečno in naj naj tudi tebi v 2k11 (in naprej, da ne bo pomote)...
P.S. Se priporočam za report in predvsem za pričakovano slastne tvoje izboljšave. Se mi že kar sline cedijo :)
P.P.S: tudi če najdeš v mojih receptih kaj, kar ti ni všeč, se konstruktivne kritike ne bom branil - s tem mi omogočiš, da se lahko izboljšam.
Na vrh Sledi ZS Objavi Uredil Patrice Monroe Pustavrh dne 29. december 2010 ob 20:30
Citiraj
Za na hiter so lahko tudi pečene hrenovke in paradižnikova solata,
kakšna prežganka in sirovi štruklji,
palačinke (na hiter zmešaš maso kar na roke v skledi in pečeš tanke palačinke, hiter je),
en večer prej pripravi sveže ribe in jih drug dan samo spečeš, imaš tut hitro pečeno, saj ribo samo enkrat obrneš.
Na vrh Sledi ZS Objavi