Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Demenca

Citiraj
Pozdravljeni! Zanima me, kakšne izkušnje imate z dementnimi ljudmi.
Naš sosed je dementen, zato zelo malo govori, oziroma skoraj nič. Ker mu bolezen ni prizadela orientacije, pa veliko hodi na sprehode, zato se večkrat srečava. Včasih ga, ko ga pozdravim, tudi malo ogovarjam, ampak on skoraj ne odgovori. Tudi odzdravi mi skoraj nikoli, samo nasmehne se.
Ali mi kdo zna odgovoriti: Kako naj ravnam s takim človekom? Ali naj ga pustim pri miru, ali naj ga še naprej ogovarjam? Bojim se namreč, da se nelagodno počuti, ker mi težko odgovarja, po drugi strani pa nočem, da bi se počutil odrinjenega.
Hvala za vaše mnenje.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Kat, meni se zdi predvsem tako lepo, da si odprl tako temo. danes itak živimo bolj ali manj nezainteresirani za starejše, še zlasti če so bolni ali "čudni", kot tvoj sosed gotovo deluje navzven. Sama nisem strokovnjak za nobeno bolezen, tudi za demenco ne, vendar pa vem, da vsak človek potrebuje pozornost in človeški stik. Tudi ali še zlasti takrat, ko tega ne zna pokazati. Čeprav se dementni ljudje ne spomnijo stvari, ki so se zgodile pred kratkim, pa zelo čutijo prijaznost. Verjetno se te gospod ne bo spomnil in bo vsakič znova mislil, da si tujec, a prijaznost je bistvena. Ta vsakomur dobro dene, tudi od ljudi, ki jih vidimo prvič in morda zadnjič. Zato sama ne bi razmišljala, ampak bi ga vsakič prijazno ogovorila, pozdravila, kaj vprašala. Če mu res ne bodo prijali ti stiki, še vedno lahko samo pozdraviš in greš naprej.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Hvala, Cvetka, za tvoj prijazen odgovor. Saj nisem pričakovala odgovora strokovnjaka, ampak nekoga, ki ima določeno mnenje o tem, ali celo kaj izkušenj s to problematiko. Zato sem vesela, da si se oglasila in mi pokazala nova spoznanja.
Meni se ta človek, o katerem sem pisala, zasmili, ko vidim, da bi rad nekaj povedal, pa ne more. Zato sem pomislila na to, da se morda v tistem trenutku počuti zelo težko in bi bilo morda bolje, da bi ga pustila pri miru... Ravno tukaj pa se pojavi moja dilema.
Ampak zdaj se mi zdi, da je morda res najpomembnejša prijaznost....In ga bom, verjetno, še naprej ogovarjala.
Na vrh Sledi ZS Objavi Uredil Kat dne sreda, 02. marec 2011 ob 11:01
Citiraj
Seveda pa me zanima, če bi še kdo kaj dodal na to temo? Problem demence je precej razširjen, ampak jaz nimam nikakršnih izkušenj z njo. Kdor jih ima, naj nam kaj pove o tem.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
moja spoznanja (iz najožjega družinskega kroga )
uspešna pomoč pri teh stanjih so UVOŽENA prehranska dopolnila za demenco, ki dajejo dokaj dobre učinke
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Ja, prehranska dopolnila vsekakor koristijo. Obstajajo tudi zdravila, ki učinkovito zavirajo demenco. Žal je ne zdravijo, a tudi zaviranje je dobrodošlo. Seveda mora zdravila predpisati zdravnik. Čakalna doba na prvi pregled je dolga, več kot pol leta.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Kakšne izkušnje pa imate z dementnimi ljudmi v vsakdanjem življenju, ko se samo srečujete z njimi? Ali če živite z njimi? Kako se pogovarjate z njimi? Jim samo prikimavate, kadar se motijo, ali jih prepričujete, da nimajo prav?
Vem, da ima marsikdo izkušnje z ljudmi z demenco, zato bodo vaša mnenja gotovo zanimiva za vse, ki nam bodo vaše izkušnje prišle prav!
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Živjo! V vezi vašega soseda, bi vam svetovala, da kadar se pogovarjate z njim, da govorite enostavne , kratke stavke in počasi in da ste obrnjeni proti njemu. Ljudje z demenco namreč pozabljajo besede in njihov pomen.Imam mamo, ki je že dve leti visoko dementna, tako da komuniciranje z njo skoraj ni več mogoče, da mi odgovarja samo z "ja" " je tako " ali pa za mano ponavlja napr. če rečem : " Zunaj pa piha " odgovor: " ja piha " in podobno. Spomnim pa se še od prej, ko še nismo bili pozorni na to njeno demenco, ko se recimo ni spomnila, kako se reče
skozi tunel, pa je rekla skozi luknjo. Ali pa dvigalu- tisto ki gre gor in dol in podobno.Je pa res, da se začnejo ti ljudje zapirati vase in čedalje bolj izogibati zunanjemu življenu. Zato bodite prijazni do njega in ne preveč vsiljivi. Veliko si lahko preberete o demenci na internetu , saj pravijo, da bo leta 2050 demenca bolezen št. 1.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
lampa, hvala za vaše mnenje! Sem zelo vesela nasveta "iz prve roke", saj sem si prav tega želela.
Pred nekaj dnevi sem se spet srečala s tem človekom in bilo mi je nekako nelagodno, pa me je možakar začel sam ogovarjati (se ne spomnim, da bi bilo kdaj prej tako), ampak mu je tako hitro zmanjkalo besed. Potem se je, kot da mu je nerodno, nasmehnil in šel naprej. Meni je bilo pa spet hudo in sem ostala tiho.
Ali je preveč, če mu v taki situaciji rečem, naprimer:"Saj vem, da je težko." Ali: "Saj te razumem, da ne moreš povedat", ali kaj podobnega? Jaz se namreč kar naredim, kot, da nič ni. Delam se, kot da ne vem, da je bolan. Mislim pa si, mogoče bi mu bilo lažje, če bi mu povedala, da vem, da je bolan...
Sem pa že slišala od nekaterih ljudi, da preveč kompliciram, navsezadnje je samo moj sosed. Ampak jaz si mislim, le zakaj mu ne bi prihranila kakšnega bridkega trenutka, oziroma mu ustvarila kakšnega lepega...
Lep pozdrav, Kat
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Kat, kar se dementnih ljudi tiče, se ne zavedajo, da so bolani, ker živijo v svojem svetu. Tako, da vam priporočam, da tega kako je z njim nič ne omenjajte ampak bodite prijazni kot ste bili do sedaj. Je pa pri takih ljudeh zanimivo, da se spominjajo svoje preteklosti 30 do 40 let nazaj.Če ga dobro poznate, lahko obrnete pogovor recimo na njegove starše ali pa na kraj, kjer se je rodil. Mamo
dobro poznam in vem kaj jo zanima. Naprimer ona se je zelo rada lepo oblačila in ker ima še veliko stvari v omari, večkrat pregledava obleke in pomerjava in s tem ji naredim veliko veselja, ko ji rečem kako ji paše in kako je lepa.Toliko zaenkrat. Pozdravček!
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Tega pa nisem vedela, da se dementni ljudje ne zavedajo svoje bolezni. Sem mislila, da se vsaj na začetku, tega dobro zavedajo. Zato sem spraševala, ali naj temu gospodu omenim, da vem za njegovo bolezen. Tvoja pojasnila, lampa, mi bodo res koristila. Hvala.
Na vrh Sledi ZS Objavi