Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zvit gleženj

Citiraj
Mene pa zanima, kako bi najlažje preprečila zvin gležnja? Pri teku sem si ga zvila že nekajkrat pa me zanima, kako lahko čim prej po zvinu okrevam in kdaj je nujno iti k zdravniku? Sama nisem šla še nikoli, sem pa po zvinu počivala, gleženj hladila pa nekaj časa sem nosila obvezo. Zanima me predvsem to, kako naj si po poškodbi gleženj čim bolj utrdim, da sploh preprečim take poškodbe. A je to sploh možno, glede na to, da je ta gleženj bolj švoh in da lahko samo malo narobe stopim pa si ga zvijem?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Stroka naj pove svoje, ampak na vašem mestu bi jaz pod drobnogled vzel najprej obutev, če ima dovolj širok in stabilen podplat, ki nogi nudi dovolj močno oporo pri stranskih obremenitvah. Takšni športni copati se pogosto uporabljajo recimo v badmintonu. Stabilen mora biti predvsem sprednji del podplata, kjer čevelj pri športu najbolj obremenjujemo.

Ravno tako obstaja za tek mnogo različnih modelov in bi se najbrž dalo najti takšne, ki omogočajo primerno stabilnost.

Poleg podplata je tudi bistveno, da nosite na nogi čevelj ki se tesno prilega vaši nogi. V nasprotnem primeru ne pomaga niti najbolj stabilen čevelj. Če vas čevelj v sprednjem delu podlata po domače "ne drži", potem se noga zvija že v samem čevlju.

V kolikor imate nizek nart si pomagajte z dodatnimi anatomsko-športnimi vložki, ki bodo dodali volumen vaši nogi, športni copati pa se bodo bolje prilegali vašim nogam. Naj ne bodo premehki, ker pri obremenitvi čevelj potem spet ne bo dovolj držal noge.

Še tretji vzrok zvinov, ki ga osebno vidim pa je vaša drža stopal. Ali hodite "na ven", "na noter" ali "naravnost". Po lastni logiki bi mi bilo nekako samoumevno, da se z zvini pogosteje srečujejo ljudje, ki hodijo "na noter".

Kot otroka so me učili, da so višji čevlji (gležnarji) bolj varni proti zvinom, čeprav so za tek najbrž neprimerni. Se pa zelo pogosto uporabljajo v košarki.

Kaj ponavadi pomaga pri preprečevanju zvinov na splošno? Ojačitev sklepa in sklepnih mišic ter kit. Z gležnji je to najbrž težko, vendar bi se najbrž kljub temu dalo obtežiti stopala in z izmenično dvignjeno nogo krožiti v gležnjih. Dodatna obremenitev v predelu pod gležnjem (v čevlju) bi pomagala k hitrejši ojačitvi sklepa.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Hvala za ta odgovor, ampak vse to imam pod ”kontrolo” - čevelj je ok, se prilega, nimam težav z nartom, nožni lok je dokaj normalen, torej nisem ne supinator (ne zvračam noge navzven) ne pronator (ne zvračam noge navznoter), kar se dobro vidi pri obrabljenih čevljih ... Mislim, da je kriva predvsem moja štorastost :)
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Zvin skočnega sklepa najlažje saniraš z metodo RICE (Rest, Ice, Compresion, Elevation). Se pravi, zvitega gležnja ne obremenjuješ (počivaš), ga hladiš z ledom (deluje tudi vrečka zmrnjenega graha), ga poviješ s kakšnim elastičnim povojem in nogo dvigneš višje od trupa. Sicer velja splošno pravilo, da poškodovan sklep hladiš, poškodovano mišico pa greješ.
Preventiva za takšne poškodbe so vaje za stabilizacijo skočnega sklepa. V osnovi so to vaje za ravnotežje (stojiš na deski pod katero je teniška žogica ali valj). Namen teh vaj je okrepitev mišic, kit ina vezi skočnega sklepa.
Če si boš gleženj še kdaj zvila, si takoj močno zategni vezalke na športnih copatih.
Športni copati neke večje vloge pri zvinih gležnja ne igrajo, najpomebnejša je tvoja pripravljenost na vadbo (vaje za stabilizacijo). Če imaš gležnje zadosti pripravljene na tek oz. kateokoli športno aktivnost, si jih ne boš zvila niti v pancerju, japankah niti v pohodniškem čevlju. Izjema so kontaktni športi, pri katerih ti napačen stik s nasprotnikom poruši ravnotežje ali pa prepreči optimalne postavitve stopala na podlago (tipičen primer je košarka).
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Tudi plezanje zelo dobro ojača vezi v gležnju. Dobro pri plezanju je, ker je obremenitev precej statična, se vezi krepijo postopoma. Ko sem bil v srednji šoli, sem precej plezal in ko sem enkrat preskočil 6 stopnic, sem priletel z nogo postrani in zvil gleženj. Ampak v nasprotju s pričakovanji sem bil dober v enem tednu brez kake posebne terapije.
Na vrh Sledi ZS Objavi