Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kaj lahko pri gorskem kolesu opravim sam?

Citiraj
Glede na vroče dni, ki so za in pred nami bom verjetno bolj malo kolesaril (razen zgodaj zjutraj). Zato sem se lotil popravljanja in nadgrajevanja mojega kolesa in kolesa od punce. Zamenjal se oporo krmila, pedala, namazal verigo in preveril vijake. Kaj lahko še naredim oz. v kaj naj se ne spuščam sam?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Jaz sem običajno razdiral tudi pesta in dal narazen sprednje zobnike. Razdrl bi tudi pesto gonilke, pa mi ga žal nikdar ni uspelo odšravfati. Definitivno pa lahko rečem, da je zamenjava maziva v pestih velika sprememba h boljši kvaliteti vožnje. Je pa odvisna tako od pesta samega (če se ga da tako razdirat) in pa tudi serviserja...

Fine nastavitve prestav so pa jasno tudi vedno dobrodošle. Sploh v tem vročem vremenu se rade zaradi višjih temperatur malenkost "razštelajo".
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Jaz se edino servisiranja vilic ne bi loteval sam. Razlog pa ni v tem, da se ne bi upal, pač pa v preprostem dejstvu, da je cena orodja previsoka in se mi investicija ne bi povrnila.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Kolk je pa treba met amortizer napihnjen. Tovarniško nastavljen je bil premehek sedaj, ko sem ga napumpal, je pa pretrd.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Najbolje je, da probaš po pogrezu. Rabiš eno vezico, ki jo oviješ okoli ene noge amortizerja in jo daš do konca dol. Nato se samo usedeš na kolo (skušaj čimmanj zanihati). Pravilen pogrez (sag) je med 25 in 30% celotnega hoda amortizerja.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Še eno stvar, ki jo odsvetujem, če niste skrajno natančni in tehnični: napere. Nastavitev teh je pa res samo za vešče in še to za bolj navadne bicikle. Na dragem biciklu si tega ne bi upal početi. Ali pa bohnedaj napere na karbonskih obročih.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Misliš na centriranje kolesa ? Jaz sem probal. Moj nasvet: Počasi... Po četrt obrata tudi tam, kjer bi profi naredil 2. Sam sem uspel na starem rogu centrirati kolo svoji ženi (iz nule, potem ko sem ga sam spletel). Edini problem, ki ga vidim, je pozicija levo desno, kjer rabiš poseben merilnik. Manjše stvari pa se da uštimat, samo zahteva pa res veliko potrpežljivosti. Sam sem za prvič rabil več kot 8 ur dela za oboje - pletenje in centriranje.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Ali kdo od vas ve kakp zravnati disk (rotor)? Sm ga na enem kamnu zvil pa mi stalno ropota.
Na vrh Sledi ZS Objavi