Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Živalska policija

Citiraj
Zdaj je tudi v Sloveniji postala malo bolj aktualna debata o živalski policiji. Sama se strinjam, da bi bilo tudi kaj takega potrebno urediti pri nas, saj so trenutno sankcije za mučenje živali premile, mislim pa tudi, da naši organi premalo ukrepajo. Na žalost je trenutno edini ukrep, ki lahko prepreči takšna grozovita dejanja, kazen. Kaj pa menite drugi?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Na temle linku je zelo dobro razložena slovenska problematika zakonodaje s področja zaščite živali pred mučenjem in zakaj bi bilo potrebno uvesti t. i. živalsko policijo, ki bi opravljala nadzor nad izvajanjem zakonodaje o zaščiti živali. Univerza v Mariboru je angažirala absolventko, sedaj diplomantko Prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru za pripravo diplomske naloge o Varstvu živali. Diplomantka je pripravila odlično primerjalno analizo zakonodaje na tem področju z naslovom: Pravno varstvo živali pred mučenjem: primerjalni pregled ureditve v drugih državah in rešitve primerne za izbolšanje slovenske zakonodaje. Vse to najdete na spodnji povezavi:
http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=1591
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Ne vem, ampak upam samo, da to ne bo še ena neuspešna inštitucija, ki je sama sebi namen, stanje pa se ne bo izboljšalo. Bi pa morale biti kazni višje in tudi prav je, da se zanemarjanje kategorizira kot mučenje. Ampak občutek imam, da se bi tudi z obstoječo zakonodajo dalo narediti več, da bi lahko sodniki bili bolj rigorozni pri kaznih in tako naprej.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Ja, predlog spremembe zakonodaje poleg živalske policije predvideva zvišanja kazni pa tudi, da bi bilo mučenje živali opredeljeno kot kaznivo dejanje, za katerega naj bi se izrekla tudi zaporna kazen ...
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
evo ravno sedaj poteka podpisovanje za spremembo zakona:

Civilna iniciativa za novi Zakon o varstvu in proti mučenju živali

Skupina pravnikov na podlagi primerjalne analize zakonodaje na tem področju pripravlja končno verzijo predloga Zakona, ki bo usklajen z drugimi relevantnimi zakoni in pravilniki. Odlično primerjalno analizo je pripravila diplomantka Prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru v svoji diplomski nalogi o Varstvu živali Tina Tement. Zagovornica peticije je tudi prof. dr. Mejra Festić, izred. prof. in prodekanica za študijske zadeve Univerze v Mariboru.

Nekaj poudarkov iz novega Zakona:

- uvaja modernejšo in preglednejšo definicijo mučenja živali,
- uvaja podlage za uvedbo kazenskopravnega sankcioniranja mučenja živali iz malomarnosti,
- jasneje razdela določbo, ki dopušča uporabo živih živali za hrano,
- sankcionira prisotnost na živalskih borbah kot prekršek z visoko denarno kaznijo,
- prepoveduje krajšanja pasjih repov kot lepotni poseg,
- obveznost omamljanja živali pred zakolom,
- podaljšanje usmrtitve zapuščene živali iz 30 dni na 60 dni,
- povišane denarne kazni za mučitelje živali,
- preprečitev nakupa novih živali za mučitelje,
- »živalska policija« in njihova pooblastila.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Se že kaj ve koliko podpisov je zbranih?
Na vrh Sledi ZS Objavi