Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Luskavica in poletje

Citiraj
Imam luskavico, ki jo razmeroma dobro nadzorujem. Poletje je čas dopusta na morju, ki zelo dobro dene vsem, še posebej bolnikom z luskavico, tako da običajno veliko časa preživim ob morju, saj je moja koža takrat kar najlepša. Prepričan sem bil, da gre to pripisati tako morju kot soncu, vendar sem v zadnjem času prebral, da je izpostavljanje soncu prej škodljivo kot ne ter, da je za luskavico koristna samo morska voda. Zanima me, kaj mislite o tem in ali imate kakšne izkušnje s tem. Ali se psoriatiki res moramo izogibati soncu? Kdaj pa naj se potem namakamo v morski vodi? Zanima me še to, če je morska voda res tako koristna za kožo, ali bi se jo dalo tudi doma simulirati v banji? V trgovini sem že zasledil morsko sol iz mrtvega morja... Kakšne so vaše metode spopadanja z luskavico.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Žare, na strani društva psoriatikov sm zasledila: "Sonce je dobro za luskavico, saj ultravijolični žarki (UV), še posebej pa UVB žarki pomagajo koži pri celjenju in zmanjševanju vnetij. Poleg tega upočasnijo prekomerno proizvajanje kožnih celic, ki povzročijo nastanek lusk. Področja, prizadeta z luskavico, se po stiku s sončno svetlobo zdravijo sama od sebe. Vsakodnevno kratko izpostavljanje soncu, seveda ne da bi nas opeklo, je dovolj, da plaki izginejo. Po drugi strani pa je lahko predolgo izpostavljanje soncu, ki ga nismo vajeni, škodljivo(predvsem za ljudi s svetlo poltjo). Poleg tega, da predolgo izpostavljanje soncu lahko povzroči raka in poškoduje kožo, lahko prav tako tudi poslabša zunanje znake luskavice. Opeklina npr. lahko sproži Koebnerjev fenomen. Poleg tega ni priporočljivo izpostavljanje kože soncu ravno med novimi pojavljanji luskavice. Kadar greste na sonce, bodite torej previdni: zaščitite kožo, izogibajte se izpostavljenosti med deseto uro dopoldan in tretjo popoldan, čas izpostavljenosti kože pa postopoma podaljšujte."
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Za kopanje pa pravijo:"Ljudje z luskavico lahko uživajo v poletnih radostih kot je npr. plavanje. Le poznati morate tveganja, povezana z obolenjem in biti previdni. Preden greste v vodo, uporabite vlažilno kremo, v vodi ostanite le omejen čas, po plavanju pa se oprhajte, da sperete s sebe klor, kemikalije ali sol, ki lahko dražijo občutljivo kožo. Predolga izpostavljenost morski vodi ali kloru in kemikalijam v bazenu lahko povzroči srbenje in pokanje kože. Po prhanju se temeljito osušite z mehko brisačo, s katero kože ne drgnete, ampak samo pivnate. Po tem na kožo nanesite debelo plast vlažilne kreme in kreme za sončenje, ki bosta kožo ohranjali vlažno in zaščiteno pred UVA in UVB žarki. Če imate „roseča žarišča“, bi se plavanju morali izogibati. Vendar pa ima po drugi strani morska voda (še posebej v kombinaciji s sončenjem) pogosto pozitiven učinek na luskavico. Mnogi so prepričani, da se pri kopanju luske hitreje odstranijo in da je plavanje sproščujoče. Tudi elementi v sledeh, ki se nahajajo v morski vodi, lahko v manjši meri koristijo zdravljenju luskavice."
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Glede "simulacije" morske vode doma po vsej verjetnosti lahko zadevo izvedete z nerafinirano soljo iz solin, ki jo lahko kupite tudi v Sanolaborjevih štacunah. Imate takšno, ki jo lahko uporabljate v kuhinji in tudi takšno, ki je primerna za kopeli (ker ni dovolj prečiščena). S tem mislim da boste dobili karakteristike slovenskega morja (z ali brez povezave z mednarodnimi morskimi vodami). ;)
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Včeraj sem videla prispevek na tv, kako zdravijo luskavico z ribicami. Pacient leži v bazenčki, ribice pa se hranijo z obolelo kožo. Rekli so, da so mnenja strokovnjakov glede tega deljena. Ima že kdo kakšno izkušnjo s tem? Zna biti neprijetno, če se ribice grizljajo?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Za ribice sem slišala tudi sama in bojda so to tako majhne ribice, da o kakšnih resnejših ugrizih ne more biti govora. Pravzaprav je menda celo prijeten občutek, bolj žgečkanje. In rezultati zdravljenja so menda dobri.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Uf, ribe? Ja to pa si ne upam, preveč zame! Bom raje ostal pri standardnemu zdravljenju. No, neprečiščeno sol si bom pa kupil za domačo kopel.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Tudi jaz sem slišala za te ribice, samo si sploh nočem predstavljati da bi me pri živem telesu nekdo jedel :) sem pa sprobala damia euten kremico za luskavico. Glede na to, da sem že sprobala vse kremice ki jih lahko kupiš pri nas in v tujini, ta ne vsebuje kortikosteroidov in mi zelo pomaga. Je pa potrebno tudi paziti na prehrano in že nekaj časa uživam konopljino olje.
Na vrh Sledi ZS Objavi