Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kdaj je čas za ukrepanje?

Citiraj
Zanima me, kdaj je potrebno jemati grožnjo za samomor resno? Namreč imam prijateljico, ki je že večkrat zagrozila, da ji ni več vredno živeti, kot sem opazila, je tudi depresivna, a navkljub mojemu prigovarjanju, naj obišče zdravnika in si poišče celo psihoterapevtsko pomoč, tega ne želi storiti. Je to morda vseeno le potreba po pozornostii ali je takšne grožnje že potrebno resnično upoštevati? In kaj naj na koncu koncev človek sploh stori, če oseba ne želi poiskati pomoči?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Poskušaj se z njo odkrito pogovoriti. Morda bo kar nekaj časa trajalo, da se ti bo odprla. Bodi potrpežljiva. Odkrito ji povej, da jo imaš rada in da te zelo skrbi zanjo. Najprej govori o svojih občutkih in postopoma sprašuj o njenih težavah. Morda omeniš kakšne znance, ki so imeli podobne težave in so obiskali strokovnjaka. Ponudi ji pomoč, da ji najdeš psihoterapevta in da ga boste skupaj obiskali. Morda ji predlagaš, da težave opiše pisno ali pa, da se vključi v kakšno skupino za samopomoč. Če ne bo šlo, ji predlagaj, da postavi kakšno vprašanje na forumih - pazi, da bo postavila strokovnjaku.
Poskušaj se mirno pogovoriti tudi z njenimi bližnjimi in jih opozoriti na to, da naj bodo pozorni na njeno obnašanje, besede, ravnanje. Strokovnjaki pravijo,da je treba grožnje vedno vzeti zares.
Na vrh Sledi ZS Objavi