NA KRaTKO: Alkohol - da ali ne?
http://www.studio12.si/zdravo-zivljenje/...NA KRaTKO, alkohol, zdravje
Prvo bi se morali vprašati, kaj je alkohol in koliko vrst ga poznamo ter zakaj in od česa so razni alkoholi izdelani?
Rekel bi, da so v glavnem dve vrsti alkohola, ker so destilirani iz dveh različnih vrst surovin, ko lahko enostavno ločimo alkohol iz groznega sladkorja ali pa od poljskih podzemnih rastlin kot je največkrat sladkorna pesa korenje in druge poljščine, ki so v glavnem zemeljski plodovi, od katerih se izdeluje industrijski alkohol kot ga imenujemo ŠPIRIT, ki pa spada med strupe in je zelo strupen, ker deluje uničujoče na jetra in možganske celice, kar zraven ciroze, povzroča tudi izguba spomina, slaba koncentracija, duševni strah, in ne sigurnost, zato takšne osebe še bolj privlači opijanje, da na ta način premagujejo svojo notranjo nestabilnost strah in drugo!
Na drugi strani pa imamo alkohol, ki je ustvarjen iz glikoze, ali grozdnega sladkorja, ki dela telesu najmanj škode če se z njim ne pretirava pa kljub temu pa ne pušča drugi dan večjih posledic, glavobola ali slično, telo ga lažje obvladuje, ker ni toliko strupen ali agresiven kot Špirit. V to skupino spadajo tudi drugi sladkorji, ki jih pridobivamo od drugih nadzemeljski plodov, sadje, trstika, gozdni sadeži in podobno, toda grozni sladkor ima najvišjo stopnjo kvalitete sladkorja, še posebno če je ustvarjen po naravnem postopku z svojimi naravnimi kvasnicami in brez ostalih dodatkov razen obveznega žvepla, ki fermentacijo brani od škodljivih kvasnic, oksidacije, nečistoče in drugo!
Seveda pa obstoji trudi tretja vrsta alkohola, ki je umetno ustvarjena, lahko kod umeten nenaraven Špirit in enako kot umetni etilni alkohol iz katerega lahko proizvajalci pridelujejo zelo poceni vina in razne pijače z odličnem okusom in zgledom, po katerem pa se ve da drugi dan boli glava in se tudi slabo počutimo!
Ravno tako zelo nestrokovno je izraženo koliko količinsko je primerno konzumiranje pri hrani: ali en kozarec ali dva kozarca, ker v vinih je zelo različna prisotnost alkohola, lahko je 8 % ali pa 14 in tudi 16%, alkohola, kar se nikakor ne da količinsko primerjati!
Slovenska vina, razen Cviček, so za zdravje že po koncentraciji alkohola, ki je v povprečju kar 12%, je takšno vino če ga izpiješ en kozarec na EX- zelo škodljivo in zelo hitro dobiš vrtoglavico ko nikakor nisi sposoben za vožnjo za avtom ne glede koliko stopnjo prikaže alko tekst, medtem pa če popiješ pri kosilu ½ litra cvička, ga v glavi ne čutiš in si povem še uravnotežen po vseh testih, seveda če imaš vsaj 80 kg svoje teže!
Menim da bi morala tudi zakonodaja reševati te probleme o stopnjah alkohola raznih vin, ker vino se ne pije zaradi pijanosti, temveč zaradi zdravja in prebave!
Pa moj pozdrav!
Konrad