Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Laktozna intoleranca

(Foto: Dreamstime)

Telo v pomanjkanju encima, odgovornega za razgradnjo laktoze, le-te ni sposobno prebaviti. Bolezen navadno ni nevarna. 
Laktoza je sestavina mleka in mlečnih izdelkov.

Simptomi in znaki

Vzroki in dejavniki tveganja

Vzroki:

  • pomanjkanje encima, ki je odgovoren za razgradnjo laktoze (prirojeno stanje)
  • normalen proces staranja
  • poškodba ali bolezen tankega črevesa (pridobljeno stanje)
Dejavniki tveganja:
  • starost
  • rasa (pogosteje pri temnopoltih in Azijcih)
  • prezgodnji porod

Diagnostika

  • test laktozne intolerance (v zdravnikovi ambulanti bolnik zaužije tekočino, bogato z laktozo; če je normalno prisoten encim za razgradnjo laktoze, se le-ta razgradi na glukozo in galaktozo, glukoza se nato absorbira in čez približno dve uri je v krvi povišana raven glukoze; če encima ni, ne pride do razgradnje laktoze in posledično se tudi raven glukoze v krvi ne poviša; koncentracijo glukoze v krvi se meri z laboratorijskimi testi)
  • merjenje laktozne kisline v blatu (pri dojenčkih in otrocih; ker se laktoza ne razgradi in ne absorbira, se izloči v obliki laktozne kisline v blatu)
  • hidrogen dihalni test (v izdihanem zraku so povišane koncentracije vodika)
  • genska diagnostika

Zdravljenje

  • prehrana brez mleka in mlečnih izdelkov

Preventiva

  • po posvetu z zdravnikom

Kdaj k zdravniku

  • če se ob zaužitju mlečnega obroka značilno začnejo težave
Laktozna intoleranca ni enostavna za diagnosticirati; težave so podobne kot pri številnih drugih stanjih (npr. trebušna gripa, sindrom iritabilnega kolona).

Samopomoč

  • izključitev mleka in mlečnih izdelkov iz prehrane
  • pridobivanje kalcija iz drugih, nemlečnih virov

Kaj menijo strokovnjaki?