Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Srčno popuščanje dobiva razsežnosti epidemije


(stran 3 od 3)Življenje s srčnim popuščanjem

Pri nobeni bolezni ni sodelovanje bolnika pri zdravljenju tako pomembno kot prav pri srčnem popuščanju. Ker se bolniki hitro utrudijo in težko dihajo že pri majhnih naporih, raje počivajo. Ker je v medicini dolgo veljalo, da morajo srčni bolniki počivati, je takšno prepričanje med laiki še vedno zelo razširjeno.

Danes vemo, da je telesna dejavnost zdravilna, zato jo svetujemo vsem, tudi zelo prizadetim bolnikom. Odsvetujemo jo le v obdobjih, ko se bolezen naglo slabša. Toda telesna dejavnost mora biti ustrezno odmerjena, saj pretiravanje lahko škodi. Bolnik mora zelo paziti pri prehrani. Če je predebel, mora shujšati, kajti prekomerna telesna teža zelo obremenjuje srce. Obroki naj bodo skromni, bolnik se mora izogibati zelo slani hrani, kot so suhomesnati izdelki, tudi soli mora uporabljati karseda malo.

Za srčno popuščanje je značilna žeja, ki je tem hujša, bolj ko je bolnik bolan. Bolniki si gasijo žejo s prekomernim pitjem tekočine, ko pa jim zdravnik to odsvetuje, si gasijo žejo z uživanjem sočnega sadja. Bolniki, ki se nagibajo k zastajanju tekočine v telesu, morajo biti zelo previdni pri uživanju obojega (še posebno škodljive so mineralne vode). Žejo še povečujejo močna zdravila za odvajanje vode (lasix, edemid), ki sicer zelo izboljšajo bolnikovo počutje, vendar lahko kratkoročno in dolgoročno škodujejo. Pametneje je, da bolnik omeji uživanje tekočin in jemlje zdravila za odvajanje vode samo, če opazi, da mu kljub discipliniranemu življenju zastaja voda v telesu. Zastajanje ugotovi po počutju, otekanju nog in povečanju trebušnega obsega.

Vsako jutro se mora stehtati, in če se teža poveča za en kilogram, mora biti še bolj discipliniran in poseči po tabletah za odvajanje vode. Odmerek teh zdravil naj bo čim manjši, vendar dovolj velik, da je učinek zadovoljiv. Alkoholne pijače zelo škodujejo oslabljeni srčni mišici, zato jih bolnik ne sme uživati. Tudi kajenje odsvetujemo, zlasti bolnikom z boleznijo srčnih žil. Odsvetujemo tudi uživanje protibolečinskih zdravil iz skupine nesteroidnih antirevmatikov, ki lahko v hipu poslabšajo srčno popuščanje.

Kako omejiti pogostnost bolezni

Odgovor je preprost. Zmanjšati je treba pojavnost srčnih bolezni. Bolnike je treba karseda učinkovito zdraviti, tako da bo bolnikov, ki bodo dobili srčno popuščanje, čim manj. Katere so najpogostejše srčne bolezni, ki se končajo s srčnim popuščanjem? Najpomembnejšo smo že omenili: bolezen srčnih žil, ki se največkrat kaže z angino pektoris - izraz pomeni bolečino za prsnico - in miokardnim infarktom ali srčno kapjo.

Druga najpomembnejša bolezen je arterijska hipertenzija ali visok krvni tlak, ki ga ima kar polovica ljudi, starejših od petdeset let. Danes bi že marsikdo med vami, spoštovani bralci, znal odgovoriti na vprašanje, kako zmanjšati pojavnost teh bolezni. Z zdravim življenjem, ki vključuje vsakodnevno telesno dejavnost, zdravo prehrano z malo mesnih izdelkov in veliko zelenjave, izogibanje stresom vseh vrst, vzdrževanje razumne telesne teže, zmerno uživanje alkoholnih pijač in seveda nekajenje. Včasih to ni dovolj za vzdrževanje zdravja oziroma preprečevanje bolezni; takrat je treba poseči po zdravilih, čeprav pri navidez povsem zdravih ljudeh.

Najpomembnejša tovrstna zdravila so zdravila za zniževanje krvnih maščob in zniževanje krvnega tlaka. Ta zdravila pri ogroženih osebah zmanjšujejo tveganje za nastanek srčnih bolezni, vendar jih jemlje samo majhen odstotek ogroženih ljudi. Med ljudmi, ki jemljejo takšna zdravila, pa je še manj takih, ki jih jemljejo v dovolj velikem odmerku, da bi se po tveganju za srčne bolezni izenačili z zdravimi osebami.

Z zdravim življenjem, ki vključuje vsakodnevno telesno dejavnost, zdravo prehrano z malo mesnih izdelkov in veliko zelenjave, izogibanje stresom vseh vrst, vzdrževanje razumne telesne teže, zmerno uživanje alkoholnih pijač in seveda nekajenje.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd