Težave z erekcijo: Intervju z asist. Bojanom Štrusom, dr. med., spec. urologije

asist. Bojan Štrus, dr. med., spec. urolog
asist. Bojan Štrus, dr. med., spec. urolog (Foto: Diana Anđelić)

Strasten. Kljub težavam!

O težavah z erekcijo, njeni obravnavi in odnosu moških do tega problema smo se pogovarjali z asist. Bojanom Štrusom, dr. med., specialistom urologom s Kliničnega oddelka za urologijo Kliničnega centra v Ljubljani.

Kaj za moškega pomenijo težave z erekcijo? Kako ga ovirajo ali prizadenejo v vsakdanjem življenju?

Moški s težavami z erekcijo, ki so lahko blage, težje ali zelo hude, ima zagotovo težave pri spolnih odnosih, ko skuša izvesti koitus. Sam se sicer lahko seksualno zadovolji, lahko doživi orgazem in lahko ejakulira, torej izbrizga seme, toda če njegov penis ne otrdi v zadostni meri, da bi lahko prodrl v partnerico, je ta pri tem odnosu prikrajšana, posredno pa tudi moški. Spolnosti in s tem tudi težavam z erekcijo so namenjale velik pomen že pradavne civilizacije, o tovrstnih težavah pa se spet intenzivneje pogovarjamo v zadnjih dvajsetih letih. K sreči zdaj poznamo tudi učinkovite metode za lajšanje težav.

Koliko je pri nas moških, ki jih pestijo težave z erekcijo?

Natančnejših raziskav nimamo, vendar ima po splošni oceni v svetu te težave približno sto milijonov moških. Če tuje projekcije preslikamo na domače razmere, lahko rečemo, da ima v populaciji moških, starih od 18. do 40. let, težave vsak deseti, po 40. letu pa že vsak drugi moški.

Verjetno povsem natančnih podatkov ni možno dobiti, ker marsikateri moški težave skriva in nikoli ne išče zdravniške pomoči. Kolikšen je približno delež moških, katerih težave ostanejo neprepoznane?

Spet približno, torej na temelju ocen, lahko rečemo, da je moških, ki imajo težave, a ne poiščejo pomoči, približno tretjina.

Ali število moških s težavami z erekcijo narašča?

Da, število narašča. Sodeč po tujih raziskavah, imajo največ težav moški v ZDA ter Severni in Zahodni Evropi, medtem ko je moških s temi težavami v južnem in sredozemskem delu Evrope manj. Seveda na osnovi teh podatkov ne moremo presojati o tem, kateri moški iz teh skupin so dobri ali strastni ljubimci in kateri ne. Moški je kljub težavam z erekcijo lahko zagret in strasten za ljubljenje, vendar ima težavo, ker ima njegov penis moteno funkcijo, ki jo penis mora imeti, če hoče izvesti spolni akt. Seveda je tudi res, da spolni odnos ni sestavljen izključno iz prodiranja v nožnico, temveč tudi iz predigre in obdobja po orgazmu, ko je moški neodziven. Z leti se spolni odnos in njegove značilnosti spreminjata; pogojujeta ju vrsta dejavnikov, med njimi tudi težave, ki jih ima moški, zanimanje, ki ga za spolnost izraža partnerica, in podobno. Toda težave z erekcijo prav v nobenem starostnem obdobju niso normalen pojav. Celo v najvišji starosti ima moški lahko določeno stopnjo erekcije, ki seveda ni primerljiva z erekcijo mladega moškega, vendar pa popolna nezmožnost erekcije ni normalen sopojav staranja.
 
Torej to ni tako, kot pri nekaterih drugih boleznih, ki jih moramo vzeti v zakup skupaj z naraščajočim številom let?

Seveda erektilna sposobnost ni enaka v vseh starostnih obdobjih in število težav z njo s starostjo narašča, vendar želim poudariti, da bi vsak moški v določeni starosti zaradi zakonov narave moral imeti erektilno disfunkcijo. Kot sem povedal že v prejšnjem odgovoru, naj bi moški tudi v visoki starosti imel določeno spolno dejavnost, ki pa se po pogostosti, trajanju in intenzivnosti razlikuje od tiste v mlajših letih.

Zanimiv in tudi zaskrbljujoč se mi zdi podatek, da ima težave z erekcijo vsak deseti moški pred 40. letom.

Ocena erektilne nesposobnosti je podatek, do katerega smo prišli ob pomoči subjektivne ankete. Gre torej za samooceno ali prepričanje moških. Presenetljivo je, da ima veliko moških v resnici druge težave, denimo prezgodnji izliv, a jih enačijo s težavami z erekcijo, torej nesposobnostjo, da bi prodrli v nožnico, kar pa ni res. Moškemu, ki zaradi prezgodnjega izliva spolni odnos konča prehitro, morda res ne uspe zadovoljiti partnerice, vendar je z njegovo erekcijo vse v redu. Njegova težava ima povsem drug izvor, sodi na povsem drugo področje obravnave in jo urologi tudi zdravimo drugače.

Članek se nadaljuje »


Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki