Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Nepopolna erekcija je motnja, ne sramota


(stran 3 od 3)

Kako ocenjujete njihovo pripravljenost na zdravljenje?

Moški so praviloma kar pripravljeni in motivirani za zdravljenje, pogosto pa se zatakne v finančnem smislu. Zdravila za zdravljenje motenj erekcije so namreč samoplačniška. Veliko moških mi pove, da bi jih sicer radi jemali, vendar si jih preprosto ne morejo privoščiti. Res je eno od zdravil, ki so na voljo, na pozitivni listi in ga torej krije zavarovalnica, vendar žal ni tako učinkovito.

So v Sloveniji na voljo vsa sodobna in najučinkovitejša zdravila za zdravljenje motenj erekcije?

Pri nas se bolniki lahko zdravijo s prav takšnimi zdravili za zdravljenje motenj erekcije, kot so na voljo vsem drugim državljanom evropske skupnosti. Naj povem, da niti v eni državi EU zdravstvena zavarovalnica ne krije zdravljenja z njimi in so prav tako na negativni listi kot pri nas.

Katere veščine sporazumevanja mora obvladati zdravnik, ki skuša pomagati moškemu z erektilnimi motnjami?

V naši ambulanti zdravimo samo motnje erekcije, ki imajo organske vzroke, medtem ko motnje, ki imajo psihogene vzroke, zdravi psihiater. Po letih izkušenj lahko rečem, da sam ne razmišljam več o tem, kaj si bo mislil bolnik, ko bom z njim načel pogovor o tej temi. Vedno skušam imeti pred očmi, da bolnik ve, v kakšno ambulanto je prišel in se je verjetno v mislih že pripravil na pogovor. Moja naloga je, da skušam na primeren način vzpostaviti prvi stik in ustvariti vzdušje, v katerem se moški lahko odpre in spregovori o svojih težavah. Prepričan sem, da noben moški, ki pride k meni po pomoč, ne pove prav vsega, vseh podrobnosti iz svojega spolnega življenja oziroma z njim povezanih težav, a saj to niti ni potrebno. Jaz moram vedeti zgolj določene stvari, da lahko določim, ali gre za organski ali za psihogeni vzrok motenj in se nato odločim za ustrezno vrsto zdravljenja. Če ima moški jutranjo ali spontano erekcijo v globokem spanju, motnje erekcije zanesljivo povzročajo psihične težave. Če teh spontanih erekcij v spanju ni, je vzrok organski.

Kako močno erektilna disfunkcija vpliva na kakovost spolnega in partnerskega življenja?

Mislim, da je urejeno in zadovoljivo spolno življenje zelo pomembne del partnerskega bivanja in dokler je moški sposoben za normalen spolni odnos, toliko časa bo v partnerskem odnosu deloval normalno oziroma bolje kot moški, ki ima težave z erekcijo. Seveda težava ni le v doživljanju moškega, ampak je pomembna tudi druga stran, torej ženska. Če ženska ni spolno zadovoljena, jo prevevajo enaka ali vsaj podobna občutenja kot moške, ki ne zmorejo spolnega odnosa. Zato gre pri erektilnih motnjah in njihovem zdravljenju vedno za partnerski odnos in partnersko obravnavo. Vedno imamo pred očmi dva človeka, ki ju zdravimo hkrati, ne samo moškega. Urejeno spolno življenje je brez dvoma zelo pomemben dejavnik, ki močno vpliva na urejeno in zadovoljno življenje dveh ljudi. Če to ni zadovoljivo, se začne to nezadovoljstvo prej ali slej odražati na vseh področjih življenja.

Po vsem, kar ste pravkar povedali, je težko razumljivo, zakaj ta zdravila niso na pozitivni listi.

Moje mnenje je, da bi vsaj določeno število porabljenih škatel lahko krila zavarovalnica. Če bi uredili to težavo in bi večje število moških uporabljalo ta zdravila, bi ti moški posledično imeli boljše spolno življenje in bi se tudi boljše počutili sicer. Nenazadnje po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije zdravje ni odvisno le od dobrega telesnega počutja, temveč tudi od duševnega. Zato bi vsekakor veljalo razmisliti o boljši rešitvi pri predpisovanju in plačevanju zdravil za zdravljenje erektilne disfunkcije.
Prej ste že omenili partnerke ter njihovo vlogo pri motnjah in zdravljenju. Kako pogosto ženske prihajajo s svojimi partnerji v ordinacijo?
Občasno v ambulanto skupaj z moškimi pridejo tudi ženske, vendar to ni praksa. Tega nikoli ne zaviramo, res pa je, da jih tudi ne spodbujamo. To vedno prepuščamo želji posameznega para.

Se po vašem mnenju moški dovolj pogovarjajo med sabo o teh težavah?

Mislim, da so kar odprti. Tako sodim po njihovih odzivih, ko se odločamo za vrsto zdravila. Večina med pogovorom o zdravilih kaj hitro pove, da je njihov prijatelj ali znanec jemal ta in ta zdravila, ki so imela tak in tak učinek. Po tem sklepam, da se moški o svojih težavah pogovarjajo med seboj, vedo za posamezne preparate in so o njihovem učinkovanju tudi dokaj dobro poučeni.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd