Sindrom razdražljivega črevesa

(Foto: Dreamstime)

Črevesje, ki povzroča težave

Dobra prebava je ključna za dobro počutje in zdravje. Če brez težav izločate blato in vas v trebuhu nikoli nadležno ne tišči, se vam to najbrž zdi samoumevno. Kako nadležno utegne biti črevo, ki povzroča nenehne težave, vedo veliko povedati vsi, ki jih mučijo bolečine v trebuhu, zaprtje, driske in večno napenjanje z vetrovi. Opisane težave resda ne ogrožajo zdravja, vsekakor pa povzročajo veliko neprijetnosti, in če ne drugega, zmanjšujejo kakovost življenja.

Zdravniki tovrstne težave povzemajo z izrazom sindrom razdražljivega črevesa, včasih tudi sindrom iritabilnega kolona. Gre za pogosto, kronično motnjo v delovanju črevesa, za katero so značilni kronični in ponavljajoči se znaki, ki smo jih že opisali, pri čemer natančnejše preiskave ne pokažejo nikakršnih sprememb v sluznici debelega črevesa.
 
Psihosomatska motnja
Za nastanek težav naj bi bile krive funkcionalne motnje v gibljivosti prebavne cevi, splošna preobčutljivost gladkega mišičja v prebavilih in preobčutljivost za bolečinske dražljaje. Zdravniki se strinjajo, da igrajo pomembno vlogo pri nastanku tega sindroma tudi duševni dejavniki. Tako so za pojav razdražljivega črevesa dovzetnejši ljudje, ki jih pestijo nevroze, depresivna stanja, čustvena labilnost in tesnobnost. Prav zato sindrom razdražljivega črevesa uvrščajo tudi med psihosomatske motnje. Motnja je zelo pogosta, saj naj bi se pojavljala pri 10 do 25 odstotkih populacije.
 
Zdravljenje je simptomatsko
Za sindrom razdražljivega črevesa ni posebnih zdravil ali oblik zdravljenja. Zdravniki priporočajo simptomatsko zdravljenje, odvisno od znakov, ki se pojavljajo pri posamezniku. Priporočljivo je, da vsi, ki jih muči zaprtje, uživajo hrano z veliko vlakninami, težave pa si lahko lajšajo tudi z uživanjem lanenega semena in semenske ovojnice indijskega trpotca.

Pri driski pomaga dietna prehrana, pri čemer je zlasti pomembno, da ne vsebuje veliko nasičenih maščob. Pri nekaterih ljudeh se lahko pojavlja tako zaprtje kot driska. Za lajšanje bolečin in napenjanja v trebuhu je zelo učinkovito eterično olje poprove mete. Bolečine preverjeno lajšajo tudi janež, kumina, koprc, meta, kamilica in majaron. Piti je treba mlačne napitke.

Vsekakor pa zdravniki vsem, ki jih pestijo tovrstne težave, svetujejo obisk pri psihiatru, zlasti če so težave hude in dolgotrajne. Napisali smo že, da so pogosto psihogenega vzroka in ne tako redko se izkaže, da človek, ki ima nenehne težave nejasnega izvora s prebavili, v resnici trpi za depresijo. V takih primerih je potrebno zdravljenje z antidepresivi, po katerem praviloma izzvenijo tudi težave s prebavo.

Ženske trpijo pogosteje
Sindrom razdražljivega črevesa v približno polovici primerov nastane pred 35. letom starosti, pri približno 40 odstotkih primerov med 35. in 50. letom, v starosti pa je nekoliko redkejši. Zdravniki opažajo, da ženske zaradi te težave trpijo pogosteje kot moški.

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki