Znebite se hemoroidov!

(Foto: Diana Anđelić)

Hemoroidi niso nalezljiva bolezen, ki bi jo preboleli, niti ne ogroža življenja. Vsekakor je hemoroide možno zdraviti, zdravljenje pa je uspešno v vseh fazah razvoja bolezni. Ugledni specialist kolorektalne medicine doc. dr. Pavle Košorok, s katerim smo se pogovarjali o tej nevšečnosti, ki pesti čedalje več ljudi, bolnikom svetuje, naj pravočasno pridejo na pregled, saj je v začetnih fazah zdravljenje preprostejše in manj neprijetno.

Vse več ljudi muči krvavitev na blato oziroma hemoroidi. Ali je že kaj bolj jasno, zakaj nastanejo hemoroidi?
Krvavitev na blato je veliko širši pojem, ki zajema številne bolezni; hemoroidi so samo eden od vzrokov za krvavitev. Vsako krvavitev je treba vzeti resno in že pred zdravljenjem ugotoviti, od kod v resnici krvavi bolnik. Hemoroidi so dejansko nadvse pogosta težava, ki nastane zaradi popuščanja žilnih vozlov v analnem kanalu.To se zgodi pri ljudeh, ki so bodisi družinsko nagnjeni k tej bolezni (podobno kot krčne žile), a tudi v stanjih, ko pride do povečanega pritiska v žilnem spletu zadnjika. Pri ženskah je to nosečnost, hemoroidi pa so pogosti tudi pri ljudeh s kroničnim zaprtjem in vseh, ki imajo neurejeno prebavo zaradi poklica (vozniki, delavci za tekočim trakom, delo s strankami), saj ne morejo na stranišče takoj, ko začutijo dražljaj. Žilni vozli se postopno večajo. Večji ko so, večje so težave.

Ali je možno govoriti o značilnem oziroma potencialnem bolniku, in sicer glede na starost, spol, življenjski slog in delo, ki ga opravlja?
Značilnega bolnika s hemoroidi pravzaprav ni, vendar se pri bolnikih, z oslabljeno žilno steno pojavijo težave, kadar se poveča pritisk v žilnem pletežu. V nosečnosti dojenčkova glavica pritiska na medenično dno in ovira odtok venske krvi, zato se pritisk poveča in žile se razširijo. Po porodu se stanje največkrat popravi. Pri osebah s slabšo žilno steno pa opažamo, da se težave pojavijo in počasi slabšajo. Kot rečeno, zelo pomembno je redno in mehko odvajanje, kajti zastajanje blata in posledično trdo blato povzroči povečan pritisk, saj se mora bolnik napenjati, da izloči takšno trdo blato. Pri tem se povečuje tudi pritisk v žilnem pletežu, ki se razteguje, pojavljajo se vozli, ki začnejo izstopati in krvaveti. Poklici, ki zahtevajo dolgotrajno sedenje, zlasti pa tisti, ki onemogočajo takojšen odhod na stranišče, so najbolj obremenjujoči in pogosto tudi razlog za težave s hemoroidi.

Ali obstaja več vrst hemoroidov? Kakšni so zunanji znaki?
Hemoroidi so lahko bodisi zunanji bodisi notranji. Običajno pomislimo na hemoroide, če bolnik krvavi. Krvavitev pa ima lahko različne vzroke in je navadno znak že razvitih notranjih vozlov. Kadar se notranji vozli močneje povečajo, ima bolnik občutek, da ga ob koncu iztrebljanja še nekaj tišči v zadnjiku. Ta občutek vzbujajo povečani, blazinasti vozli, zato jih želi bolnik iztisniti, v resnici pa izstopijo vozli. Zaradi pritiskanja in okvare sluznice, čemur se pridruži še vnetje, pa prihaja do krvavitev. Vozli pogosto obilno krvavijo, kar bolnika zelo prestraši. Izpadajoči notranji vozli se sprva sami umaknejo v črevo, če pa težave niso zdravljene in se stanje slabša, pride do trajnega izpada.

Povsem drugače je z zunanjimi vozli. Ti redkeje povzročajo težave. Največkrat gre za nenadno, akutno trombozo zunanjih vozlov. Opazimo jo kot bolečo oteklino ob zadnjiku, ki nastane nenadoma in je ni možno potisniti v črevo. Prav pri trombozi zunanjih vozlov je zdravljenje pogosto napačno, pa naj se bolnik zdravi sam ali pride k zdravniku.

Bolniku je nemalokrat nerodno, zato si sam kupi kako mazilo. Podobno utegne ravnati osebni zdravnik: ne da bi pregledal bolnika, mu predpiše zdravilo, to pa je še nevarnejše. Tak vozel nemalokrat po približno tednu dni poči. Takrat bolnik zakrvavi in poišče pomoč pri kirurgu. Če se to zgodi, težave navadno popustijo, po svoje je prišlo do samoozdravitve. Toda veliko bolje je, če bolnik s trombozo zunanjega vozla pride pravočasno na pregled in mu z manjšim kirurškim posegom izpraznijo krvne strdke, kar zelo olajša in pospeši zdravljenje.

Zelo huda težava je tromboza in izpad notranjih vozlov. To je stanje, ki zahteva potrpljenje zdravnika in bolnika. Navadno svetujemo konservativno zdravljenje. Od izkušenega kirurga pa je odvisno, kdaj bo presodil, da z operacijo lahko pomaga takoj. Bolniki nemalokrat menijo, da imajo hemoroide, čeprav imajo le močno izražene kožne gube. Te so redko vzrok težav. Včasih povzročijo neprijetno srbenje zaradi vnetja med gubami.
Članek se nadaljuje »


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki