Zdravniki so potrdili. Z vitaminom D proti virusom in prehladom.

Vitamin D je vključen v številne zapletene biološke procese v našem telesu in ima ključno vlogo prav v imunskem sistemu.
Vitamin D je vključen v številne zapletene biološke procese v našem telesu in ima ključno vlogo prav v imunskem sistemu.

Ali veste, da so epidemiološke raziskave pokazale, da ima le četrtina prebivalstva v krvi normalne koncentracije vitamina D, več kot četrtina pa izrazito pomanjkanje? In zakaj je vitamin D pravzaprav tako pomemben?

Vitamin D je vključen v številne zapletene biološke procese v našem telesu in ima ključno vlogo prav v imunskem sistemu. Spodbuja obrambo pred bakterijami in virusi ter poveča izdelavo beljakovin v imunskih celicah. Prek imunskih celic vpliva na odziv imunskega sistema. Ta pa se s pomočjo vitamina D aktivira, upočasni ali ustavi. Prav to pa je pomembno pri avtoimunskih boleznih in stanjih z oslabljeno imunsko funkcijo.

Torej vsaka izpostavljenost virusom ne pomeni, da bomo zagotovo zboleli za prehladom. Če je naš imunski sistem učinkovit in deluje dobro, se dejansko lahko obranimo pred virusi, ne da bi zboleli. Težave nastopijo takrat, ko je naš imunski sistem oslabljen in v naše telo z lahkoto spusti viruse. Gre namreč za to, da ne zbolimo zaradi virusov, temveč zaradi oslabljenega imunskega sistema.

Vzrokov za oslabljen imunski sistem pa je veliko, najpogostejši dejavniki pa so:
  • uživanje preveč sladkorja,
  • premalo počitka,
  • neučinkovito obvladovanje čustvenih stresov,
  • pomanjkanje vitamina D.

Raziskave so potrdile, da sta prehlad in gripa simptoma, ki se lahko razvijeta zaradi pomanjkanja vitamina D. Ta ima močno protimikrobno delovanje, saj omogoča, da telo proizvede 200 do 300 različnih protimikrobnih peptidov, ki uničujejo bakterije, viruse in glive.


Kje najdemo največ vitamina D?

Največ vitamina D dobimo od sonca, in sicer poleti, ko je sonce najbolj močno in sveti pod posebnim kotom, ko ne vidimo svoje sence. V poletnih mesecih je dovolj, če smo izpostavljeni soncu 20 minut na dan, s tem naše telo sprejme ravno pravšnjo dozo vitamina D. Od oktobra do aprila pa vitamina D s sončenjem ne dobimo dovolj, saj sonce ni dovolj močno. Ravno to je razlog, zakaj v tem času strokovnjaki poudarjajo pomembnost dodatnega vnosa vitamina D.


Kateri vitamin D izbrati?

Pomembno je, da vnesemo dovolj vitamina D. Evropska agencija za varnost hrane določa, da so sprejemljive zgornje meje dnevnega vnosa vitamina D za otroke od rojstva do enega leta starosti 25 µg (1000 IE), od 1. do 10. leta 50 µg (2000 IE), za otroke od 11. leta, nosečnice in doječe matere pa 100 µg (4000 IE).

Oblik je več, najdemo jih v kapsulah, tabletah, tekoči obliki ali liposomih. Njihova uporaba pa je odvisna od osebnih preferenc. Bolj zahtevni uporabniki, na primer tisti, ki imajo težave s požiranjem tablet, izbirajo liposomske oblike. Liposomi omogočajo tudi hitro in bolj učinkovito preskrbo z vitaminom.


Kako deluje liposomalna tehnologija?

Liposomi so mikroskopske maščobne kroglice, ki so zgrajene iz enakih sestavin (fosfolipidov) kot so naše celične membrane. V njih se vgrajujejo različna hranila, ki se lahko v telo absorbirajo na drugačen in bolj učinkovit način kot sama hranila. So nekakšne dostavne oblike hranil, ki se lahko popolnejše asimilirajo v telo.

Ker je molekulska struktura stene liposoma zelo podobna strukturi celične membrane, se liposom in celica dotakneta drug drugega in združita skupaj kot dva milna mehurčka. Vsebina liposomskega mehurčka se izlije v celico in tako sprosti aktivno sestavino iz liposoma neposredno v samo celico.

Nizozemsko podjetje CureSupport tehnologijo uporablja že vrsto let in svojo pozornost usmerja k nenehnemu izboljševanju absorpcije naravnih učinkovin. Podjetje je specializirano za liposomalno tehnologijo, za izdelavo izdelkov pa uporabljajo le visoko kakovostne surovine.

Galerija

Vitamin D je vključen v številne zapletene biološke procese v našem telesu in ima ključno vlogo prav v imunskem sistemu.

Nizozemsko podjetje CureSupport liposomalno tehnologijo uporablja že vrsto let in svojo pozornost usmerja k nenehnemu izboljševanju absorpcije naravnih učinkovin.

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki