Kaj nam sporoča kašelj

(Foto: Shutterstock)

Kašelj je najpomembnejša obramba naših dihal, saj ohranja prehodnost dihalnih poti, denimo tako, da odstrani tujke, ki so tja zašli, vendar gre pogosteje za simptom virusnega ali bakterijskega vnetja grla, požiralnika in pljuč. Kašelj spremlja bolezni srca, astmo in alergije, želodčno kislino, a kašljajo tudi zdravi ljudje, ki so nervozni.

Da bi ugotovili, kaj nam sporoča, moramo biti pozorni na nekaj njegovih značilnosti. Je vedno enako intenziven, ali se stopnjuje, kdaj se najpogosteje pojavi, koliko časa traja? Pomembno je ugotoviti, kaj ga sproži in kaj umiri, veliko nam povedo tudi spremembe, ki ga spremljajo.

Akutni in kronični kašelj

Akutni kašelj, ki traja največ tri tedne, je običajno posledica virusnih in bakterijskih vnetij, veliko redkeje pljučne embolije (zamašitve žile). Kronični kašelj ima številne vzroke, ki pa vsi zahtevajo skrbne in natančne preiskave in ustrezno zdravljenje. Pogosti vzroki kroničnega kašlja so kronični bronhitis (značilen za kadilce), kronična obstruktivna pljučna bolezen, pljučni emfizem, kronično vnetje sinusov, alergije, astma, pešanje srca, rak … Pomembno je tudi, ali je kašelj produktiven, pri katerem presežek bronhijalne sluzi izkašljamo, ali suh.


Ekspektoransi in antitusiki

Zdravila, imenovana ekspektoransi, redčijo sluz, ki postaja manj lepljiva in jo lažje izkašljamo. Neproduktiven, dražeč suh kašelj, ki ga spremlja zvok, podoben laježu, se običajno začne po prebolenem prehladu ali gripi, bolnika pogosto močno izčrpa, saj se pogosto pojavlja ponoči in moti počitek med spanjem. V tem primeru spodbujanje izkašljevanja ne koristi. Antitusiki so zdravila, ki suh kašelj blažijo tako, da umirjajo center za kašelj, ki se nahaja v podaljšku hrbtenjače. Čeprav obe vrsti zdravil lahko kupimo v lekarni brez recepta, nikakor ni priporočljivo njihovo nenadzirano jemanje, še zlasti če ne pomagajo v nekaj dneh. To še posebej velja za otroke in starejše ljudi, pri katerih je nujno čim prej odkriti pravi vzrok kašlja ter ga ustrezno zdraviti.

Ustavite kašelj

Če vas muči dražeč kašelj, zlasti ponoči, imate morda v spalnici preveč suh zrak. Poskrbite za ustrezno vlažnost zraka s posodami, napolnjenimi z vodo, vendar bodite pozorni na njihovo čistočo, saj se na notranji strani teh posod pogosto razmnožijo mikrobi, ki lahko naredijo več škode kot koristi. Za umiritev kašlja smo za vas pripravili še nekaj preizkušenih nasvetov.

Mleko

Če ste med tistimi, ki jim mleko povečuje izločanje sluzi, se mu izognite, vendar toplo mleko z medom mnogim pomaga, da se bolje odkašljajo. Za kašelj je najboljši ajdov med.

Tekočina

Pijte dovolj tekočine, predvsem vode in nesladkanega čaja. To bo pomagalo zdravilom za izkašljevanje, da bolje delujejo, pa tudi tistim, ki jih jemljete proti povišani temperaturi. Odličen je ingverjev čaj. Pripravite ga tako, da naribate žlico svežega ingverja, prelijete z vročo vodo, po petih minutah precedite ter dodajte žlico limoninega soka ter žlico medu. Priporočljivi so tudi kamilični, janežev, lovorjev čaj ter čaj iz limonine trave in materine dušice.

Zdravila

Če jemljete preparate za izkašljevanje, zadnji odmerek vzemite najkasneje dve uri pred spanjem.
Pozor: nikar hkrati ne jemljite zdravil, ki spodbujajo in pospešujejo izločanje bronhijalne sluzi iz dihalnih poti (ekspektoransov) ter zdravil, ki umirjajo suhi kašelj (antitusikov).

Higiena

Ne kašljajte in kihajte v dlan, temveč na zunanjo stran nadlahti, če nimate pri roki papirnatega robčka. Virusi in bakterije z dlani se širijo naprej, takoj ko primete za kljuko ali pipo. Nujna je dobra higiena rok, pomagajo pa lahko tudi antibakterijski geli in vlažilni robčki.

Vzroki kašlja

Dražljaj: kašelj je posledica vzdraženih dihalnih poti, ki jih draži prah, plin ali sluz, ki izteka iz sinusov. Je pogost simptom pri prehladnih boleznih.
Vnetje: vnetje dihalnih organov zaradi okužbe z virusi ali bakterijami. Pogosto gre za manjša vnetja zgornjega dela dihalnega sistema, ko kašelj traja tri do štiri dni. Lahko je sicer tudi znak drugih bolezni, kot so bronhitis, pljučnica, tuberkuloza, rak, bolezni srca, astma. Kašelj lahko povzročijo tudi glivične okužbe.
Alergija: kašljanje je lahko alergična reakcija na pelod, prah, živalsko dlako, pršice, cigaretni dim in druge alergene.
Tujek: pri otrocih in starejših ljudeh moramo pri nenadnem silovitem kašlju pomisliti tudi na možnost, da so vdahnili kak predmet, ki preprečuje pretok zraka.
Stres: nekatere ljudi stres sili v kašelj. Če se kašelj med spanjem umiri, obstaja utemeljen sum, da je psihološko pogojen.
Stranski učinki zdravil: dolgotrajen kašelj je lahko stranski učinek nekaterih zdravil, denimo ACE inhibitorjev, ki se uporabljajo za zdravljenje visokega krvnega tlaka in srčnega popuščanja.


Na kaj morate biti pozorni pri presoji resnosti kašlja


Čas:
zgodaj zjutraj pri kadilcih s kroničnim bronhitisom ter pri astmi; cel dan pri vnetju dihalnih poti.

Spontanost: spontan je pri bronhitisu; siljenje na kašelj pri astmi in nekaterih boleznih srca ter pljučnem edemu.

Konstantnost: vedno enaka moč kašlja pri pljučnici; naraščanje silovitosti kašljanja pri tumorju dihalnih organov.

Intenzivnost: pokašljevanje pri bronhitisu, vnetju nosnih votlin in žrela; izrazito dražeč in eksploziven kašelj pri povečani reaktivnosti bronhijalne sluznice zaradi vnetja; pri akutnem vnetju sapnika.


K zdravniku se odpravite, če opazite:

  • da napade kašljanja spremlja vročina ali mrzlica,
  • če izkašljate rumeno-zelen ali krvav izloček,
  • otečene žleze na vratu ter belo oblogo na mandljih,
  • pospešeno in oteženo dihanje,
  • bolečino pri dihanju in kašljanju, piskanje v pljučih,
  • kašelj, ki se pojavlja med drugo in četrto uro zjutraj,
  • da se kašelj ne začne umirjati po petih dneh.
Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki