Naj vam poletni kašelj ne uniči dopusta

(Foto: Shutterstock)

Naj bo poletje naš najlepši letni čas. Čas, ko se lahko v brezdelju brez skrbi predajamo toploti sončnih žarkov in lepoti modrine morja. Čas, ko zajamemo svež zrak s polnimi pljuči in zadihamo v ritmu s telesom. Razen, če nam tega ne uniči vsiljivec – poletni kašelj. Le ta je lahko suh in dražeč – neproduktiven –ali pa produktiven z izločkom, ki je lahko bel, zeleno-rumene ali rjave barve.

Kdaj se najpogosteje v poletnih mesecih pojavi produktiven kašelj? Izkušnje iz ambulante. V poletnih mesecih so okužbe zgornjih in spodnjih dihal pogosteje povezane z uporabo klimatskih naprav – v avtu, doma, na delovnih mestih. Težave so povezane tudi s pitjem mrzlih ali ledenih pijač. Tudi kopanje v mrzli vodi rek in morja ima lahko svoje posledice. Na dopustu se radi predajamo užitkom večernih in nočnih zabav. V zaprtih prostorih, kot so na primer diskoteke, se druži veliko število ljudi, ki so v neposredno tesnem stiku. Tako se z lahkoto prenašajo virusi in bakterije preko kužnih kapljic, ki jih izdihamo ali izkašljamo.

Najpogostejše okužbe, kjer se v poletnih mesecih lahko pojavi produktiven kašelj, so:
  • vnetja žrela in grla, ki so najpogosteje virusne etiologije. Po navadi se začnejo s suhim in nadaljujejo s produktivnim kašljem;
  • vnetja sinusov pogosto spremlja kašelj zaradi gostega izločka, ki se poceja iz nosu in po žrelu –  zaradi postnazalnega zatekanja izločka;
  • kronični bronhitisi. Tudi te pogosto spremlja izloček;
  • kroničen kašelj pri kadilcih. Kašelj lahko lajšamo z ekspektoransi, vendar je prvi ukrep vedno vzpodbujanje k opustitvi kajenja.
  • okužbe spodnjih dihal – bronhitisi, pljučnice. Vedno je potreben še pregled pri zdravniku, ki naj presodi potrebo o antibiotičnem zdravljenju.

V vseh zgoraj naštetih primerih so na prvem mestu ekspektoransi, s katerimi dosežemo učinek, da se gosta sluz utekočini in lažje izkašlja. S tem pomembno zmanjšamo dovzetnost za dodatno bakterijsko okužbo in potrebo po antibiotikih.

Ob tem je zelo pomembno, da uživamo zadostno količino tekočine, ki pomaga pri redčenju sluzi in olajša izkašljevanje.
Naj bo poletje tako zares naš najlepši letni čas – modro je biti pripravljen na tega nadležnega vsiljivca, ki ne izbira letnih časov.

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki