Aromaterapija: Naravno, preprosto in še lepo diši!

(Foto: Shutterstock)

Ob besedi aromaterapija večina ljudi pomisli na čudovite dišave eteričnih olj, toda certificirana aromaterapevtka Melani Kovač pravi, da je aromaterapija veliko več kot zgolj prijetna opojnost vonjav iz ljubkih stekleničk. Aromaterapija namreč na različne načine vpliva na naše razpoloženje in še več – izdatno lahko pripomore k boljšemu zdravju.

Melani Kovač pravi, da je "aromaterapija veja komplementarne medicine, ki za ohranjanje zdravja in psihofizičnega ravnotežja uporablja eterična olja". Korenine aromaterapije segajo daleč v preteklost – v rabi je bila že pred več kot pet tisoč leti, njena uporaba pa je bila prvič zabeležena okrog leta 3500 pr. n. št. Aromaterapija je bila razširjena v številnih starodavnih kulturah, tudi v starem Egiptu, še zdaj pa jo redno uporabljajo v indijski ajurvedi in tradicionalni kitajski medicini. Sprva se je povezovala z misticizmom, čarovništvom in z religijo, zatem pa se je postopoma razvila v empirično znanost. "Moderno aromaterapijo, kakršno poznamo danes, so definirali v 20. stoletju v Franciji," pove Melani Kovač.

Bogastvo eteričnih olj

Temelj aromaterapije so eterična olja, vendar sogovornica meni, da je "osnovno vodilo aromaterapije holističen pristop", torej obravnava človeka kot celote. Posledično je treba uporabljati naravno pridelane snovi, brez dodajanja topil, stabilizatorjev in dodatkov, saj se le tako ohranijo vse blagodejne lastnosti olj. "Vsako eterično olje je zgodba zase, upala bi si reči, da vsako deluje kot nekakšna celovita osebnost," pravi Melani Kovač. Eterična olja in hidrolate največkrat pridobivajo s parno destilacijo rastline, postopkom, ki ga je v 10. stoletju odkril Perzijec Ibn Sina, znan tudi pod imenom Avicenna. Melani Kovač pravi, da ni mogoče govoriti o kaki skupini rastlin, ki bi bile najbolj uporabne za aromaterapijo, ker pa vse ne vsebujejo eteričnih olj oziroma ne v zadostnih količinah, uporabljajo rastline in tiste njihove dele, v katerih je dovolj eteričnega olja, da ga je mogoče destilirati. Najkakovostnejša olja prihajajo z Madagaskarja, iz Avstralije in Francije.


Širok spekter uporabe

"Uporaba aromaterapije je zelo široka," pravi Melani Kovač, "denimo za čiščenje ter razkuževanje zraka in prostorov, odganjanje žuželk, preprečevanje okužb in prehladov. Primerna je za nego telesa in obraza, izdelavo krem, parfumov in drugih negovalnih pripravkov, možno pa jo je uporabiti tudi pri živalih, vendar moramo biti previdni, saj so občutljivejše na močne vonje." Aromaterapija pomaga pri raznovrstnih kliničnih in psihičnih težavah: za spodbujanje nekaterih psihofizičnih stanj, kot so zbranost, zadovoljstvo, dobra komunikacija in prijetno vzdušje, pa tudi kot pomoč pri težavah, kot so strah, občutek krivde, nespečnost in številne druge.

"Ker ima aromaterapija tako širok spekter delovanja, je težko reči, za kaj je najučinkovitejša. Zadnje čase me vse bolj preseneča njeno močno delovanje na duševnost in razpoloženje. Osebno mi je v nenadomestljivo pomoč pri išiasu, zjutraj pa za psihofizično aktivacijo in dvig krvnega tlaka – namesto kave," pove Melani Kovač, ki meni, da lahko aromaterapijo uporabljamo prav vsak dan: "V mojem nahrbtniku so vedno vsaj tri eterična olja in hidrolat sivke." Aromaterapija pa lahko postane celo življenjski slog.


Raznoliko delovanje

Učinki eteričnih olj so različni, kar pomeni, da lahko isto mešanico uporabimo za različne namene. Melani Kovač kot primer navaja mešanico eteričnih olj geranije in citronele, ki ju trenutno uporablja za odganjanje komarjev. "Ta repelenta sem izbrala namenoma, saj obenem prispevata k boljšemu spancu. To mešanico pa bi lahko uporabila tudi za znižanje krvnega tlaka ali kot pomoč pri mišičnih bolečinah." Spekter uporabe in vplivov eteričnih olj je tako širok zaradi njihove zapletene kemijske sestave, saj jih je velika večina sestavljenih iz nekaj sto kemijskih komponent, kot so estri, alkoholi, terpeni in še kaj. "To je tudi razlog, zakaj lahko eno olje pomaga pri različnih boleznih in neravnovesjih," razlaga Melani Kovač.

Eterična olja je mogoče kombinirati z marsičim, najpogosteje z osnovnimi olji, hidrolati, rastlinskimi masli, s kisom in z glino. Kombinirajo jih tudi z živili, kot so med, jogurt, oves in sadje – najpogosteje kot sestavni del mask za obraz.

Varna, vendar pa je potrebno znanje

Aromaterapijo je mogoče uporabljati samostojno ali v kombinaciji s kako drugo obliko terapije. Pazljivost je potrebna pri homeopatskem zdravljenju, saj utegne biti učinek kontradiktoren, zaradi česar se je treba pred uporabo aromaterapije posvetovati s homeopatom. Aromaterapija je sicer varna, "ker pa gre za uporabo zelo koncentriranih snovi, kar eterična olja vsekakor so, je potrebnega dovolj znanja o delovanju vsakega olja posebej, vedeti pa moramo tudi, kako deluje v sinergiji z drugimi eteričnimi olji".

Različni pristopi

Kako poteka obisk pri aromaterapevtu, je odvisno od aromaterapevta in od šole, ki ji pripada – francoske ali angleške. V francoski šoli je treba najprej opraviti šolanje za zdravnika klasične medicine, čemur sledijo tri leta specializacije za aromaterapevta, v angleški pa aromaterapija pomeni klinično uporabo eteričnih olj v kombinaciji s telesno terapijo, pri čemer gre največkrat za masažo ali inhalacije. "Prav zaradi različnih pristopov je lahko obisk aromaterapevta videti kot obisk pri zdravniku, ki vam po pregledu predpiše terapijo ali eterično olje na recept. Pogosteje pa obisk poteka, kot če bi šli k maserju, le da se pred terapijo temeljito pogovorite o svojih težavah, čemur sledi terapevtska masaža z eteričnimi olji, izbranimi posebej za vas, ali pa izdelava pripravka, namenjenega za vaše težave," pove Melani Kovač.

Terapija z aromaterapijo je torej odvisna od aromaterapevta, a tudi od težave, zaradi česar lahko poteka zelo različno. "Imela sem klientko, ki je imela dvajset let težave z mastno kožo. Izdelala sem ji tonik in olje za obraz, in že po petih dneh mi je sporočila, da se je njeno stanje izboljšalo, kar je zelo hitro – tega še sama nisem pričakovala," razlaga Melani Kovač. "Nekoč sem prijateljici s pljučnimi težavami posodila eterično olje rožmarina, da ga je uporabljala v parnih inhalacijah. Čez nekaj dni mi ga je vrnila – bila je povsem prerojena." Včasih pa eterična olja ne morejo za vedno odpraviti bolečine: " Spomnim se klientke z revmatičnimi bolečinami, za katero sem izdelala kremo, ki takoj ublaži ali vsaj začasno odpravi bolečine, vendar analgetično delovanje eteričnih olj po nekaj urah popusti."

Slovenija še terra incognita

Aromaterapija je zelo razvita v Avstraliji, Angliji, Franciji, Rusiji, ZDA, Kanadi in na Japonskem, na Kitajskem in v Indiji pa je del tamkajšnje tradicionalne medicine. Kako pa je v Sloveniji? "Ko sem leta 2009 začela prirejati aromadelavnice, je bila aromaterapija zelo slabo razvita. V zadnjih letih se položaj izboljšuje, več je trgovin in tudi ponudnikov delavnic, vendar menim, da je to področje še vedno slabo razvito," ugotavlja Melani Kovač, ki dodaja, da "pri nas žal še vedno ne obstaja šola aromaterapije, ki bi jo priznalo tudi ministrstvo za zdravje".


Ni samo nekaj, kar lepo diši!

Dokazov o koristnem vplivu aromaterapije na zdravje ne manjka, vendar Melani Kovač pravi, da večina zdravnikov ob omembi aromaterapije zamahne z roko. "Toda z veseljem lahko povem, da je vse več – četudi jih je še vedno malo – zdravnikov na Hrvaškem, ki se dodatno izobražujejo za aromaterapevte, v Franciji pa aromaterapija velja za vejo uradne medicine." Čeprav eteričnih olj ne smemo uživati (razen če jih predpiše zdravnik), kar Melani Kovač zaradi moči snovi vidi kot nekaj pozitivnega, eterična olja v ogromnih količinah uporabljajo v živilski in kozmetični industriji ter farmaciji. "Najpogostejša zmotna prepričanja so, da je aromaterapija ezoterika, samo nekaj, kar lepo diši. Toda aromaterapija ima dolgo zgodovino, v zvezi z njo pa je bilo opravljenih že veliko znanstvenih raziskav s področja kemije, biologije in psihiatrije. Z aromaterapijo je mogoče veliko doseči. Naravno je, preprosto in še lepo diši. Je lahko kaj še lepše?"

Viva predstavlja
Melani Kovač je certificirana aromaterapevtka, ki je angleški tip šole aromaterapije končala na Aroma akademiji v Zagrebu. Kot terapevtka je svoje znanje poglobila z "raindrop" tehniko ter različnimi metodami masaže, kot so klasična masaža, intuitivna masaža in refleksoterapija. Svoje znanje z veseljem deli preko člankov, predavanj, delavnic, svetovanj ali televizijskih oddaj. Organizira tudi delavnice in specializirana predavanja za podjetja, šole in različne organizacije. Napisala je tudi dve knjigi, leta 2011 A quick guide to essential oils, pred kratkim pa tudi svojo prvo interaktivno knjigo (iBook) Essential oils of India.