Cvetje in ljubezen

(Foto: Shuttersstock)

Cvetje je vir neizčrpne simbolike, na katero se navezujejo številni miti, pravljice, pesmi, šege in navade. Gotovo ste že trgali lističe marjetice in jo spraševali »ljubi, ne ljubi?«. S posebno govorico cvetja, ki so jo ljudje poznali že v 19. stoletju, se lahko sporazumevamo brez pravih besed in si sporočamo, kaj čutimo. Živahne barve in bogati vonji izražajo močna in strastna čustva, nežne barve in blagi vonji izpovedujejo nežnejše misli. Tudi vraževerje ima svoje zakonitosti.

Ste vedeli, da imajo rože čudežno moč? Da osvajajo ljubljeno osebo, umirjajo sprte prijatelje, vplivajo na kariero, skrbijo za zakonsko sožitje, prinašajo zdravje in celo omogočajo pogled v prihodnost?!

Vrtnica je simbol neomajne in večne ljubezni, ki vnaša v življenje mir, varnost in srečo. En sam rdeč cvet govori o strastnem odnosu in sporoča »ljubim te«, šopek pa izraža spoštovanje in željo po slogi. Temnejši odtenki imajo še globlji pomen, medtem ko rožnati simbolizirajo milino in nežnost. Bela vrtnica je simbol zaupanja, nedolžnosti, ponižnosti in čistosti, oranžna zaznamuje navdušenje in hrepenenje, rumena pa veselje in zadovoljstvo. Ponekod vrtnice še zdaj uporabljajo za zdravljenje, meditacijo in ljubezensko prerokovanje. Čaj iz vrtničnih popkov, ki ga pijemo pred spanjem, naj bi prinašal preroške sanje in pregnal glavobol. Cvetni lističi, ki jih raztrosimo po hiši ali jih dodamo mešanicam za srečo, umirjajo osebne in družinske napetosti.

Nagelj je cvet sprave, ki simbolizira najtesnejše prijateljstvo, spoštovanje in spoznanje globine čustev. Rdeč nagelj je cvet ljubezni. Če ga podarite ljubljeni osebi, jo s tem zavarujete pred »hudobijami tega sveta«, s šopkom nageljnov pa pomagate prijatelju, ki okreva po bolezni. Če sumite v ljubljeno osebo, postavite na mizo vazo s sedmimi belimi nageljni, če jo želite osvojiti, pa ji namenite sedem rdečih.

Ciklama »poravna vse račune« in zgladi nesporazume v medsebojnih odnosih. Stare vraže pravijo, da tam, kjer raste ciklama, zlo nima moči. Ta cvet iskrenosti, naklonjenosti, zaščite in sreče blaži bolečine žalostnega srca, njene moči pa so povezane tudi s plodnostjo. V spalnici naj bi varovala spečega in zbujala strasti.
Orhideja je cvet uspešnih ljudi. Kot simbol finančnega napredka jo podarite sebi ali komu drugemu za uspeh v karieri.

Azaleja je že od nekdaj »zadolžena« za slogo v zakonu. S svojo močjo naj bi vplivala na mesebojne simpatije ter skrbela za razumevanje, požrtvovalnost in pripravljenost na kompromise v partnerskih odnosih.
Begonija pomaga pri okrevanju in prinaša krepko zdravje starejšim. Iz te simbolike izhaja prepričanje, da obdarjeni osebi podaljša življenje.

Perunika ali iris je cvet, s katerim sporočamo dobre novice. Kot simbol novosti, ki jih obdarjeni že dolgo pričakuje, »uresničuje« najgloblje želje srca in prinaša srečo, izpolnitev želja pa prinaša tudi tistemu, ki jo izroči. Vraže pravijo, da perunikin prah privablja ljubezen, medtem ko jo korenine ohranjajo. V preteklosti so ljudje korenino obesili na vrvico in jo uporabljali kot nihalo, s katerim so iskali odgovore na svoja vprašanja.
Članek se nadaljuje »


Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki