Vnetje mehurja lahko pozdravimo z veliko tekočine

 • N.P.
 • sreda, 08. avgust 2012

Če pozabimo preobleči mokre kopalke, nas lahko pozneje preseneti pekoč občutek pri mokrenju in bolj pogosto tiščanje na vodo.
Če pozabimo preobleči mokre kopalke, nas lahko pozneje preseneti pekoč občutek pri mokrenju in bolj pogosto tiščanje na vodo. (Foto: Shuterstock)

Naravne metode zdravljenja mehurja

Ko se v vročih poletnih dneh hladimo v hladni vodi morja, jezera ali kakšnega potočka, in potem pozabimo preobleči mokre kopalke, nas lahko pozneje preseneti pekoč občutek pri mokrenju in bolj pogosto tiščanje na vodo. Vnetje mehurja je zelo pogosto pri ženskah, vsaka druga ga ima vsaj enkrat v življenju. Če se te neprijetne nadloge pravočasno lotimo, jo lahko hitro pozdravimo.

Blage okužbe lahko pozdravimo že doma, s preprostimi domačimi zdravili. Sicer pa je prvo navodilo pri zdravljenju vnetja mehurja, da pijemo veliko tekočine, npr. čajev, ki imajo diuretični ali protivnetni učinek, ne smemo pa piti alkohola, kave, pravega čaja, čokoladnega mleka, gaziranih pijač ali sokov iz agrumov. 

Brusnice

V Ameriki so domačini za zdravljenje okužb mehurja in drugih okužb sečil stoletja uporabljali zdrobljene brusnice. To so potrdile tudi znanstvene študije. Brusnice premagujejo okužbe sečil, saj vsebujejo veliko hipurne kisline, ki zavira rast bakterije E. coli, ene izmed najpogostejših povzročiteljic vnetja, in preprečuje, da bi se bakterije prilepile na sluznico mehurja. Pri vnetju si tako pripravite brusnični sok in ga vsak dan spijte od 3 in pol decilitra do pol litra. Dobro delujejo tudi kapsule, ki jih dobimo v lekarni. Seveda upoštevajte priložena navodila …

Zdravilni čaji za zaviranje vnetja

Čaj iz gornika
Gornik je poznan že kot ljudsko protivnetno in diuretično zdravilo, gotovo pa je še danes eno izmed najpogosteje uporabljenih zelišč proti vnetju. Čaj iz gornika, ki deluje protibakterijsko in protivnetno, dobite tudi v lekarni.
 • Potrebujete: eno čajno žličko gornikovih listov (2,5 g).
 • Priprava: gornikove liste prelijte s skodelico vrele vode, pustite stati 15 minut, nato čaj precedite. Če imate občutljiv želodec, liste prelijte s hladno vodo in ob pogostem mešanju pustite stati nekaj ur, nato čaj precedite. Pijte po eno skodelico sveže pripravljenega čaja 3- do 4-krat dnevno.
Lahko pa poskusite tudi z drugačno mešanico
 • Potrebujete: 20 g listov gornika (uva ursi), 20 g košeničice, 15 g preslice, 10 g brezovih listov.
 • Priprava: 3 jedilne žlice mešanice poparite z litrom vroče vode in pustite stati deset minut, nato precedite. Trikrat na dan popijte skodelico toplega čaja.

Zdravilni čaji za  spodbujanje izločanja seča

Koprivin čaj
 • Potrebujete: dve čajni žlički posušenih koprivinih listov (uporabite rumeno ali belo mrtvo koprivo).
 • Priprava: liste koprive, ki ima protivnetne lastnosti, kuhajte pet minut v 250 ml vode, nato precedite. Čaj pijte zjutraj in zvečer.
Čaj iz luštreka
 • Potrebujete: 2 čajni žlički razrezane korenine.
 • Priprava: luštrek prelijte z 250 ml hladne vode, zavrite in precedite. Vsak dan popijte dve skodelici čaja. Čaju lahko dodate tudi fižolove lupine, da bo deloval še bolj diuretično.
Čaj iz koruznih laskov
To je odlično odvajalno sredstvo. Koruzne laske moramo posušiti v senci, nabrati pa med junijem in avgustom, torej v času cvetenja koruze.
 • Potrebujete: zvrhano čajno žličko koruznih laskov.
 • Priprava: laske poparite z 250 ml vroče vode. Kratek čas namakajte in ne sladkajte. 

Ali ste vedeli …

… da naj bi imele ženske vnetje mehurja pogosteje kot moški, ker je naša sečnica (kjer seč odteka iz mehurja) krajša od moške: dolga je le tri centimetre. Ustje sečnice pa leži tudi blizu nožnice in danke, kar bakterijam olajša dostop v sečila. Zato vedno pazite za higieno. Po odvajanju blata se brišite od spredaj nazaj.
… da lahko ženske okužbo prenesemo tudi zaradi spolnih odnosov, pri katerih se bakterije potisnejo skozi sečnico v mehur. Pogostejša vnetja naj bi imele tudi ženske, ki uporabljajo diafragmo. Zato pred spolnim odnosom in po njem izpraznite mehur.
… da so za vnetje občutljivejše tudi nosečnice.

Vivin namig

Težave si lahko lajšate tudi s toploto, tako da si ogrejete predel mehurja. Uporabite lahko infrardečo lučko, vrečko s senenim drobirjem (ki jo dobite v lekarni) ali vroč krompir v oblicah. Če pekoča bolečina traja dlje kot en dan, potem ko ste se že skušali pozdraviti sami, pojdite k zdravniku; enako velja, če boleče mokrenje spremljajo še drugi simptomi (bruhanje, vročina, krvav urin, bolečina v križu ali trebuhu …).

PREBERITE ŠE:
Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki