Haitski vudu

(Foto: Jupiterimages)

Magična moč predmetov

Haitski vudu (vodou, voodoo) izhaja iz afriške religije vodun, ki naj bi bila, tako trdijo antropologi, stara od šest do deset tisoč let. Beseda vudu je slaba izpeljanka besede vodun, ki v afriškem jeziku fon pomeni bog ali duh.

Haitski vudu se je rodil v 17. stoletju, ko so Afričani, ki so jih iz Zahodne Afrike pripeljali kot sužnje, s seboj prinesli tudi svojo religiozno tradicijo.

  • Da je religija preživela, se je morala spojiti s prvinami drugih ver in tradicij:
  • največji vpliv je imela katoliška vera, po kateri je vudu prevzel obred molitve in podobe svetnikov,
  • tradicija ameriških Indijancev Taino, ki so prvotno naseljevali otok Haiti, se kaže v glasbilih, plesu, oblačenju in zdravilstvu,
  • v vuduju zasledimo prvine evropskega misticizma. Knjigo čarovniških urokov, ki je bila v Evropi znana kot grimoire, v vuduju uporabljajo kot magični priročnik,
  • kozmični simbol veve, ki ga pripadniki rišejo med obredom, izvira iz afriške države Kongo.

Trgovina z verskimi pripomočki

Če izstopite na brooklynski podzemni postaji Nostrand Avenue, se znajdete na območju, ki je srce karibske kulture v New Yorku. Tam ni čutiti nobene napetosti Manhattna; po ulicah se razlegajo udarci bobnov, iz restavracij diši po kokosu in pečenih bananah. Značilnost tega predela so trgovine z verskimi pripomočki, imenovane botanica. Sama sem večkrat zašla v skrivnostno trgovino z imenom Botanica Mama Joy (njena lastnica je bila Mambo Joy, vudujska svečenica, ki je imela v kletnih prostorih pod trgovino svoj tempelj). Vsakič, ko sem vstopila v trgovino, se je pred menoj odprl svet, poln najrazličnejših podob, ostrih vonjav in ponavljajočih se ritmov. Na policah so bile zložene knjige z duhovno tematiko, mila najrazličnejših barv, kolonjske vode, parfumi, kadila, sveče, očiščevalne zeliščne kopeli, celo čistilo za pomivanje tal (z napisom "znebite se negativnih energij"). Najbolj so me prevzeli kipci in podobe, ki so nagovarjali s svojo živo simboliko.

Magična moč predmetov

Religija vudu temelji na animističnem dojemanju sveta, zato so predmeti svéti in premorejo magično moč. Namen predmetov, ki jih uporabljajo pri obredih, je razveseliti duhove in spodbuditi vsa čutila verujočih – sluh, vid, vonj, okus, dotik − da bi se odprli za božansko.

Duhovi lwa

Pripadniki vuduja verjamejo v enega boga, ki se imenuje Bon Dieu (dobri bog). Vendar največ pozornosti namenjajo mogočnim družinskim duhovom lwa. Lwa so most med božanskim in človeškim; tudi oni so bili nekoč živa bitja, ki so zdaj umrli, zato posedujejo modrost in znanje, s katerima nam lahko pomagajo. Obstaja na stotine duhov lwa, vsak izmed njih ima svoje vrline in slabosti, pa svoje najljubše predmete, ki jih verniki zanje postavijo na oltar.

Obred

Okrašen oltar, darovi, žrtvovanje živali, bobnanje, ples in mize, bogato obložene s hrano, so značilne za vsak vudujski obred. Lwa se polasti telesa posameznika, ki pade v trans, ter skozi njegova usta odgovarja na vprašanja navzočih in deli nasvete.

Civiliziranemu človeku, ki se tako trdno oklepa svojega ega in se boji, da bi izgubil nadzor nad seboj, se zdi opazovanje telesa, ki se kot kača zvija na tleh, bodisi igra bodisi norost. Toda vernik ne igra, ampak sam postane duh; če te obsede Ezili Freda, boginja lepote in ljubezni, se ti svet prikaže kot lep. Če se predaš Ogounu, ki je bojevnik, bo ves svet postal bojišče. Spoznavati začenjaš, da je tvoje videnje sveta zgolj tvoja različica stvarnosti. Posameznik med srečanjem s predniki najde svojo osebno zgodovino in doživi duhovno preobrazbo. Namen vuduja je poiskati svoje bistvo, avtentičnost, in sprejeti to, kar si.

Kdo so vudujski svečeniki?

Da bi postal houngan ali mambo, te mora duh najprej izbrati. Sledita posvetitev in učenje ezoteričnih veščin. O poteku posvetitve ni znanega veliko, saj mora tisti, ki gre skoznjo, obljubiti, da ne bo izdal poteka obreda. Menda gre za zelo težko preizkušnjo; kak teden preživiš zaprt v temno sobo, ne moreš se niti umiti. Ljudje obiščejo svečenike, kadar potrebujejo zdravljenje, duhovno očiščenje, napoved prihodnosti ali pravni nasvet. Mambo ali houngan jih navadno prosi za denarni prispevek, saj prejema denar izključno od vernikov. Tempelj ni samo prostor za obrede, temveč služi tudi druženju. Medtem ko na Haitiju obrede največkrat izvajajo na prostem, so templji v velikih mestih skriti v neprezračenih in tesnih kleteh stanovanj.

Strah in hollywoodska propaganda

Čeprav ima haitski vudu izredno dolgo tradicijo, je ena od najmanj razumljenih religij na svetu. Prvi so vudu preganjali francoski lastniki sužnjev, ki so med kolonizacijo otoka v 18. stoletju ugotovili, da utegne močna vera domačinov ogroziti njihovo prevlado (vudu je igral pomembno vlogo pri uporu proti suženjstvu). Religijo so prepovedali z zakonom, vudujske svečenike pa zapirali in pobijali. Tudi Američani, ki so med letoma 1915 in 1934 kolonizirali otok, so preganjali to "demonično" religijo. V tem obdobju je nastalo kar nekaj hollywoodskih filmov o zombijih, prebodenih vudu lutkah in krvavih ritualnih umorih, ki so vudu predstavili kot črno magijo, prebivalce Haitija pa kot okrutne primitivce. Oglejmo si, zakaj ti miti ne držijo.

Zombiji

Vudujski svečenik spoštuje in ljubi naravo. Njeno moč uporabi za zdravljenje. Toda tako kot v vsaki religiji obstajajo tudi takšni, ki zlorabijo svojo moč. Bokor se imenujejo zli vudujski čarovniki, ki se ukvarjajo s črno magijo in so s svojim čarobnim napitkom zakrivili nastanek zombijev. Kdor spije takšen napitek, je videti mrtev in ga pokopljejo. Čez nekaj dni se bokor vrne k svojemu mrliču in mu naloži neko opravilo. "Mrlič" je živ, vendar nima nadzora nad svojimi dejanji, zato sledi bokorjevim ukazom.

Očitno niti prebivalci Haitija ne vedo natanko, za kaj gre. "V moji državi ni treba, da te ustrelijo, da umreš. Nadte pošljejo duhove. Ko nekdo umre, gre tisti, ki ga je ponoči ubil, zvečer na pokopališče, da bi duh delal zanj. Pri nas ni noben čudež, če srečaš nekoga, ki je že umrl," pove Ron, ki zdaj živi v New Yorku, in doda, da so tudi njega že večkrat poskušali tako ubiti.

Vudujske lutke

Vudujske lutke so hollywoodski fetiš in izražajo strah Zahoda pred avtentičnim, primitivnim, naravnim. Kakšen freudovski psihoanalitik bi utegnil reči, da so objekt fantazije o moči in nadvladi. Haitski vudu ne uporablja lutk za izvajanje urokov nad posamezno osebo. Takšno lutko so poznale evropske srednjeveške čarovniške tradicije. Lutko za te namene še zdaj uporabljajo v ljudski magiji hudu (hoodoo), ki je razširjena med črnskim prebivalstvom Louisiane, vendar ni znano, od kod je prišla.

Kure z zavitimi vratovi

Res je, pri vudujskih obredih ubijajo živali, največkrat kure ali koze, in z njihovo krvjo poškropijo oltar. Toda te živali navadno doživijo bolj humano in hitrejšo smrt kot večina piščancev, ki pristanejo na naših krožnikih. Poleg tega je v tako revni državi, kot je Haiti, pomembno, da se vaščani vsaj pred molitvijo dodobra najedo.

Mama Joy na begu

Nikoli nisem srečala Mame Joy, svečenice in lastnice trgovine Botanica Mama Joy. Nekega dne sem trgovino našla zaprto. Od sosedov sem izvedela, da so Mamo Joy po več letih delovanja pregnali njeni lastni verniki, saj so spoznali, da jih je pošteno prevarala. Z njihovim denarjem si je namreč kupila več hiš v Brooklynu in na Haitiju. Menda je zdaj odprla tempelj v New Orleansu.

Boben: brez bobnanja ni vuduja. Boben nagovarja z božanskim glasom.
Drapo: zastave, ki jih pred začetkom obreda obesijo na stene, da bi z njimi pozdravili duhove. Vsaka zastava je narejena po meri posameznega duha.
Punčke iz cunj: služijo kot posredniki in ponesejo sporočilo v svet duhov; pustijo jih na pokopališču ali na križišču. Pogosto jim pripnejo sporočilo v skrivnem jeziku.
Kongo paket: zbirka magičnih sestavin − listi, zelišča, zemlja − ki so zavite v blago ter okrašene s trakovi in peresi. Uporabljajo ga pri obredih, prinaša pa srečo in zdravje.
Ogledalo: pomeni drugo stran stvarnosti, svet duhov lwa.

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki