Mudre - energija v dlaneh

(Foto: Jupiterimages)

Dragoceni dar duše

Verjetno ste se že kdaj zazrli v svoje dlani ter v njih začutili nevidno moč in bogastvo. Dokler so mlade in gibke, je v njih ustvarjalna moč duše, ki jo lahko izkoristimo in oblikujemo, ustvarjamo novo in dobro – svojo prihodnost. Ko se postarajo, je vanje vtisnjeno vse naše življenje, vsa naša dejanja. Roke so dragoceni dar, ki nam ga je podarila duša, za ustvarjanje dobrega in lepega. V rokah je velika moč, zato so gibi rok zelo pomenljivi. Z njimi lahko v malem ustvarimo energijski vzorec, za katerega želimo, da se uresniči v našem življenju. To so mudre – simbolični in energijski položaji rok, ki v naši zavesti prebujajo določene kvalitete in lastnosti.

Mudre poznajo vse duhovne tradicije kot položaje rok ali vsega telesa. Na primer: molilna drža rok s sklenjenimi rokami ali stari način pozdravljanja, pri katerem je človek pokazal odprto dlan. Na določen način prepleteni prsti ali položaji rok ustvarjajo posamezne energijske povezave. Te povezave, če jih redno uporabljamo, prebujajo posamezne dobre lastnosti in kvalitete v človeku, zlasti če so podkrepljene z afirmacijami in vizualizacijami. Z mudrami želimo z držo rok in telesa, z miselno naravnavo in s sliko v srcu poudariti v sebi lastnost, ki je že tam. Vse dobro je že v nas, to moramo samo podpreti, vedno znova. Pogosto delamo prav nasprotno; z negativnimi naravnavami in negativnimi gestami potiskamo svoje dobre lastnosti v ozadje, dokler jih skoraj povsem ne izrinemo iz življenja. Naredimo nasprotno, namenimo jim moč in prednost. In opazujmo, kaj se bo dogajalo v našem življenju.

Mudra je majhen obred. Obred je lahko prazen, lahko je samo zunanja lupina in postavljanje, lahko pa je poln, če ga spremlja ustrezna vsebina. Vsebina mudre je to, kar naj bi pri tem izžarevala srce in razum. Pravo mudro naredimo v srcu in razumu, roke pa to samo potrdijo na telesni in energijski ravni. Temu pravimo notranja mudra. Notranja mudra je pomembnejša kot zunanja mudra ali položaj rok.

Bolje je, če mudro izvajamo kratek čas, a takrat ponotranjeno, z vsem svojim bitjem, kot rutinirano in površno. Tudi ni treba, da so mudre zapletene. Lahko so preproste. Koristneje bo, če v preprostih mudrah odkrijemo globino. Sčasoma uporabljamo mudro tudi čez dan, ko potrebujemo posamezne kvalitete. Naredimo jo za minuto ali dve. Toliko, da v sebi začutimo odmev afirmacije, ki jo spremlja.

Mudra za notranjo harmonijo
(iz knjige Pomlad duše)
Notranje sozvočje ohranja zdravje, ohranja energijo, ohranja zavedanje. Nebo je široko in mirno, zemlja je prostrana in stabilna. V ribniku majhnega človeka divja nevihta … Skaljena voda ne zrcali okolice, ni več uporabna za pitje, ogroža varnost ljudi. Ko se pomiri s seboj in ni več v prepiru znotraj sebe, se vrne v sozvočje. Gladina je mirna, voda zdrava in življenje se vrne. Notranja harmonija prinaša srečo človeku in svetu.

Opis
Prste prepletemo v molilno držo, le sredinca sta sprožena navpično navzgor. Med dlanmi je prostor v velikosti teniške žogice. Mudro držimo v višini sončnega pleteža. Položaj držimo nekaj minut in smo pozorni na konici sredincev, ki simbolizira točko višje pozornosti. Opazujemo dihanje v predelu sončnega pleteža. Med dlanmi vizualiziramo kroglo modre svetlobe, ki hladilno sije v trebušni predel in pomirja čustva.

Simbolika
To je mudra, posvečena božanstvu notranje harmonije. 

Afirmacija
Pomirite se, moja čustva.
Mir vas zdaj prežema.
Vse je mir in harmonija.

Učinek
Krepi impulz diha v sončnem pletežu in uravnoveša energije na tem območju. Vaja je koristna za organe v trebušni votlini.

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki