Kolonohidroterapija črevesa

(Foto: Dreamstime)

Za boljše počutje in vitalnost

Vrsta in kakovost hrane, ki jo uživamo in iz nje gradimo telo, je življenjskega pomena v vsakem obdobju življenja. Kakovostna prehrana obnavlja ter pomlajuje celice in tkiva. Vpliva tudi na procese izločanja, s katerimi se odpadne snovi izločajo iz telesa. Z dobro prehrano torej preprečimo gnitje, trohnenje in vretje v črevesju, ki onemogočajo dobro počutje in sijoče zdravje.Izločanje neprebavljene hrane in drugih odpadnih snovi je enako pomembno kot pravilna prehrana in vsrkavanje hranilnih snovi. Običajno se ne zavedamo, da neučinkovito izločanje odpadkov iz telesa povzroča močno vrenje in gnitje v debelem črevesu. Če to prezremo in ne ukrepamo, lahko pride do hudih zdravstvenih težav in celo smrti. Če uživamo klasično "meščansko" hrano, ki jo neštete oblike predelave dramatično razvrednotijo, debelo črevo ne more uspešno opravljati svoje naloge, četudi ima človek stolico od dva- do trikrat na dan.

Stanje črevesa pomembno prispeva k temu, da bo več kot 50 odstotkov prebivalcev zahodnega sveta kmalu imelo težave s srcem, več kot 33 odstotkov pa jih bo pred smrtjo dobilo raka (Vital Statistics). Raka ne povzročajo samo maščobe, temveč tudi visoko beljakovinska hrana - vse vrste mesa, perutnina, ribe inmeso drugih živali. Beljakovine odvajajo (izčrpavajo) elektrolite in silijo žolč, da se zakisa.

Težave s črevesjem so povezane s konstipacijo (zaprtje). Zaprtje je posledica slabe prehrane. Zaradi čezmernega uživanja soli sluznične obloge kristalizirajo, postanejo trde in krhke. V tej obliki jih je zelo težko odstraniti.

Kaj vse je lahko v vašem črevesju

Dr. Bernard Jensen (Tissue Cleansing Through Bovel Management) ugotavlja: "Obilne sluzaste plasti v črevesu se zgostijo in odebelijo ter začnejo gniti. Krvne kapilare v črevesu pobirajo strupe in škodljive snovi, ki prodirajo skozi črevesne stene. Tako vsa tkiva in organi v telesu sprejmejo toksične snovi. Tu se začne prava avtointoksikacija (samozastrupitev) organizma."

Tudi dr. Robert Gray je opisal te sluzaste obloge, ko je govoril o zaprtju v povezavi s starimi, strjenimi odpadki (fekalijami), ki se prilepijo na stene črevesja in jih nikakor ni mogoče izločiti z normalno stolico. Poudaril je, da te odpadne snovi lahko postanejo lepljive in klejaste; tedaj se plast za plastjo lepijo na črevesne stene. Ko se lepljive fekalije nakopičijo v črevesu, se pogosto preoblikujejo v čvrste, kot guma črne snovi. Sčasoma se stare fekalne gmote nakopičijo v žepkih ter obložijo celotno dolžino debelega in tudi tankega črevesa. Jasno je, da se s stolico ne morejo izločiti; potrebni so posebni postopki, ki omogočijo, da lepljive gmote odstopijo od črevesa.Dr. Gray je razložil, da se paraziti (zajedavci) najraje zaredijo v starih oblogah na stenah črevesnega trakta. Prepričan je, da brez sluzastih oblog črevesni zajedavci (gliste, trakulje) nimajo trdne opore v
telesu; če želimo odstraniti parazite, je nujno potrebno odstraniti te "sluzaste snovi". Od tega je odvisna tudi absorpcija (vsrkavanje) hranljivih snovi.

Kaj je kolonhidroterapija črevesja

Kolonik temeljito očisti vse črevo; je način razstrupljanja prebavnega trakta. Dr. Norman W. Walker je v knjigi Zdravje črevesa zapisal: "Dolgoletni študij in temeljite raziskave na tem področju so me prepričali, da se nobena terapija ali postopek zdravljenja ne bi smel začeti, preden bolniku ne očistimo črevesa s hidroterapijo (serijo kolonikov) in tako odstranimo začetnih vzrokov okužb. Skorajda ni bolečine, slabosti in bolezni, ki se po seriji kolonikov ne bi hitreje in učinkoviteje odzivala na zdravljenje."

Kolonik, kolonično irigiranje ali lavaža črevesa, je varen in učinkovit način odvajanja odpadkov in strupov iz črevesa s ponavljajočim se splakovanjem z vodo. Predhodni dvig črevesa ter temeljita masaža trebuha in črevesa izločanje še povečata. Z izmeničnim dovajanjem in odvajanjem vode se fekalni odpadki, ki so se nabrali in zastali v črevesu, raztopijo, odstopijo od črevesnih sten, se razredčijo in se izločijo.Kolonhidroterapija ne velja za zdravljenje, je le dragocena pomoč organizmu, da se reši snovi, ki povzročajo bolezni in težave.

Primerno usposobljen terapevt izmenično polni in prazni črevo z vodo primerne temperature in pritiska. Med praznjenjem lahko terapevt ročno masira klientov trebuh (črevo) ter tako spodbuja razpadanje in izločanje strdkov. Izmenično lahko uporablja toplo in hladno vodo, kar povzroči krčenje črevesnih mišic in posledično boljše izločanje. Tako kolonik kot klistir izkoriščata mehanski učinek tekoče vode. Čistilni klistir mehča fekalije, spodbuja peristaltiko in povzroča praznjenje črevesa. Kolonik poleg tega zaradi izmenjave vode, količine in pritiska poveča prekrvljenost črevesa.

Ključni učinki koloničnega irigiranja so torej: odstranjevanje normalnih in nenormalnih snovi, čiščenje in zaščita črevesne sluznice, spodbujanje stolice, izboljšanje abdominalne, vaskularne (žilne) in limfne cirkulacije, izboljšanje prebave in povečanje izločanja prebavnih sokov, povečana absorpcija (vsrkavanje) hrane, spodbujanje delovanje jeter in želodca.

Članek se nadaljuje »