Kaj je tuina masaža?

Chen Shan, zdravnik tradicionalne kitajske medicine, je diplomiral na prestižni kitajski Univerzi za tradicionalno kitajsko medicino mesta Chengdu.
Chen Shan, zdravnik tradicionalne kitajske medicine, je diplomiral na prestižni kitajski Univerzi za tradicionalno kitajsko medicino mesta Chengdu. (Foto: Osebni arhiv)

Tuina je starodavna oblika terapevtske masaže, ki je nastala pred več kot štirimi tisočletji na Kitajskem.

Deluje preventivno, lajša in preprečuje številne zdravstvene težave. Z manualnimi metodami oziroma ročnimi tehnikami, ki jih izvajajo zdravniki, odpravlja zastoje v tokovih meridianov. O tej starodavni terapevtski masaži smo se pogovarjali s Chenom Shanom, zdravnikom tradicionalne kitajske medicine (TKM) in specialistom za tuino in akupunkturo.


Kaj so posebnosti tuina masaže?

Preko masaže mehkih tkiv zdravnik oziroma terapevt TKM vzpostavi bolj harmoničen pretok čija (energije) preko meridianov in s tem omogoči telesu zdravljenje. Obstajajo različne šole in slogi masaže tuina, nekatere se uporabljajo za preventivo in za ohranjanje zdravja, druge pa za zdravljenje določenih bolezni. Na splošno vse masaže spodbujajo krvni obtok, zmanjšujejo zastajanje tekočin, obnavljajo in zdravijo poškodovana mehka tkiva in popravljajo deformacije ter nenormalne položaje kosti in mišic. Vplivajo tudi na fiziološke funkcije telesa, patološko stanje telesnih tekočin, na obtok vitalne energije in krvi in s tem na uravnoteženost jina in janga ter na psihično ravnovesje. Različic tuina masaže je na Kitajskem prek sto, vendar se v klinični praksi najpogosteje uporablja 20 osnovnih in 16 sestavljenih prijemov.

Za katere težave je tuina masaža najbolj primerna?

Masaža deluje preventivno, saj boljša cirkulacija pomeni boljši imunski sistem. Pogosto se uporablja za zdravljenje poškodb hrbta, ki nastanejo zaradi obremenitev ali nepravilnih gibov, za zdravljenje nategnjenih mišic, vnetja vezi, mišic in živcev, išiasa, revmatizma in artritisa. Priporočljiva je za zdravljenje zvinov in drugih športnih poškodb. Masaža vključuje tudi akupresuro, tehniko, pri kateri s prsti pritiskamo na določene akupresurne točke na meridianih. Masažo lahko uporabljamo za lajšanje simptomov pri trajnih bolečinah.

Kako poteka?

Pri tuina masaži terapevt gnete in pritiska različne točke na telesu. Bolniku se ni treba sleči, med terapijo je oblečen in prekrit z rjuho, razen ko zdravnik doda vakuumske kozarce (ventuze). Bolnik sedi na stolu ali leži na masažni mizi, terapevt pa pritiska in obdeluje mehka tkiva. Beseda tuina v kitajščini pomeni »potisniti in povleči« …

… na primer na križ?

Znanstveno je dokazano, da je terapevtska masaža odlična za dolgoročno lajšanje bolečin v križu in boljša rešitev kot protibolečinska zdravila. V našem centru pacientom z bolečino v križu svetujem, da predhodno opravijo preiskave, ki izključijo možnost osteoporoze. Predlagam, da vključijo svojca, ki jim bo redno masiral točke za lajšanje akutnih bolečin. Če bolnik nima dodatnih bolečin zaradi masaže, mu pritiskamo in drgnemo celoten predel križa in križnice. Poskusimo tudi s toplimi obkladki.

Kaj pa prehrana?

Svetujem živila, ki krepijo ledvično esenco ali džing in ledvično jin energijo. V kitajski medicini vsak organ ‘vlada’ enemu tkivu v telesu; kostem vladajo ledvica oziroma ledvična energija. Za boljši džing priporočam mandlje, orehe, alge, kokošje meso, jajca, jetra, sveže mleko, žele royal, sezamovo seme, artičoke in kostni mozeg. Seveda je najpomembnejši urejen življenjski slog. Če živimo uravnoteženo, imamo močno kri in či energijo, ki dobro tečeta po telesu in ne zastajata, takrat smo tudi vedrejši in posledično je naš organizem močnejši. Za ledvično energijo bi omenil še to, da se s starostjo zmanjšuje. Zmanjšuje pa se tudi zaradi preobremenjenosti, stresa, premalo zdrave hrane in celo preveč seksa! Potrebno je živeti uravnoteženo in v skladu z našimi zmožnostmi …

… kar je eno od bistvenih sporočil tradicionalne kitajske medicine. Katere njene prednosti bi še poudarili?

Tradicionalna kitajska medicina je eden od treh najpomembnejših medicinskih sistemov na svetu, ki se je začel razvijati na Kitajskem že pred štiri tisoč leti in se danes v mnogih državah pravzaprav odlično dopolnjuje z zahodno ali klasično medicino. Tradicionalna kitajska medicina skuša celostno reševati zdravstvene težave in odpraviti vzroke, zaradi katerih je bolezen nastala, in ne samo zdraviti simptomov. Po njeni teoriji do bolezni pride zaradi porušenega ravnovesja v telesu. Zdravje je dinamična zadeva in se pri vseh ljudeh vsak dan znova bolj ali manj uspešno vzpostavlja.

Zaradi različnih dejavnikov, zunanjih ali notranjih, na primer klimatskih sprememb, epidemij, poškodb, stresa, čustev, nepravilne prehrane, pride v telesu do presežkov ali primanjkljajev, kar privede do bolezni in/ali bolečin. Zato si tradicionalna kitajska medicina prizadeva uravnovesiti delovanje celotnega človeškega sistema, odkriti vzrok težav in ne samo odpraviti posledic. S terapijami, kot sta tuina masaža ali akupunktura, dosežemo prav to, saj se vzpostavi boljši pretok krvi in energije na bolečem predelu, kar pospeši samozdravilne procese in zmanjša ali celo trajno odpravi bolečine. Telo se samo pozdravi, mi mu samo pomagamo izboljšati pogoje, da to naredi.

Chen Shan, zdravnik tradicionalne kitajske medicine, je diplomiral na prestižni kitajski Univerzi za tradicionalno kitajsko medicino mesta Chengdu. V klinični praksi se veliko srečuje z različnimi boleznimi s področja ortopedije: ledvena in vratna diskus hernija, bolezni vratu (zatrdelost, obraba in poškodbe vratnih vretenc), bolezni hrbtenice in vretenčnih sklepov, akutne in kronične težave mišic in vretenc ledvenega dela hrbtenice, zamrznjena rama in teniški komolec, vkleščenje išialnega živca in drugimi težavami. Poleg zdravljenja težav mišično skeletnega sistema obvlada tudi terapevtske metode za preprečevanje nastanka bolezni in za sproščanje mišic. Ljudi zdravi v treh slovenskih Centrih za tradicionalno kitajsko medicino: v Ljubljani, Novem mestu in Novi Gorici.