Naravna pomoč za bolečine v nogah

(Foto: Shutterstock)

Bolečine v nogah, utrujene in težke noge so pogosta preglavica. Obstajajo naravne snovi, ki blažijo bolečino in jih najdemo kar v domači kuhinji, s čimer naredimo veliko uslugo svojemu zdravju. Na boleče sklepe, vnetja mišic in boleče vezi lahko delujejo od znotraj in od zunaj.

Seznam rastlin, ki delujejo protibolečinsko in protivnetno, je zelo dolg. Na njem je na desetine rešiteljev, bolj in manj znanih rastlin, ki jih najdemo v domačih krajih ali pa prihajajo z Orienta: arnika, poprova meta, šentjanževka, rožmarin, bor, baldrijan, vražji krempeljc, navadni divji kostanj, korenina navadnega gabeza, hren, repinec, ohrovt, cimet, sivka, kurkuma, rman, velika kopriva, kajenski poper, čili, ingver … Seveda niso vse enako učinkovite in uporabne v vsaki situaciji in za vsakega človeka. Tokrat predstavljamo le nekatere od njih. Vsaka rastlina ima svoj značaj, ki ga je treba dodobra spoznati, preden ji zaupamo, da nam bo pomagala, zato je ključno tudi odkriti pravi vzrok težave, ki jo želimoodpraviti.

Tekoče protibolečinsko zlato

Oljčno olje je pravo protibolečinsko tekoče zlato. Ta naravni eliksir je bogat s polifenoli, antioksidanti, ki so naravno sredstvo proti bolečinam. Če vsak dan zaužijemo po 50 ml oljčnega olja (tri žlice in pol), naj bi to imelo enak protibolečinski učinek kot tableta. Z rahlo segretim oljem lahko tudi masirate boleče mesto. Bogat vir polifenolov je tudi zeleni čaj.

Eterična olja

Številna eterična olja vsebujejo sestavine, ki imajo protivnetne lastnosti, zaradi česar lajšajo bolečine. Ker zlahka prodrejo v kožo, njihove učinke zaznamo že po nekaj minutah. Poleg tega izboljšajo prekrvavitev in skrajšajo okrevanje. Eterično olje rožmarina vsebuje naravno kafro, za katero je značilno protirevmatsko in analgetično delovanje, ter vrsto naravnih učinkovin za boljšo periferno prekrvavitev. Lajša težave pri nevralgijah in mišičnem revmatizmu, zmečkaninah, izpahih, ohromitvah, protinu. Sprošča napete in preobremenjene mišice. Odlično domače zdravilo je tudi brinovo eterično olje, ki deluje protivnetno in blaži bolečine v mišicah. Na mestu nanosa izboljša prekrvavitev in omili bolečino.

Začimbna borca

Kadar čutite bolečine, se zatecite po pomoč k dvema vzhodnjaškima pomočnikoma: ingverju in kurkumi. Ingver vsebuje štiri snovi, ki delujejo podobno kot analgetiki, in ima izjemne protivnetne lastnosti, ki blažijo bolečino. Ena od raziskav je celo dokazala, da naj bi bil v boju z menstrualnimi bolečinami enako učinkovit kot protibolečinske tablete. Začimba kurkuma, ki je sorodnica ingverja, vsebuje dragoceno in vsestransko snov kurkumin, ki tudi blaži bolečine. Ingver in kurkumo uživajte v obliki prahu, ki ga lahko vmešate v čaj, jogurt ali sadne in druge napitke. Nastrgano ingverjevo korenino dodajajte solatam in omakam, kurkumo v prahu pa čim pogosteje uporabljajte pri pripravi najrazličnejših jedi.

Srečni pomočnik

Zmešajte čajno žličko kajenskega popra s 6 ml olivnega olja in mešanico vtrite na boleče mesto. Kajenski poper vsebuje kapsaicin, ki uravnava kroženje krvi, zavira nastajanje povzročiteljev bolečine, hkrati pa pospešuje izločanje hormonov sreče, ki delujejo kot naravni protibolečinski opoj – podobno kot smeh.

Zelena naravna pomoč

Zelenolistna zelenjava, kot je špinača, vsebuje vitamin K – sestavino, ki blaži bolečine ter pomaga ohranjati močne kosti in zdrave sklepe. Z raziskavo, v kateri so sodelovali starejši ljudje, so ugotovili, da je z uživanjem zadostnih količin vitamina K mogoče zmanjšati tveganje za nastanek osteoartritisa.

Osvežilni blažilci

Pomaranče vsebujejo vitamin C in antioksidant betakriptoksantin (vsebuje ga tudi drugo oranžno sadje in zelenjava, denimo sladki krompir in melone), ki zmanjša tveganje za nastanek vnetnih bolezni, kot je revmatoidni artritis. Kiselkaste češnje ublažijo bolečine, ki nastanejo zaradi artritisa. Vsebujejo veliko antocianov, snovi, ki dajejo češnjam temno rdečo barvo, hkrati pa zavirajo encima, ki povzročata vnetja in bolečine v sklepih. Laboratorijski testi, ki so jih opravili na Univerzi v Michiganu, pa so pokazali, da kiselkaste češnjeve spojine blažijo vnetja desetkrat učinkoviteje kot aspirin. Koristijo lahko tudi športnikom: znanstvena raziskava je pokazala, da so športniki, ki so sedem dni zapored uživali kiselkast češnjev sok, kljub intenzivnemu teku čutili manj bolečin v mišicah.

In za konec še nasvet: tudi če nam narava ponuja številne rešitve tudi pri premagovanju bolečine, je dobro vedeti, da je za zdrave sklepe trebadovolj piti. Če namreč ne pijemo dovolj vode, se porušijo diski med vretenci, hrustanci v sklepih pa se lahko hitreje obrabijo … Takrat pa nam narava ne more več veliko pomagati.Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki